حکیم مهر: مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور، صبح امروز با حضور در برنامه «افق روشن» رادیو سلامت، به تبیین طرح «هر روستا، یک دامپزشک» پرداخت.
به گزارش حکیم مهر، «دکتر سید بهمن نقیبی» گفت: هدف طرح «هر روستا، یک دامپزشک» پوشش همه روستاهای سراسر کشور خواهد بود ولی با توجه به تعداد روستاهایی که دارای جمعیت انسانی و دامی و تولید فرآورده های دامی هستند، اجرای کامل این طرح زمانبر خواهد بود.
وی افزود: سیاست سازمان دامپزشکی این است که حداقل تعدادی از روستاها را در اختیار یک دامپزشک قرار دهد و آنها ارتباط مستقیمی با روستاییان داشته باشند.
استفاده از دامپزشکان بخش دولتی و بخش خصوصی
نقیبی تصریح کرد: اجرای این طرح می تواند با کمک دامپزشکان بخش دولتی انجام شود ولی با توجه به اینکه در سراسر کشور تعداد قابل توجهی از فارغ التحصیلان دامپزشکی نیز فعالیت می کنند، می توانیم از آنها هم تحت نظارت سازمان دامپزشکی و به عنوان یک بال سازمان استفاده نماییم.
وی افزود: با استفاده از همکاری دامپزشکان بخش دولتی و بخش خصوصی، پوشش کلیه روستاهای کشور در این طرح امکان پذیر خواهد بود.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور درباره وظایف دامپزشکی در روستاها گفت: دامپزشکان در روستاها دو وظیفه مهم را بر عهده دارند؛ حفظ سرمایه دامی (که در واحدهای تولیدی صنعتی از طریق مسئولین فنی بهداشتی مستقل صورت می گیرد) و تضمین سلامت فرآورده های خام دامی.
نقیبی در مورد سایر فعالیت های دامپزشکی در روستاها گفت: اعزام اکیپ های مبارزه با بیماریها به روستاها جهت مایه کوبی طبق برنامه زمانبندی شده و آموزش چهره به چهره به مردم روستا از دیگر وظایف دامپزشکی محسوب می شود.
صرف تجربه، برای درمان بیماریهای دامی کافی نیست
وی ضمن نادرست خواندن اظهارات یکی از روستاییان که تجربه را برای درمان بیماریهای دامی کافی دانسته بود، گفت: به عنوان مثال، درخصوص بیماری های بازپدید و نوپدید ممکن است تجربه ای در روستاها از قبل وجود نداشته باشد و حضور دامپزشکان به تشخیص و درمان بیماری و حفظ سلامت مردم کمک خواهد کرد.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور درباره اقدامات دامپزشکی در آموزش روستاییان برای استفاده از سموم در دامداری های روستایی، گفت: تعدادی از انگل های خارجی خود می توانند انتقال دهنده بیماری های خطرناک به انسان باشند؛ وظیفه دامپزشکی نه تنها آموزش اصول استفاده از سم به روستاییان است، بلکه نیم نگاهی هم به ملاحظات زیست محیطی دارد.
ضرورتی برای بومی بودن دامپزشکان روستا وجود ندارد
نقیبی در خصوص اظهارات یکی از شنوندگان برنامه مبنی بر ضرورت بومی بودن دامپزشکان شاغل در طرح «هر روستا، یک دامپزشک»، تصریح کرد: مسلماً بهتر است دامپزشکان شاغل در روستاها بومی آن منطقه باشند و بر اساس شناخت بیشتری که از منطقه دارند، ارجحیت خواهد داشت ولی حضور دامپزشکان غیربومی نافی مسئولیت آنها نیست و با توجه به دانش و آموخته هایی که ضمن تحصیل کسب کرده اند، لزوم بومی بودن دامپزشکان، چندان محلی از اعراب نخواهد داشت.
برنامه منسجم برای بکارگیری فارغ التحصیلان دامپزشکی
وی افزود: امروزه تعداد قابل توجهی از دانشکده های دامپزشکی در کشور فعال هستند و تعداد زیادی از همکاران دامپزشک هم از این دانشکده ها فارغ التحصیل می شوند که باید برنامه منسجمی درباره نوع بکارگیری آنها داشته باشیم و در این خصوص برنامه ریزی نماییم.
نقیبی تصریح کرد: مقدمات این کار انجام شده و حتی در برخی قسمت ها اجرایی هم شده است و باید فضایی را ایجاد کرد که ار سیل توانمندی آنها استفاده کنیم.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور گفت: در اجرای طرح هر روستا، یک دامپزشک، مناطق محروم در اولویت قرار دارند. همانگونه که در هنگام توزیع یارانه و سموم، بر اساس اصول اقتصاد مقاومتی، مناطق محروم جایگاه ویزه ای دارند.
بسیاری از پزشکان شاغل در روستا از مدیران دامپزشکی حقوق بیشتری می گیرند!
