حکیم مهر: «دکتر سید علی غفوری» متخصص بهداشت و بیماری های پرندگان و کارشناس دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور سازمان دامپزشکی کشور، در واکنش به دو خبر منتشر شده در حکیم مهر طی یادداشتی که به این پایگاه خبری تحلیلی ارسال نموده اند، نوشت:
مدیر محترم سایت تخصصی حكیم مهر
با سلام و ادب،
با توجه به انتشار مطلبی با عنوان «احتمال شیوع آنفلوانزای پرندگان در مزارع باز کمتر است» در آن سایت و با توجه به اهمیت موضوع، بر خود لازم می دانم جهت شفافیت موضوع نكاتی را به عنوان یك متخصص بهداشت و بیماری های طیور خدمت شما و مخاطبین عرض نمایم:
1- تقاضای اول بنده این است كه اگرچه آن سایت بر اساس قوانین رسانه ای در تایید یا رد نظرات افراد دخالتی نمی نماید، لیكن شایسته است مدیریت محترم سایت تخصصی و حرفه ای حكیم مهر در انتخاب موضوعات و فراخور تخصص افراد با مطالب ارائه شده توسط ایشان نظارت و دقت بیشتری فرمایند، زیرا مدتی پیش مطلبی را در زمینه «واكسیناسیون انفلوانزای فوق حاد» از سوی یك همكار متخصص قارچ شناسی فعال در بخش مواد غذایی! آزمایشگاه یكی از ادارات دامپزشكی به عنوان متخصص مركز تشخیص سازمان دامپزشكی منعكس فرمودید (اینجا) و در مورد موضوع اخیر نیز شاهد انعكاس مطلبی بسیار حساس در زمینه آنفلوانزا از سوی عزیزی با تحصیلات علوم دامی بودیم (اینجا) و اگر به همین منوال پیش برود، شاید در آینده شاهد انعكاس مطلبی در زمینه بیماریهای طیور از سوی یك مهندس الكترونیك! در آن سایت باشیم.
البته مطالعه و اظهار نظر شخصی در هر زمینه ای توسط هر بزرگواری امكان پذیر است، ولی انعكاس هر موضوع تخصصی توسط افراد غیر متخصص در آن زمینه توسط سایت وزین حكیم مهر جای تامل و بازنگری مجدد دارد.
2- از دوستان و عزیزان متخصص در زمینه های مختلف خواهش دارم كه در اظهار نظر و انعكاس مطالب تخصصی اصول حرفه ای را در نظر گیرند.
3- در زمینه مطلب ارائه شده، دو نكته قابل تامل و یادآوری است:
اول این كه با توجه به نقش پرندگان مخزن اعم از مهاجر و آزادپرواز، «پرورش طیور در شرایط باز» نه تنها عامل كاهنده ریسك بروز همه گیری آنفلوانزا نیست، بلكه به عنوان یك ریسك بسیار مهم در بروز و شیوع آنفلوانزای پرندگان مطرح می باشد. مطالب متعدد در این زمینه از سوی متخصصین امر در ایران و جهان موید این مطلب می باشد. حتی در این خصوص كارشناسان اپیدمیولوژی آنفلوانزای پرندگان در اروپا و امریكا بر این باورند كه یكی از علل مهم همه گیری های گسترده آنفلوانزا در اروپا از سال 2015 تا كنون رواج پرورش طیور در محیط باز در كشورهای اروپایی بدلیل حمایت از موضوع animal welfare می باشد كه در حال حاضر این مسئله كشور های غربی را در مورد موضوع free range بر سر دوراهی و تردید قرار داده است.
دوم این كه بر اساس مطالعات و تجربیات متعدد در داخل و خارج كشور مهمترین عامل انتقال ویروس آنفلوانزا «فومیت» می باشد كه شامل تمامی اشیا بیجان و جانداری است كه می توانند ویروس را از طریق مكانیكی به پرندگان حساس در واحدهای پرورش طیور منتقل نمایند و «هوا» در ردیف های بعدی و حتی آخر به عنوان عامل انتقال محسوب می گردد و بر همین اساس نقش رعایت اصول امنیت زیستی در زمینه پیشگیری و كنترل انفلوانزا بیش از پیش جلوه گر می شود.
در پایان استدعا دارد با توجه به اهمیت موضوع و جلوگیری از بدآموزی و سوء تفاهم در این مورد مهم توسط مخاطبین محترم، مطالب فوق الاشاره نه به عنوان كامنت، بلكه به عنوان جوابیه در صفحه اصلی آن سایت محترم منتشر گردد. در صورت نیاز به توضیحات بیشتر در خدمت خواهم بود.
با تشكر
سید علی غفوری