حکیم مهر: مجله دامپزشکی بیطار (فصلنامه انجمن علمی دانشجویی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل) در شماره اخیر خود به گفتگو با «دکتر هاتف اسدی» فارغ التحصیل دکترای دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی بابل و رزیدنت بیماری های داخلی دام های کوچک دانشگاه شهید چمران اهواز پرداخت.
متن این گفتگو به شرح زیر است:
1- لطفا خودتان را برای مخاطبان معرفی کنید.
بنده، محمد (هاتف) اسدی ایرایی، متولد سال 1369 در شهرستان آمل، استان مازندران و ورودی سال 1389 رشته دکتری عمومی دامپزشکی دانشگاه آزاد واحد بابل که پس از طی دوران خدمت سربازی، موفق به قبولی در رشته دستیاری تخصصی طب داخلی حیوانات خانگی در دو دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، به عنوان نفر اول قبولی در مجموع مصاحبه و آزمون کتبی شده ام.
2- سوابق علمی و پژوهشی و به طور کلی فعالیت های دانشجویی خود را شرح دهید.
در دوران دکتری عمومی به علت علاقه زیاد بنده به فعالیت پژوهشی اعم از اجرای طرح های تحقیقاتی و نوشتار مقالات، از ابتدای تحصیل در کلاس های آموزشی این دو بخش از حوزه پژوهش در اقصی نقاط کشور شرکت کردم و توانستم پس از کسب دانش و مهارت مربوطه در این زمینه ها، اولین مقاله خود را در ترم سه دانشگاه نوشته و به چاپ برسانم. ماحصل این روند در طی شش سال دکتری عمومی شامل چاپ 5 مقاله بین المللی ISI ، 8 مقاله علمی و پژوهشی به زبان های فارسی و انگلیسی و 29 مقاله به صورت پوستر و سخنرانی در کنگره ها، جشنواره ها و مجامع علمی دامپزشکی و پزشکی بوده است.
در کنار این حوزه با توجه به علاقه بنده به زبان انگلیسی و نوشتار، تصمیم به ترجمه نخستین کتاب تغذیه سگ سانان و گربه سانان کشور گرفته ام که جلد نخست آن در سال 95 به همراه دو همکار بنده جنابان دکتر آریا حاجتی و دکتر رضا امانی به چاپ رسیده و مورد توجه علاقمندان این حوزه از دانش گسترده طب داخلی حیوانات خانگی قرار گرفت که به امید خداوند و درخواست علاقمندان، جلد دوم این کتاب نیز به زودی روانه بازار خواهد شد.
در حوزه علمی و آموزشی در دوره دکترای عمومی در سال های تحصیلی 9۴ - 93 به عنوان نفر اول پژوهشی دانشکده و در سال 95 مفتخر به کسب مقام دانشجوی برتر دانشگاه در بین دانشکده های مختلف دانشگاه گردیدم که این جایگاه ها را مدیون اساتید فعال خود در حوزه پژوهشی و آموزشی می دانم. در این حوزه در سال 9۴ به عنوان دبیر علمی انجمن علمی دانشکده و عضو فعال باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان پس از طی مرحله عضو عادی انتخاب گشتم.
3- از چه زمانی و روزی چند ساعت مطالعه برای امتحان داشتید؟
شروع علاقمندی و مطالعه بنده در حوزه طب داخلی حیوانات خانگی تقریباً از سال سوم تحصیلی ام به شکل پراکنده بوده است ولی به شکل متمرکز و برای آزمون دستیاری از حدود یک سال قبل از تاریخ آزمون، شروع به خواندن مطالب تخصصی کردم که این روند در روزهای نخست از روزی ۴ - 3 ساعت و با نزدیک شدن به امتحان و با توجه به برنامه ریزی شخصی و خصوصیات فردی هر شخص که مختص خود آن شخص است، به این ساعات اضافه گردید و تا روزی 13 - 12 ساعت در هفته های آخر ختم گردید. که باز هم متذکر می شوم این ساعات برای هر فرد متفاوت است و وحی منزل نمی باشد ولی با توجه به حجم بالای مطالب و سختی آن، این میزان ساعت مطالعه واقعا نیاز است.
4- آیا تحصیل همزمان دوره عمومی و مطالعه برای امتحان تخصص امکان پذیر است؟
بله، چون اگر هدف و رشته مورد نظر از قبل مشخص شود، کاملا در راستای دروس دوران عمومی می توان با تمرکز بر دروس مورد نظر و وقت بیشتری برای آنها گذاشتن، به خواندن مطالب پرداخت و علاوه بر این در ترم های انتهایی دکتری عمومی وقت بیشتری وجود دارد که فرصت مناسبی است برای مطالعه دروس اختصاصی مورد نظری که در آزمون دستیاری خواهد آمد.
