کد خبر: ۴۸۲۵

حکیم مهر - بر اساس نظر تخصصی محققان بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان موسسه تحقیقات شیلات ایران وقوع نوعی بیماری ویروسی جدید به نام بیماری نکروز عصبی ویروسی، علت تلفات اخیر کفال ماهیان دریای خزر است.

روابط عمومی مؤسسه تحقیقات شیلات ایران اعلام کرد : این بیماری که در اکثر نقاط دنیا به استثنای قاره افریقا رخ داده است نوعی بیماری جهان گستر و فراگیر است که تاکنون در بیش از 40 گونه از ماهیان دریایی و پرورشی جهان گزارش شده است.

بر اساس نظر تخصصی محققان بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان موسسه تحقیقات شیلات ایران یکی از فرضیه هایی که در خصوص بروز تلفات اخیر ماهیان کفال در دریای خزر مطرح است وقوع نوعی بیماری ویروسی جدید بنام بیماری نکروز عصبی ویروسی Viral Nervous Necrosis (VNN) در میان ماهیان مذکور است.

این بیماری از سال 1382 و به دنبال وقوع تلفات عدیده ای که در ماهیان کفال دریای خزر مشاهده شده بود مورد توجه دقیق و بررسی محققان و کارشناسان موسسه تحقیقات شیلات ایران قرار گرفته و بررسیهای لازم در قالب یک طرح ملی در پژوهشکده های سه استان شمالی کشور از سال 1385 به مرحله اجرا درآمده است.

نتایج این طرح ملی نشانگر وجود این عامل بیماریزا در منطقه بوده و به جز ایران در آبهای دریایی کشورهای منطقه مدیترانه همچون یونان، ترکیه،ایتالیا و اسرائیل نیز ردپای این بیماری به اثبات رسیده است. با توجه به طبیعت ویروس عامل این بیماری هیچگونه درمان موثری برعلیه آن در ماهیان مبتلا وجود ندارد لذا اجرای اقدامات اساسی در خصوص رعایت مدیریت بهداشتی و کاهش بار آلودگی دریا و استرس ناشی از آن اجرای برنامه های کنترل و پیشگیری از بروز بیماری و تلاش درجهت جلوگیری از انتقال آن به سایر گونه های اقتصادی دریای خزر، اساس و مبنای برنامه های اجرایی کشور باید قرار گیرد.

در خصوص امکان انتقال این بیماری به انسان از طریق خوراکی و مصرف ماهیان مبتلا، مطالعات و بررسیهای انجام شده توسط محققان دنیا، تاکنون بیانگر آن است که در حال حاضر امکان انتقال بیماری به انسان از طریق خوراکی وجود ندارد زیرا سلولهای انسانی فاقد گیرنده های لازم جهت استقرار عامل بیماری در بدن انسان هستند. لذا در صورتی که ماهیان صید شده سالم بوده و فاقد علایم بالینی همچون اتساع محوطه شکمی، خونریزی جلدی و یا لاغری مفرط باشند و ویژگیهای ماهیان سالم همچون سلامت ظاهری و استحکام فلسها، فقدان زخم و خونریزی، شفافیت چشم و آبششها و قوام گوشت در آنها مشاهده شد، مصرف ماهیان زنده صید شده برای مصرف کنندگان بلامانع خواهد بود. همچنین مطالعات تکمیلی در خصوص ساخت کیت تشخیص سریع بیماری و نیز بررسیهای اپیدمیولوژیک برای شناخت بیشتر این بیماری توسط محققین موسسه تحقیقات شیلات ایران در دست اقدام است.

 

نظر شما
ادامه