حکیم مهر: در پی انتشار یادداشت «دکتر وحید عطارد» از مدیران پیشکسوت سازمان دامپزشکی کشور در حکیم مهر با عنوان «نگاهی بر بیماری تب برفکی و واکسنهای موجود» که در آن انتقاداتی نسبت به واردات واکسن تب برفکی از کشور ترکیه مطرح شده بود، بخش فنی شرکت «تورا» (رادین صنعت رایان) که نماینده شرکت «وتال» ترکیه در ایران میباشد، با ارسال جوابیهای به این یادداشت پاسخ گفت.
به گزارش حکیم مهر، متن این جوابیه به شرح زیر است:
بنظر می رسد که نگارنده مقاله آشنایی با بانک سویه های واکسنی تب برفکی در ایران و جهان ندارند. اجازه بدهید بیشتر توضیح دهم: طرز تفکر قدیمی وجود دارد که سویه های در حال چرخش بلافاصله (به فاصله چند روز) در واکسن آورده شود و مصرف گردد، که این امر اساسا بدلیل رعایت شرائط آماده سازی سویه واکسنی امکانپذیر نمی باشد و حداقل 6 ماه زمان می خواهد. لذا یکی از راهکارهای استراتژیک و کلیدی، استفاده از سویه های استاندارد واکسنی تب برفکی که از قبل تهیه شده و موجود در بانک سویه واکسنی تب برفکی است، می باشد. البته گنجاندن آن در ترکیب واکسن، پس از تطبیق آن با سویه در حال چرخش است. این امر از نظر زمانی کمتر از یک هفته بطول می انجامد که مورد تائید سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE) می باشد. لذا هر کارخانه ایی که دارای گنجیه سویه های واکسنی تب برفکی باشد می تواند بدون فوت وقت واکسن مورد نیاز شما را در حجم انبوه تولید و به بازار عرضه نماید.
تطبیق سویه در حال چرخش و سویه موجود در واکسن:
آزمون اختصاصی وجود دارد (r Value) که می تواند در صد قرابت و میزان تطبیق سویه وحشی / در حال گردش را با سویه موجود در بانک واکسنی مشخص نماید. از دیدگاه فنی عدد مورد نظر بایستی بین3/0 - 1 باشد. لذا هر چه بیشتر از 3/0 بوده و نزدیک تر به عدد 1 (100% انطباق) باشد، دلیل بر تطبیق بیشتر سویه وحشی با سویه واکسنی می باشد.
با توجه به 2 مطلب بالا اگر سویه جدیدی در منطقه شایع شود و سویه موجود در بانک واکسنی تب برفکی بهترین پاسخ ایمنی را به آن می دهد و مهمتر از همه سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE) آن سویه واکسنی را برای مقابله با آن سویه جدید که صرفا اختلاف نامگذاری دارند، بطور کتبی و رسمی به سازمان دامپزشکی پیشنهاد می دهد و در سایت خود نیز اعلام می کند، باز هم نگارنده بدنبال استفاده از سویه در حال گردش در واکسن خواهد رفت؟؟؟؟
غیرفعال کردن ویروس موجود در واکسن:
بسیار جای تعجب است که نگارنده بنا را بر این مطلب گذاشته اند که ویروس تب برفکی موجود در واکسن هرگز بطور کامل غیرفعال نمی شود. بایستی ببینیم که نگارنده در کدامین کارخانه واکسن سازی مشغول فعالیت هستند؟ چرا که بنا بر صحبت های ایشان، واکسن های تولیدی آن شرکت حتماً دارای ویروس تب برفکی زنده می باشد. ایشان بر این امر واقف نیستند که علت تغییر در ماده غیرفعال کننده ویروس از فرمالدئید به BEI (باینری اتیلن آمین)، دستیابی به 100% غیرفعالسازی ویروس تب برفکی بوده است. شاید ایشان تصور می کنند که نام ماده غیرفعال کننده "اتیلن آمین" است که چنین برداشت های غیرحرفه ائی می نمایند. همچنین متذکر می شویم که ریشه کنی بیماری تب برفکی در اروپا با استفاده از واکسن حاوی ویروس غیرفعال شده با استفاده از BEI بوده است. آیا تاریخ را هم میتوان تغییر داد؟
در واکسن پنتاوالان عرضه شده به ایران بارها اعلام شده است که از ماده BEI برای غیرفعال سازی ویروس تب برفکی استفاده شده است. جالب است بدانید که فقط واکسن های شرکت مزبور (تولید کننده پنتاوالان) در منطقه استانبول که همجوار با اتحادیه اروپا می باشد مورد استفاده قرار می گیرد. لابد اروپایی ها هم متوجه نیستند؟؟ نکته مهمتر اینکه منطقه استانبول بدلیل استفاده از واکسن های شرکت مذکور، عاری از بیماری تب برفکی شده است.
