یکی از مهمترین دغدغههای مصرف کنندگان محصولات غذایی، سلامت آنهاست. ریشه این نگرانیها کاربرد متراکم نهادههای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی و باقیمانده سموم و کودها و مواد هورمونی، آنتی بیوتیکها، افزودنیها و مکملهای رشد در این محصولات است که سلامتی انسان را به خطر میاندازد .
بهگزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بابیان اینکه وظیفه اصلی معاونت دام و طیور برنامهریزی و نظارت و حمایت از تولید مواد پروتئینی موردنیاز سالم و کافی برای مردم است، گفت: در استان همدان ۵ میلیون واحد دامی وجود دارد که شامل، ۳۷۰ هزار رأس گاو، یکمیلیون و ۴۰۰ هزار رأس گوسفند و بره و ۲۸۶۷ کلنی زنبورعسل است .
«محمدنظرپور» با اشاره به اینکه یکی از سیاستهای سازمان جهاد کشاورزی افزایش و توسعه دامداریهای صنعتی در استان است، اظهار کرد: ۱۴۴۵ واحد صنعتی پرورش دام، طیور و سایر ماکیان در استان ایجادشده که ۷۹۴ واحد مربوط به دام سبک و سنین صنعتی با ظرفیت ۱۲۲ هزار رأس است .
وی با تأکید بر تولید محصولات سالم دام و طیور، افزود: در پروسه تولید مرغهای گوشتی هیچگونه هورمونی استفاده نمیشود چراکه این مواد گرانقیمت بوده و صرفهای برای مرغدار ندارد .
مرغ سایز؛ محصولی سالم
وی با اشاره به تولید محصول سالم در دامهای روستایی نیز گفت: در دام روستایی اقداماتی انجامشده عملیاتی انجام میشود تا تولید گوشت سالم صورت گیرد بهطوریکه بهسازی و نوسازی محل نگهداری و پرورش دام، تجهیز واحدهای روستایی به شیردوش و سیلو از اقدامت صورت گرفته در راستای تولید گوشت سالم است .
نظر پور بابیان اینکه ۹۹ درصد از تولیدات مرغ و تخممرغ استان همدان در واحدهای صنعتی تولید میشود، خاطرنشان کرد: در پرورش مرغ بحث تولید مرغ سایز مطرح است که مرغی سالم بوده و دارای وزن استاندارد است .
وی با اشاره به اینکه خوراک مرغ در مرغداریهای صنعتی ذرت و سویاست، عنوان کرد: ۸۰ درصد تخممرغ تولیدی استان در واحدهای صنعتی تولیدشده و هویت دار هستند .
نظرپور با اشاره به افزایش سرانه مصرف مرغ در استان خاطرنشان کرد: مصرف سرانه مرغ در استان از ۲ کیلوگرم به ۲۹ کیلوگرم رسیده است .
بهبود تغذیه دام و طیور در سالهای اخیر
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به نقش زنجیرههای تولید در تولید محصولات سالم، یادآور شد: در استان همدان ۲ زنجیره دام در استان وجود دارد و زنجیره تولید گوشت قرمز و گوشت مرغ در دست اقدام است .
وی علت تغییر طعم تولیدات دامی را تغییر شیوه تغذیهای دانست و ادامه داد: شیوه تغذیه دام و طیور نسبت به قبل تغییر کرده و شرایط تغذیهای بهبودیافته است .
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان با تأکید بااینکه استفاده از هورمون در مرغداریها دروغ بسیار بزرگی است، گفت: اگر تولیدکنندهها از هورمونها استفاده کنند قیمت مرغ به حدی بالا میرود که تولیدکنندگان نمیتوانند ادامه دهند .
«دکتر امیرحسین مکاری» با بیان اینکه امروزه مرغها در شرایط مناسبی نگهداری میشوند، اظهار کرد: انجام کارهای دقیق در خصوص تغذیه دائم، دمای مناسب محیط و تحرک کم باعث شده مرغها ظرف ۴۰ روز به وزن یک کیلوگرم برسند درحالیکه ۱۰ سال گذشته این آرزوی تولیدکننده بود .
وی با اشاره به اینکه امروزه با کاهش تلفات در مرغداریها روبرو هستیم، تصریح کرد: مرغداران نیازی به استفاده از هورمون ندارند و اینکه گفته میشود طعم مرغها با گذشته فرق کرده است به این دلیل است که شرایط تغذیهای و نگهداری مرغها تغییر کرده درحالیکه درگذشته طیور با غذاهای معمولی پرورش داده میشدند .