«دکتر آراسب دباغ مقدم» عضو کمیته تخصصی بهداشت و سلامت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی نیز میهمان تلفنی این برنامه بود.
به گزارش حکیم مهر، وی درباره طرح «هر روستا، یک دامپزشک» گفت: کلیت این طرح جالب است ولی چند نکته را باید در نظر گرفت که اهمیت زیادی دارد.
دباغ مقدم تصریح کرد: وقتی وزارت بهداشت آقا یا خانم دکتری را برای ارائه خدمت به روستاها می فرستد، امکانات «خانه بهداشت» برای ایشان فراهم است، به طوری که معمولاً در طبقه پایین ارائه خدمات صورت می گیرد و در طبقه بالا امکانات اولیه به عنوان محل زیست آنها فراهم است؛ این امکانات اولیه از طرف دولت برای آنها آماده شده است و دستمزد آنها هم از سوی دولت پرداخت می شود.
وی افزود: حقوقی که به این پزشکان در روستاها پرداخت می شود، در بسیاری از موارد در حدی است که مدیران دامپزشکی هم از آنها کمتر حقوق می گیرند!
منبع تامین حقوق و دستمزد دامپزشکان روستا کجاست؟
دباغ مقدم در ادامه گفت: منبع تامین حقوق و دستمزد دامپزشکان روستا کجاست؟ آیا باید از روستاییان گرفته شود؟ یک روستایی چگونه این دستمزد را پرداخت نماید؟ یک فرد روستایی در مناطق محروم سیستان و بلوچستان که تنها چند رأس بز و یا یک گاو بومی دارد، وضعیت مالی اش در حدی نیست که بتواند به دامپزشک روستا پول پرداخت کند.
وی افزود: مبلغ پرداختی به یک دکتر دامپزشک با 7 سال سابقه تحصیلات، باید حداقل در حد قابل قبول باشد و محل اقامتی که برایش در نظر گرفته اند هم باید در حد قابل قبولی باشد. منابع مالی این طرح باید از قبل مشخص شود که آیا از سوی دولت، سازمان دامپزشکی و یا بخش خصوصی پرداخت می شود.
دباغ مقدم در پایان گفت: یک سؤال دیگر هم مطرح است؛ آیا روستایی که کلاً در آن که 10 رأس بز بیشتر وجود ندارد، نیاز به دامپزشک دارد و یا یک واکسیناتور برای آن کفایت می کند؟
استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و نیروهای دامپزشکی ادارات شهرستان ها
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور در پاسخ گفت: همین الان در بسیاری از روستاهایی که دارای جمعیت دامی غنی هستند، دامپزشکان کلینیسین و داروخانه های دامپزشکی فعالیت دارند و در این طرح هم وجود خواهند داشت.
«دکتر سید بهمن نقیبی» تصریح کرد: این طرح به مفهوم حضور دامپزشک در تمام روستاها نیست و ظرفیت آن نیز وجود ندارد؛ در عین حال در مناطقی با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و در بعضی مناطق، نیروهای دامپزشکی ادارات شهرستان ها می توانند این خدمات را بر عهده بگیرند.
وی افزود: استفاده از توان بخش دولتی از قبل هم وجود داشته است و همین الان هم تا حدی در حال اجرا است؛ ضمن اینکه باید به فرمایشات دکتر دباغ مقدم هم توجه شود و این طرح به نحوی پخته باشد که قابلیت اجرا را داشته باشد.
بازگشت سازمان دامپزشکی به بخش درمان؟
در ادامه این برنامه، «دکتر آراسب دباغ مقدم» گفت: سالهاست که سازمان دامپزشکی کشور بحث تصدی گری درمان را رها کرده و آن را به بخش خصوصی سپرده است. آیا استفاده از نیروهای دولتی در این طرح، بازگشت دوباره سازمان دامپزشکی پس از سالها به تصدی گری است و یا از بخش خصوصی استفاده خواهد شد؟
قطعاً بخش درمان مجدداً قابلیت بازگشت به سازمان دامپزشکی را نخواهد داشت
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور در پاسخ گفت: سازمان دامپزشکی کشور جزو معدود دستگاههای اجرایی است که تفکیک بسیار خوبی بین وظایف حاکمیتی و تصدی گری قائل شده است. قطعاً بخش درمان که سالهاست از بخش دولتی دامپزشکی منتزع شده است مجددا قابلیت بازگشت به سازمان را نخواهد داشت.
«دکتر سید بهمن نقیبی» تصریح کرد: حضور بخش دولتی بیشتر در جاهایی اجرایی می شود که به سبب دورافتادگی و مباحث مالی، جذابیتی برای حضور بخش خصوصی ندشته باشد. فعالیت دامپزشکان دولتی در روستاها بیشتر به بررسی و مراقبت از بیماریهای دامی و ارائه کمک و مشاوره به بخش خصوصی معطوف خواهد بود.