حکیم مهر: عضو دامپزشک مجلس شورای اسلامی از ابلاغیه لغو نظارت بهداشتی در کشور مبداء بسیار متعجب شده است و بنا دارد در اولین دیدار با وزیر جهاد کشاورزی، علت این تصمیم مهندس حجتی را سوال کند. از نظر «دکتر یوسف داودی» نظارت بهداشتی خیلی خوب است و حتما باید باشد، اما به نظر وی باید دامپزشکانی به کشورهای مبداء اعزام شوند که خبره باشند.
حکیم مهر: آقای دکتر، ارزیابی شما از ابلاغیه لغو نظارت بهداشتی دامپزشکان در مبداء چیست؟
نظارت بهداشتی در مبداء باید ادامه پیدا کند، کمااینکه بیماریهایی وجود دارد که فقط قبل از کشتار مشخص میشود. ناظری که از سوی ایران در کشور مبداء حاضر شده، باید چند کار انجام دهد که یکی از آنها بازرسیهای قبل از کشتار در کشور مبداء است. تعداد زیادی بیماریها مثل آناپلاسما در کشورهای مختلف از جمله کشور برزیل وجود دارد که حتما باید کنترل شود؛ اگر دامی تبدار باشد، نباید کشتار شود. چراکه اگر کشتار شد، دیگر قابل تشخیص نیست که تبدار بوده است.
اینکه ما به دامپزشکان کشورهای دیگر اعتماد کنیم اصلاً شدنی نیست. حتما ضروری است که دامپزشکان از کشور خودمان باشند، چون برای دامپزشکان کشور مبداء سلامت و کیفیت گوشت فرقی نمیکند و هر دامی را که آنجا باشد کشتار میکنند و برای ما میفرستند. ما باید حواسمان باشد و خودمان به فکر مردم خودمان باشیم.
حکیم مهر: اما وزیر جهاد کشاورزی چند روز پیش طی یک نامه رسمی از رئیس سازمان دامپزشکی خواسته که این نظارت را لغو کند.
این نامه هنوز به دست ما نرسیده است، اما من هم در مورد آن چیزهایی شنیدهام. به هر حال نظارت بهداشتی باید برقرار باشد و از آن طرف نظارت حین کشتار را هم باید انجام دهند. وقتی کشتار انجام شود، بعد از آن هم بازرسی صورت میگیرد که باید دامپزشکان حضور داشته باشند، لذا حذف ناظر بهداشتی خطاست.
حکیم مهر: منتقدان میگویند که اعزام دامپزشک به کشور مبداء، یک هزینه اضافی است.
هزینه برای چه کسی؟ هزینه را که وارد کنندگان پرداخت میکنند و در برابر پولی که برای واردات می دهند، چیزی نیست. نظارت بهداشتی خیلی خوب است و حتما باید باشد اما به نظر من دامپزشکانی به کشورهای مبداء اعزام شوند که خبره باشند. سازمان دامپزشکی باید سختگیری بیشتری در این زمینه کند و افرادی را بفرستد که از هر نظر کاملا حرفهای هستند که کنترل را دقیقتر و ضوابط را رعایت کنند. اتفاقا نظارت بهداشتی نه تنها نباید حذف شود، بلکه باید تقویت شود. بنده بهعنوان متخصص این کار، تقویت آن را میخواهم. ما باید کنترلها را انجام و بعد اجازه دهیم که گوشت وارد شود.
البته ما مخالف سبک واردات با ارز ۴۲۰۰ تومانی هستیم و به نظر ما فرایند واردات درست هدایت نمیشود، اما اینکه ناظران ما نباشند، کاری غیرعلمی است، چون احتمال دارد که بیماری وارد کشور شود و ما با مشکل روبرو شویم. ما از حدود ۲۴ کشور گوشت وارد میکنیم و در تمام آنها حتما باید ناظر بهداشتی حضور داشته باشد. سازمان دامپزشکی فقط باید کنترل را دقیقتر، علمیتر و ضابطهمند کند. اینکه ناظر را برگردانید به چه معنی است؟ پس چه کسی آنجا را کنترل کند؟ این چند روز بنده درگیر بحث بودجه در مجلس بودم و فرصت نکردم که از آقای وزیر سوال کنم که به دنبال چه چیزی است؛ اگر قرار است به دامپزشکان آن کشورها اعتماد کنیم، این ریسک بزرگی است.
