حکیم مهر: عضو هیات مدیره جامعه دامپزشکان ایران از افزایش سگ های ولگرد به علت فساد برخی NGO های حامی حیوانات انتقاد کرد و درباره واکسن هاری نیز گفت: اغلب گزش سگ ها توسط سگ های خانگی است و 90 درصد واکس هاری برای این موارد انجام می شود که چون این سگ ها هار نیستند، اغلب بی مورد است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «دکتر پیام محبی» افزود: واکسن هاری دو نوع حیوانی و انسانی دارد که نوع انسانی آن برای افرادی که مورد گزش سگ هار قرار گرفته باشند، کاربرد دارد و باید در چند نوبت تزریق شود. سالانه برای تزریق واکسن هاری به ۲۰۰ هزار نفر حداقل به ۶۰۰ هزار دز واردات واکسن هاری انسانی نیاز است و برای واردات هر دز واکسن بین چهار تا پنج دلار هزینه میشود.
وی اضافه کرد: هر گزشی از سوی حیوان، گزش مشکوک نیست. ۹۰ درصد گزش ها از سوی سگ نیازی به تزریق واکسن هاری به انسان ندارد زیرا باید حیوان مشکوک به هاری باشد تا فرد مورد گزش قرار گرفته واکسن دریافت کند اما اکنون در اکثر موارد افراد بی مورد واکسن هاری دریافت میکنند در حالی که از سگ خانگی خود یا همسایه که صاحب و شناسنامه دارد، مورد گزش قرار گرفتهاند.
وی گفت: در حال حاضر ایران دانش و تکنولوژی تولید واکسن هاری دامی و انسانی را ندارد و سالانه ارز زیادی برای واردات این واکسنها از کشور خارجه هزینه میشود اما با وجود تحریمها علیه ایران، همچنان در واردات واکسن دامی هاری با ارز دولتی هیچ مشکل و محدودیتی نداریم.
محبی اظهار داشت: واکسن هاری برای تزریق انسانی به طور حتم باید کیفیت بالایی داشته باشد به همین علت واکسن هاری مربوط به انسان تاکنون از کشور فرانسه وارد میشد اما به دلیل تحریمها و نوسان نرخ ارز، به نظر میرسد برخی تلاش دارند واکسن هاری برای تزریق انسانی را از کشورهای غیراروپایی مانند هند تأمین و وارد کنند که به طور حتم کیفیت نوع اروپایی را ندارد.
وی تصریح کرد: واکسن هاری انسانی به دلیل گران بودن به صورت رایگان برای افراد تزریق میشود و نیازمند تزریق در چند مرحله طی یک دوره سه تا پنج ماهه است.
رئیس سابق جامعه دامپزشکان ایران افزود: وزارت بهداشت متولی تزریق واکسن هاری به انسان است بنابراین از واردات این محصول استقبال میکند و سالانه بخش قابل توجهی ارز از کشور برای واردات این واکسن صرف میشود که البته بخشی از این گزش ها به دلیل ارتباط بیشتر بین انسان و حیوانات است البته سالیان گذشته سالانه حدود هزار مورد حیوان گزیدگی اعلام میشد اما در سال ۹۶ حدود ۱۸۰ هزار مورد حیوان گزیدگی که واکسن دریافت کردند در کشور گزارش شد.
به گفته وی، فقط در مواردی که سگ ولگرد و مشکوک به هاری باشد به تزریق واکسن هاری نیاز است.
فساد NGO ها موجب افزایش سگهای ولگرد در سطح شهرها شده است
رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران درباره افزایش سگهای بلاصاحب در سطح شهرها گفت: اکنون فساد در NGO های مدعی حامی حیوانات موجب افزایش سگهای ولگرد و بلاصاحب شده است. زیرا این تشکلها بخش اندکی از درآمد خود را صرف غذا دادن و عقیم کردن سگها میکنند، در حالی که آزمایشها نشان میدهد که سگهایی که به گفته این تشکلها عقیم شدهاند، در واقع عقیم نشده اند و ادعای آنها واقعیت ندارد.
وی با بیان اینکه شهرداریها نیز توان و دانش جلوگیری از ازدیاد سگهای ولگرد را ندارند اظهار داشت: در واقع رانتی در خصوص حمایت از حیوانات و سگهای ولگرد از سوی تشکلها ایجاد شده به همین علت سگهای بلاصاحب رها شدهاند و همچنان در حال ازدیاد هستند.
محبی گفت: «مهمترین علت انقراض یوزپلنگ ایرانی، ازدیاد سگهای ولگرد است و اگر روند ازدیاد سگهای ولگرد ادامه پیدا کند به طور حتم حیات وحش ایران دچار مشکل خواهد شد».
پینوشت حکیم مهر:
به نظر می رسد چنین توصیه های غیرتخصصی درخصوص عدم نیاز حیوان گزیدگی های ناشی از حیوانات خانگی شناسنامه دار به واکسیناسیون پیشگیرانه هاری چندان درست نباشد.
بهتر است نگاهی به دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت در این خصوص داشته باشیم و ببینیم WHO در این موارد، چه توصیه ای دارد. سازمان جهانی بهداشت در این باره گفته است (اینجا):
«همه حیوان گزیدگی ها نیاز به مداخلات پیشگیرانه برای هاری ندارند ولی اگر حیوان دارای علائم بیماری هاری باشد و یا اینکه در کشوری که بیماری هاری در آن آندمیک است ]ازجمله ایران[ قرار دارید، باید فوراً به مراکز پزشکی مراجعه نمایید.
در مواردی که حیوان گزیدگی توسط حیواناتی که سالم یا طبیعی به نظر می رسند و گزش بر اثر تحریک حیوان رخ داده است و همچنین حیوان قبلاً از واکسن با کیفیت بالای دارای تاریخ مصرف (با مستندات مناسب) استفاده نموده باشد، ممکن است نیازی به واکسیناسیون نباشد.»