حکیم مهر: «دکتر رضا صادقی لیمنجوب» مبتکر اولین طرح زنبورستان تحقیقاتی در دانشکده های دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی کشور انجام می باشد. وی استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد واحد کازرون بوده و 17 سال سابقه تدریس را در کارنامه خود دارد. دکتر صادقی لیمنجوب فارغ التحصیل دکتری تخصصی دامپزشکی در رشته بهداشت و بیماری های آبزیان از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران می باشد.
به گزارش حکیم مهر، به دلیل اهمیت زنبورداری در کشور، گفتگویی با وی انجام داده ایم که در ادامه ملاحظه می فرمایید:
«دکتر رضا صادقی لیمنجوب» صنعت زنبورداری را یکی از صنایع پردرآمد، ارزآور، اشتغال زا و در عین حال یکی از راهکارهای ایجاد شغل برای فارغ التحصیلان دکتری دامپزشکی دانست و گفت: زنبور عسل به قدری اهمیت دارد که نام یکی از سوره های قرآن نحل می باشد. جالب آن است که زنبور های عسل به خصوص زنبورهای کارگر یک پرواز بی جهت ندارند و تمامی فعالیت هایشان در راستای هدفیست که آن را دنبال می کنند. با این تفاسیر زنبور عسل می تواند یکی از الگو های زندگی بشری باشد.
وی افزود: ساختمان قدیمی دانشکده دامپزشکی واحد کازرون پتانسیل اجرایی کردن برخی از طرح های اقتصاد بنیان را داشته است. طرح زنبورستان تحقیقاتی را در سال 1394 به واحد کازرون پیشنهاددادم و این طرح از میان 15 طرح ارائه شده دیگر مورد پذیرش قرار گرفت و در کل استان فارس نیز به عنوان طرح برتر شناخته شد. در آن زمان هیچکدام از دانشکده های دامپزشکی دانشگاه های آزاد اسلامی چنین زنبورستانی نداشتند.
دکتر صادقی لیمنجوب تصریح کرد: زنبورستان تحقیقاتی واحد کازرون با 50 کلونی شروع به کار نمود و در همان سال جمعیت زنبور ها با مدیریت صحیح به بیش از دو برابر جمعیت اولیه رسید. این زنبورستان در همان سال اول موفق به تولید نزدیک به یک تن انواع عسل شامل عسل صاف شده، عسل موم دار و عسل دارویی و حدود 200 گرم ژل رویال و تعداد قابل تاملی ملکه های باکره گردید.
استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد کازرون در ادامه اظهار داشت: بر خلاف نگاه سنتی، درآمد زنبورستان تنها به فروش عسل متکی نیست و علاوه بر آن می توان به تولید ژل رویال، فروش ملکه، زهر زنبور و بره موم نیز تکیه نمود. از فواید محصولات زنبورستان می توان به بهبود زخم از طریق عسل و بره موم، ژل رویال و بره موم برای درمان سرطان، زهر زنبور عسل برای درمان بیماری MS و پیشگیری از انواع سکته های قلبی و مغزی و درمان روماتوئید ها و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد.
وی افزود: تولید ژل رویال و ملکه نیاز به امکانات ویژه ای ندارد و تنها تکنیک های عملی و تجربی نیاز است که اگر دانشجویان دامپزشکی و حتی دامپزشکان با حوصله بیشتری به این مقوله توجه کنند، درآمد و کارآفرینی قابل تاملی را خواهند داشت.
دکتر صادقی لیمنجوب در ادامه گفت: پس از تاسیس زنبورستان، دانشجویان علاقه مند زیادی توانستند پایان نامه های دکتری دامپزشکی متعدد و مرتبط با زنبور عسل را ارائه دهند و علاوه بر آن چند نفر از همکارانم در دانشکده های پزشکی و علوم پایه با استفاده از محصولات زنبورستان، طرح های پژوهشی و پایان نامه های دکتری پزشکی و کارشناسی ارشد علوم پایه را به اجرا درآوردند.