مکاری با تأکید بااینکه اینکه در سالهای گذشته چیزی بهعنوان مصرف هورمون در گوشتها یافت نشده است، افزود: ۳ مؤلفه در نظارت وجود دارد بهطوریکه نظارت بر فضاهای تولید دام و طیور، نظارت توسط مسئولان فنی در فضاهای پرورش دام و طیور، بازرسی از طریق بازرسان از مراکز تولید نگهداری عرضه و فرآوری از مؤلفههای نظارت است .
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان ادامه داد: علاوه بر مباحث شیمیایی و آنتیبیوتیکها؛ مقدار فلزات سنگین در استان همدان نمونهبرداری شده و بر اساس آزمایشات واحدهای مشکلدار مشخص میشود .
دورریز مرغ در کشتارگاههای همدان ۰.۶۵ درصد است
وی بابیان اینکه به دنبال این هستیم که دام و طیور بیمار نباشند، تأکید کرد: سال ۹۷ نزدیک به ۱۵۳ هزار رأس شامل ۲۰ هزار گاو و بیش از ۱۳ میلیون قطعه طیور در کشتارگاهها کشتار شدند که از مجموع آنها بیش از ۷۹ تن وزن لاشه کامل در کشتارگاههای استان ضبط شده است .
مکاری با اشاره به اینکه در ۸ ماهه سال گذشته ۵۱۲ تن گوشت در کشتارگاهها و مراکز عرضه استان ضبطشده است، یادآور شد: در کشتارگاههای دام ۹ درصد و در طیور ۰.۶۵ درصد دور ریخته میشود .
وی بابیان اینکه از ۱۳ میلیون قطعه طیور کشتار شده در استان ۸۶ هزار و ۶۸۳ قطعه دور ریخته شده است، تصریح کرد: بیماری، شرایط نازل کیفی، شکستگی در نقلوانتقال از دلایل دورریز دام و طیور است .
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان با تأکید بااینکه هرچه نظارت در دوره تولید افزایش یابد دورریز کمتر خواهد شد، افزود: در سال ۹۷ بیش از ۱۱۳ هزار بازدید از مراکز تولید، توزیع و فرآوری صورت گرفته است .
همدان تنها استان واکسیناسیون کننده دام عشایر است
مکاری بابیان اینکه بیش از ۳۶۳ تن فرآورده دامی معدوم شده است، گفت: مشکل این است که محصول از کشتارگاه با شرایط لازم و بستهبندی تولیدشده است، اما به دلیل عدم رعایت نکات لازم در حمل و عرضه دچار فساد میشوند بنابراین دامپزشکی در بازدیدهای خود اقدام به معدومسازی میکنند .
وی ادامه داد: ۱۲۵ مورد پلمب در استان همدان صورت گرفت و ۶۱۵ واحد متخلف به مراجع قضایی معرفیشده است .
وی بابیان اینکه بیش از ۸ میلیون نوبت واکسیناسیون دام و طیور در استان انجامگرفته است، خاطرنشان کرد: استان همدان تنها استانی است که دامهای عشایر را در مناطق قشلاقی واکسیناسیون میکند .
مکاری با اشاره به اینکه در استان همدان واکسیناسیون تب برفکی ۲۰۶ درصد و آبله گوسفندی ۱۱۰ درصد از هدفگذاری محقق شده است افزود: در کنترل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان استان همدان بهشدت خوب عمل کرد .
تمام کشتارگاههای استان به پیش سرد مجهز هستند
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان همدان بابیان اینکه در استان همدان سالانه ۲۵ میلیون قطعه پرنده تولید میشود، عنوان کرد: بیش از ۱۳ میلیون قطعه پرنده در استان کشتار میشود که میزان ۰.۶۵ درصد حذف میشود و این عدد در کشتارگاههای دام ۹ درصد حذف میشود .
وی با اشاره به اینکه در تمام مرغداریهای استان مسئول فنی دامپزشکی وجود دارد، افزود: در استان همدان برخلاف سایر استانها چیزی به عنوان کشتارغیرمجاز نداریم .
مکاری با بیان اینکه در استان همدان کشتارگاه سنتی دام وجود ندارد وهرآنچه بوده تعطیل شده است، تصریح کرد: تمام کشتارگاههای استان به پیش سرد مجهز هستند که در خیلی از استانها آرزو است و همدان تنها استانی است که آلایش دامی بهصورت بستهبندی عرضه میشود .
لازم میدانم این مورد از طریق رسانه ها ، صدا و سیما اطلاع رسانی های بیشتر و علمی تری از سوی متخصصین دامپزشکی و دیگر دست اندر کاران انجام گیرد. بنظر میرسد ، عده ای مسئله واکسیناسیون گله های طیور را ،هورمون میپندارند.