از نگارنده تعجب می نمائیم که ایشان سابقه تاریخی و اعتباری شرکت تولید کننده واکسن پنتاوالان را می دانند و اعتبار این شرکت را زیر سئوال می برند. بنظر نمی رسد که اروپا اجازه استفاده از واکسن غیرمعتبری را در منطقه اروپائی ترکیه صادر نماید.
مرجع تصمیم گیری ترکیب سویه های موجود در واکسن:
تنها مرجع تصمیم گیری در خصوص انتخاب سویه ائی موجود در واکسن در ایران سازمان دامپزشکی کل کشور می باشد. تنها مرجع علمی جهانی هم که بطور ماهیانه اطلاعات سویه های در حال چرخش را از سراسر دنیا جمع آوری می کند و سویه های واکسنی را جهت گنجاندن در ترکیب واکسن پیشنهاد می دهد "آزمایشگاه جهانی تب برفکی – واقع در پربرایت انگلستان" می باشد. نتایج بررسی این آزمایشگاه هم بطور رسمی بصورت گزارش ماهیانه از طرف OIE و کمیته European-FMD منتشر می شود.
جالب است که بدانیم سازمان دامپزشکی کل کشور بطور معمول و منظم بنا به وظیفه ملی و جهانی خود نمونه های انتخابی را برای آزمایشگاه جهانی تب برفکی ارسال می نماید و قرابت سویه در حال چرخش و بانک سویه واکسنی را مشخص می نماید. گنجاندن سویه واکسنی A22 (مجدداً تاکید می کنیم سویه واکسنی) بنا به توصیه رسمی سازمان دامپزشکی کل کشور و OIE و آزمایشگاه جهانی تب برفکی بوده است، بطوریکه این سویه واکسنی بهمراه سایر سویه های واکسنی تیپ A ویروس تب برفکی بهترین پوشش ایمنی محافظت کنندگی بر علیه کلیه سویه های منتج از سروتیپ A را در ایران می دهد.
استناد به نقشه بدون تاریخ و راهنما:
متاسفانه نگارنده مقاله به نقشه ائی استناد نموده اند که اساسا بدون تاریخ و راهنما می باشد. متاسفیم.
واکسن های هندی پس چی؟
متاسفیم از اینکه نگارنده واکسن های هندی که حاوی سویه های مربوط به شبه جزیره هند (منطقه 2 - تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت) می باشند و در ایران (منطقه 3)، مورد استفاده قرار گرفته است را مورد انتقاد قرار نمی دهند و مرتباً به سویه های توصیه شده واکسنی مخصوص ایران انتقاد وارد می نمایند.
مطالبی چند در خصوص نگارنده:
متاسفیم که نگارنده مقاله که سال ها در سازمان دامپزشکی کشور خدمت کرده اند و شاهد فرآیند مناقصه های سازمان دامپزشکی بوده اند، هم اکنون به منتقد اصلی سیاست های سازمان دامپزشکی کشور در خصوص تب برفکی تبدیل شده اند.
در خصوص بازبینی واکسن تب برفکی، آیا نگارنده نمی دانند که بازبینی ترکیب سویه ایی واکسن تب برفکی بطور سالیانه و یا حتی ماهیانه توسط OIE و آزمایشگاه تب برفکی در انگلستان انجام می پذیرد؟؟ لذا اگر در بازبینی جدید تصمیم به حذف سویه واکسنی (تکرار می کنیم واکسنی) A22 گردد، شرکت تولید کننده پنتاوالان بر اساس درخواست مرجع اداری و مرجع علمی درخواست کننده این کار را با طیب خاطر انجام خواهد داد.»