حکیم مهر: به نظر شما آیا ممکن است مافیای گوشت در این تصمیم نقشی داشته باشد؟
مافیای گوشت بیشتر به دنبال ارز ۴۲۰۰ تومانی و همان ۹ هزار تومان اختلاف ارز است. آنها اگر هم به دنبال حذف ناظر باشند، سازمان دامپزشکی نباید اجازه دهد، کمااینکه مجوز واردات را سازمان باید بدهد. مافیای گوشت هم شوخی نیست، آهن یا آلومیینوم نیست؛ با جان مردم سرو کار دارد و ممکن است بیماریهای مختلف مثل جنون گاوی وارد کشور شود. اصولاً باید کنترل دقیق توسط خود ما صورت گیرد. ما نمیتوانیم در مسائل بهداشتی به خارجیها اعتماد کنیم. در مورد گوشتهای یخزده ما نمیتوانیم در کشور کاری کنیم. گوشت در برزیل یا نیوزلند کشتار شده و نمیتواند به همین شکل بیاید، بلکه باید آن را فریز کنند و وقتی فریز شد ما نمیتوانیم تشخیص دهیم که چه خبر است، مگر اینکه دامپزشک ما قبل از کشتار آن را بررسی کند و اصلا به برخی دامها اجازه کشتار ندهند. ما تعدادی بازرسی قبل از کشتار داریم که باید کنترل شوند. به برخی اجازه کشتار نمیدهیم و تازه آنهایی هم که اجازه کشتار دادیم، باید بررسی شوند.
حکیم مهر: به نظر میرسد سن دام هم خیلی مهم است و فقط از روی لاشه میتوان سن دام را تشخیص داد.
بله، سن دام مشخص نمیشود و تبدار بودن آن هم معلوم نمیشود. این تصمیم پایه علمی ندارد. به طور خلاصه از نظر علمی، عقلایی و سلامتی مردم، بازرسیهای ما در کل کشورهای مبداء وارد کننده گوشت حتما باید ادامه پیدا کند. سازمان باید نظارت خود را قویتر کند. دامپزشکان علمیتر، قویتر و عملیاتیتر بروند و با حساسیت بیشتر از گذشته، گوشت را بررسی کنند و بیاورند. ما دیگر کاری به مافیا نداریم. مافیا شاید بخواهد گوشت حیوانات دیگر را وارد کند. ما کار خود را میکنیم.
حکیم مهر: اشاره کردید که مخالف سبک واردات با ارز ۴۲۰۰ تومانی هستید. لطفا بیشتر توضیح دهید.
بنده به شخص وزیر هم گفتم به جای اینکه ۹ هزار تومان مابهالتفاوت ارز آزاد و ارز دولتی را به واردکنندگان بدهیم، آن را در قالب کارت الکترونیک خرید پروتئین به خانوارها بدهیم. ما حدود ۱۷ میلیون خانوار داریم. هر کسی هم که خواست گوشت وارد کند، با ارز آزاد وارد کند. پیشنهاد ما این است که قیمت را کنترل کنیم و تنها راه همان است. واردکننده میتواند از هر کشوری که خواست، گوشت را وارد کند به شرط آن که دام و گوشت با مقررات سازمان دامپزشکی کشور مطابقت داشته باشد. به این شکل پول بیتالمال را که به شکل یارانه به دست مصرف کننده میرسانیم تا خودش گوشت بخرد. ما صدها میلیارد تومان هزینه میکنیم که مردم گوشت ارزان بخرند اما همه گوشت گران میخرند. پس یارانه ما چه میشود و این پول کجا میرود؟ سوء استفاده میشود. عملاً ما در این زمینه موفق نیستیم و تنها راه این است که پول را به شکل مستقیم به مردم بدهیم. سازمان دامپزشکی هم نظارتها را قویتر از گذشته کرده و به دامپزشکان آموزشهای حرفهای بدهد و کنترلها را بدون رودربایستی انجام دهد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
............