وی خاطر نشان کرد: بنده از سازمان های مربوط به خصوص وزارت محترم علوم و سازمان محترم دامپزشکی کشور خواهشمندم تا در سرفصل درس پرورش و بیماریهای زنبور عسل بازبینی هایی داشته باشند و آن را مطابق با تکنولوژی روز دنیا، به روز رسانی نمایند.
استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد کازرون تصریح کرد: متاسفانه در دانشکده های دامپزشکی می بینم که دانشجویانی که موفق به گذراندن واحد پرورش و بیماریهای زنبور عسل شده بودند، قادر به راه اندازی حتی یک کلونی هم نبودند که علت آن فقدان مدرسین مسلط علمی و عملی به صنعت زنبورداری و اهمیت ندادن دانشکده ها به این موضوع و نبود فضای آموزشی مناسب برای دانشجویان است.
وی افزود: پیشنهاد می کنم همکاران علاقه مند در هر واحد حداقل چند کلونی زنبور عسل را راه اندازی کنند تا شرایط مناسبی برای فهم این درس فراهم گردد و حق دانشجویان تضییع نگردد؛ ضمنا اگر روبط عملی بین دانشکده های دامپزشکی گسترده تر شود، بسیاری از تجارب موفق دانشکده ها به نحو مکفی مبادله خواهد شد.
دکتر صادقی لیمنجوب در ادامه اظهار داشت: در شهرستان کازرون بالغ بر 80 هزار کلونی زنبور عسل وجود دارد، اما متاسفانه حتی یک کلینیک بیماریهای زنبور عسل در این شهر و کل استان فارس و حتی استان های همجوار وجود ندارد و بسیاری از درمانگاه های دامپزشکی نیز قادر به ارائه خدمات درمانی و مشاوره ای به زنبورداران نیستند! ما به عنوان عضوی از جامعه دامپزشکی جهت رفع این مشکلات باید آغازگر حرکتی باشیم. متاسفانه بسیاری از شبکه های دامپزشکی کشور در زمینه زنبور عسل با مشکلات قابل توجه ای دست و پنجه نرم می کنند چون نه دامپزشکان مسلطی در زمینه زنبور عسل دارند و نه امکاناتی جهت تشخیص بیماری ها.
استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد کازرون خاطرنشان کرد: خوشبختانه بیماری های زنبور عسل ایران در مقایسه با سایر کشور ها دامنه شیوع کمتری دارد و قابل کنترل هستند، اما با این حال دکل های رادیویی و برق فشار قوی و نیز ریزگرد ها و باران های ناگهانی فصلی این صنعت را همواره تهدید می کنند؛ هر چند خشکسالی های اخیر نیز باعث کاهش کیفیت مراتع شده و به دنبال آن کیفیت عسل های تولیدی را تحت الشعاع قرار داده است.
وی افزود: بنده معتقدم صنعت زنبورداری می تواند به عنوان شغل اول بسیاری از دامپزشکان باشد. زمانی یک دامپزشک می تواند در عرصه تشخیص و درمان و تغذیه و پرورش و مشاوره و بیمه و تجارت در صنعت زنبورداری موفق و درآمدزا باشد که خود نیز زنبوردار باشد و با اطمینان وافر عرض می نمایم که دانشجوی دامپزشکی زنبورداری را می تواند از بالای پشت بام خانه اش حتی با دو کلونی نیز شروع نماید.
دکتر صادقی لیمنجوب در پایان گفت: اکنون زمان آن است که دانشجویان دامپزشکی با نگاه جدی تر به دروس مربوط به صنعت زنبورداری، راه برون رفت مطمئنی را برای گذار از بحران بیکاری پس از فارغ التحصیلی را تجربه موفقی نمایند.
«تهیه و تدوین: سینا شجاعی»