در قسمت معرفی مشاهیر قلم استاد گرامی جناب آقای دکتر راد همیشه ما را همراهی کرده است و تاکنون توانسته ایم نگاشته های ارزشمندی از ایشان در شماره های مختلف هدهد به نظر خوانندگان محترم برسانیم.
به گزارش حکیم مهر به نقل از خبرنامه انجمن جراحی دامپزشکی ایران (هدهد)، در این شماره بنابر علاقه وافر آقای دکتر راد به دکتر نشاط و گروه بهداشت مواد غذایی، نگاشته ایشان از منظری دیگر به سوابق این استاد بزرگ دامپزشکی را تقدیم حضور خوانندگان می نماییم. همچنین می توانید معرفی دکتر نشاط را در شماره چهلم ماهنامه هدهد، اسفند ماه 1395 دنبال نمایید .
......................................
ضمن تبریک عید سعید نوروز سال 1397 به نویسندگان و خوانندگان نشریه جالب "هدهد" که دارای مطالب متنوع و قابل استفاده ای در زمینه علوم دامپزشکی، جراحی و خدمات بهداشت عمومی است، در شماره جدید این نشریه که در سال جدید به چاپ خواهد رسید، از استاد ارجمندم که استاد راهنمای پایان نامه اینجانب در دوران دکتری دامپزشکی در دانشگاه تهران در سال 1347 بوده اند، «شادروان دکتر حسنعلی نشاط» با استفاده از تاریخچه زندگی ایشان تا سال 1334 که تصویر آن به پیوست تقدیم می گردد، مطالبی را جهت آگاهی همکاران قدیم و دانش آموختگان جدید در خصوص شناخت پیشکسوتان دامپزشکی در دهه های سی تا پنجاه به استحضار می رسانم.
مرحوم دکتر نشاط در سال 1304 هجری شمسی در تهران متولد شدند و سرگذشت ایشان تا سن سی سالگی ایشان در کتاب راهنمای دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران (چاپ 1334) قید شده است. اما دکتر نشاط از استادان ماندگار دامپزشکی در زمینه بهداشت و کنترل مواد غذائی بود و در زمانی که اینجانب دانشجو بودم (1342 تا 1347)، نه تنها در گروه بهداشت مواد غذائی تدریس می کردند، بلکه ابتدا در دانشکده و سپس خارج از فضای دانشکده دامپزشکی تلاشی فوق العاده در زمینه بهداشت موادغذایی داشتند، به نحوی که می توان دکتر نشاط را بنیانگذار «انستیتو تغذیه ایران» به شمار آورد و امروز آن انستیتو در زمره ی یکی از بزرگترین دانشگاههای علوم تغذیه ایران در آمده است.
البته کار مشابهی شادروان دکتر عباس فرخنده استاد بهداشت و صنایع شیر دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران نمودند که پیشرفت های شگفت انگیز امروزی بهداشت و صنایع شیر و فرآورده های آن در ایران مرهون زحمات استاد دکتر فرخنده و استاد دکتر محمد ملکی و استاد خانم دکتر پروانه و استاد خانم دکتر گیتی کریم است.
مرحوم دکتر نشاط از سال 1350 تا سال 1354 علاوه بر استادی دانشکده، رئیس دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران نیز بودند و اینجانب افتخار استخدام در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران را به عنوان عضو هیات علمی در دوران ریاست شادروان دکتر نشاط داشتم. چون موضوع پایان نامه ی دکتری عمومی دامپزشکی اینجانب «بررسی تکنولوژی و تجزیه شیمیائی پنیر پاریز کرمان» بود؛ مرحوم دکتر نشاط استاد و رئیس هیات داوران پایان نامه اینجانب بودند و چهار نفر دیگر از استادان دانشکده از جمله مرحوم دکتر فرخنده، مرحوم دکتر تاب ، مرحوم دکتر هوشنگ ساعدی و استاد گرانقدرم سرکار خانم دکتر ویدا پروانه (که عمرشان طولانی باد) اعضای هیات داوران پایان نامه ام بودند. استاد دکتر ویدا پروانه همسر دکتر رضی استاد بازنشسته ی تغذیه و پرورش دام دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران هستند که هر کدام به سهم خود خدمات ارزنده ای را به دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ارائه نموده اند و جا دارد در اینجا از خدمات علمی و آموزشی آنان به نیکی یاد کنم.
دکتر محمد علی راد
بیست و هفتم اسفند ماه 1396. تهران. میرداماد
دکتر حسنعلی نشاط دانشيار کرسی کنترل مواد غذايی و بهداشت شير و ماهی شناسی
آقای دکتر نشاط در سال 1304 در تهران متولد شدند. تحصیلات ابتدایی را در دبستان 15 بهمن و متوسطه را در دبیرستان ایرانشهر طی و در سال 1324 به دانشکده دامپزشکی وارد و به سال 1328 دانشکده را به پایان رسانیده پس از تصویب رسانیدن پایان نامه خود راجع به «موارد استعمال پنی سیلین در دامپزشکی» به دریافت دانشنامه دکتری در دامپزشکی از دانشگاه تهران نائل گردیدند .
در سال 1331 پس از شرکت در مسابقه دانشیاری و توفیق در امتحانات و تصویب شورای دانشگاه به دانشیاری کرسی بازرسی مواد غذایی انتخاب گردیدند .
در سال 1331 بنا به دعوت سازمان خواروبار و کشاورزی جهانی برای مدت شش ماه به منظور مطالعات علمی درباره بازرسی مواد غذایی به کشورهای هلند و بلژیک و آلمان و فرانسه و ایتالیا و لبنان و سوریه و عراق مسافرت نموده و در سال 1952 میلادی در مجمع بین المللی دانشجویان دانشگاه در لایدن هلند و در سال 1334 در کنگره بهداشت گوشت منعقده در اسکندریه به نمایندگی وزارت کشاورزی شزکت داشته اند.
ایشان قبل از دانشیاری از سال 1328 معاونت آزمایشگاه بازرسی کواد خوراکی دانشکده دامپزشکی را عهده دار بوده و فعلا علاوه بر دانشیاری، ریاست بخش دارویی و انتشارات و تبلیغات و کتابخانه اداره کل دامپزشکی وزارت کشاورزی را نیز به عهده دارند.