حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: تجربه نشان داده هر جا ارائه یک خدمت مشابه، در حوزه وظایف چند نهاد مرتبط قرار میگیرد، درگیر دو آفت بزرگ میشویم؛ یا فعالیتها را به شکل جزیرهای و کاملاً فاقد تعامل انجام میدهیم یا از سوی دیگر بام سقوط کرده و در انجام وظایف دچار همپوشانی میشویم. خدمات بهداشتی در نظام سلامت ایران بیش از هر حوزه با این مشکل دست به گریبان است و نمود اصلی تداخلات آن را در وزارتخانههای بهداشت و جهاد کشاورزی و همچنین کمیسیونهای بهداشت و کشاورزی میبینیم.
«دکتر بهروز بنیادی» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی است که گلایههای زیادی از نحوه تعامل میان متولیان سازمان دامپزشکی با کمیسیون بهداشت و درمان دارد.
حکیم مهر: آقای، دکتر جایگاه دامپزشکی در مجلس شورای اسلامی کجاست؟ اساساً نمایندگان خانه ملت در برنامههای خود چقدر ارزش برای دامپزشکی قائل هستند؟
از آنجا که دامپزشکی زیر نظر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است، ناخودآگاه ارتباط کمیسیون بهداشت و درمان با این حوزه کمرنگ شده است. این کمیسیون وظایف مهمی در بخش سلامت دارد و شاید بهنوعی بتوان گفت مهمترین وظایف آن در این بخش است، اما متاسفانه کمتر به مباحث دامپزشکی ورود پیدا کرده است. البته اخیراً در جلسهای که با آقای وزیر داشتیم، روی این بحث که جایگاه دامپزشکی باید ارتقا پیدا کند، تاکید شد.
متاسفانه امروز دامپزشکی جایگاه خود را در سطح کشور و حتی بین خود دامداران و کشاورزان از دست داده است. سازمان دامپزشکی در بحث واکسیناسیون، پیشگیری و بیماریابی کمتر فعالیت کرده است و جایگاه آن آسیب دیده است که امیدواریم در دولت دوازدهم این آسیب ترمیم یابد. باید حمایت بیشتری از مسئولینی که در راس قرار میگیرند صورت گیرد.
البته ناگفته نماند بخشی از این وظیفه به خود جامعه دامپزشکی باز میگردد که باید جایگاه خود را ارتقا دهند. در هر صورت امیدوارم که در دولت دوازدهم جلسات بیشتری در کمیسیون بهداشت و درمان داشته باشیم و متولیان دامپزشکی در جلسات این کمیسیون حضور پررنگتری داشته باشند.
به هر حال چه بخواهیم و چه نخواهیم، یک جزء مهم سلامت، مواد غذایی است. بخش عمدهای از مواد غذایی هم مربوط به مواد پروتئینی است که نظارت بر آن در اختیار دامپزشکی است. لذا باید رفت و آمد و تعامل بیشتری وجود داشته باشد که امنیت سلامت مردم تامین شود.
حکیم مهر: اشاره کردید از آنجاکه دامپزشکی زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی است، ارتباط کمیسیون بهداشت با آن کمرنگ شده است. اتفاقا یکی از مباحث داغ این روزها، پیشنهاد الحاق سازمان دامپزشکی کشور به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. اگر این طرح در مجلس مطرح شود، شما از آن حمایت میکنید؟
این مساله باید به شکل دقیق بررسی و مشخص شود که اگر این انتقال صورت گیرد، دقیقاً چه تغییراتی رخ خواهد داد؟ اگر قرار باشد همین شاکله و همین وظایف انجام شود که انتقال تفاوت زیادی ایجاد نخواهد کرد.
الان هر جا صحبت از خدمات سازمان دامپزشکی میشود، بحث بودجه و مباحث مالی به میان میآید. مثلا سوال میکنیم که چرا واکسن نمیزنید؟ چرا در حیطه پیشگیری فعالیت نمیکنید؟ چرا کشاورزان و عشایر ما حمایت نمیشوند؟ در جواب بحث تنگناهای مالی مطرح میشود. اگر قرار باشد این جابه جایی اسمی باشد، تفاوت زیادی نخواهد کرد.
نکته دیگر بحث تنظیم بازار گوشت و مواد غذایی است که در حال حاضر بخش عمدهای از آن در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است. اگر بخواهیم این جداسازی را انجام دهیم، ممکن است اختلافاتی در این زمینه پیش بیاید و عملاً مشکلاتی را میان ۲ وزارتخانه ایجاد کند. کمااینکه همین الان هم بر سر مسائل بازرگانی بحث و جدل وجود دارد. وزارت جهاد کشاورزی میگوید اگر وزارت بازرگانی جدا شود، آسیب زیادی به سیاستهای ما وارد میشود.
در کل، مساله انتقال باید به شکل کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد و از آنجا که هنوز به شکل رسمی مطرح نشده، روی آن بحث زیادی صورت نگرفته است.
حکیم مهر: فرمودید که تعامل کمیسیون بهداشت با سازمان دامپزشکی کمتر شده است.
خیر، کمتر نشده، بلکه از اول کم بوده است. تا به حال ما فقط یک جلسه خدمت رئیس دامپزشکی کل کشور بودیم.
حکیم مهر: درخواست تشکیل جلسات بیشتر باید از سوی کمیسیون بهداشت صورت گیرد یا سازمان دامپزشکی؟
معمولا این یک مساله متقابل است و باید دو طرفه باشد. ما هم باید به سهم و توان خود، بیشتر به این موضوع ورود پیدا کنیم. جلسات ما در کمیسیون مربوط به مباحث امنیت غذایی است و باید به شکلی برنامهریزی شود که متولیان سازمان هم در کمیسیون حاضر شوند.
حکیم مهر: با اعضای کمیسیون کشاورزی چقدر تعامل دارید؟
بنده با همکاران کمیسیون در ارتباط هستم اما تا به حال جلسات بین کمیسیونی در راستای اهداف سازمان دامپزشکی، برگزار نشده است.
طور رسمی مطرح کنند شاید در هیج زمانی به اندازه الان تمایل وزارت بهداشت به این انتقال را ندیده ایم این بار نباید فرصت را ازدست داد نه تنها برای دامپزشکان بلکه برای ارتقای سلامت و بهداشت همه مردم. همه نخبگان دامپزشکی هم اتفاق نظر دارند.