5- در مصاحبه کدام دانشگاه شرکت کردید؟
دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات
6- سوالات مصاحبه بیشتر چه بودند؟
در اصل به سه بخش سوالات علمی، پژوهشی و خصوصیات فردی تقسیم می شود که سوالات علمی در هر دانشگاه با توجه به علاقه اساتید آن بخش تعیین می گردد. به طور مثال اگر یک استاد علاقه به بیماریهای پوست داشته باشد، احتمالا در زمان مصاحبه سوالاتی با موضوع پوست و مو خواهد پرسید.
در مبحث پژوهشی، درباره نوع نقش فرد در این حیطه، اعم از این که بیشتر در بخش نوشتار فعال بوده اید یا انجام کارهای عملی و در بخش خصوصیات فردی که انواع سوالات مانند: شغل، خانواده، محل زندگی، مسکن که در رابطه با دانشگاه آزاد، میزان تمکن مالی و تذکر مبنی بر اینکه در دوران رزیدنتی باید در بخش مربوطه بیمارستان حضور کامل داشته باشید که معمولا این مبحث مربوط به دانشگاه سراسری است. پاسخ به این بخش از این سوالات باید معقول و مورد نظر اساتید مورد مصاحبه باشد.
7- تاثیر سوابق علمی، مقالات و موضوع پایان نامه بر مصاحبه و پذیرفته شدن چگونه است؟
بسیار زیاد می باشد؛ به نحوی که کاملا می توانید با وجود نداشتن رتبه های یک تا سه، در مجموع مصاحبه و کتبی رتبه نخست را کسب کنید. در این مسیر حتما پایان نامه در راستای رشته انتخابی برای آزمون ورودی باشد و مقالات نیز به همین سبک. البته در دوران عمومی انتظار بر عمومی کار کردن است ولی با محوریت تعداد مقالات بیشتر در زمینه تخصصی رشته مربوطه.
8- افراد موثر در پذیرفته شدن شما در آزمون چه کسانی بودند؟
اولین شخص، شخصیت خودتان است که مربوط به دو نوع شخصیت علمی و پژوهشی و برخوردتان در روز مصاحبه است. استفاده از اساتید مشهور و اساتیدی که در آینده در مصاحبه شرکت دارند در رشته تخصصی خودتان در امور پایان نامه بسیار موثر است.
9- منابع مورد مطالعه شما برای آزمون چه بود؟
برای شرکت در آزمون دستیاری طب حیوانات خانگی بهتر است از کتب منابع طب داخلی که شامل نلسون، اتینجر، مولر، گرین و غیره است، استفاده شود ولی به علت حجم بالا و نداشتن تبحر کافی در خواندن این کتب در دانشجویان عمومی، بهتر است از جزوات به روز دانشگاه های مادر کشور که در این رشته رزیدنت می پذیرند، مانند دانشگاه تهران، اهواز و مشهد، استفاده شود. در کنار این منابع از کتب فارسی طب داخلی نیز می توان کمک گرفت.
10- توصیه شما به دانشجویان دوره عمومی درباره انتخاب تخصص و شرکت در امتحان تخصص چیست؟
انتخاب رشته مورد نظر یک امر کاملا شخصی است که به نظر بنده باید با علاقه کامل نسبت به رشته انتخابی صورت گیرد زیرا برای قبولی باید علاوه بر وقت گذاشتن برای خواندن حجم مطالب بالا، علاقه وافری داشت که مطالب کاملا درک شود و این علاقه از سخت بودن حجم بالا بکاهد. البته فاکتورهای دیگر شامل میزان سختی و آسانی در قبولی رشته مورد نظر یا میزان ظرفیت پذیرش آن است که برای طب حیوانات خانگی این میزان بین 3 الی 6 نفر در سال در دانشگاه های سراسری است.
فاکتور بعدی ترسیم یک آینده شغلی در رابطه با انتخاب رشته مورد نظر در منطقه زندگی خودتان، کشور و جهان است که مهمترین بخش آن همین است که بدانید هدفتان از خواندن تخصص چیست. در رابطه با شرکت در آزمون دستیاری، علاوه بر احاطه کامل بر دروس اختصاصی، مطالعه دروس عمومی مانند زبان و استعداد تحصیلی است که در سالیان اخیر نقش بسزایی در کسب رتبه های برتر داشته است و به نوعی یک نوع تکنیک برای کسب رتبه عالی شده است. بطور مثال رتبه اول با درصد اختصاصی ۴0 درصد، زبان 90 درصد و استعداد 70 درصد بوده است ولی نفر هشتم درصد اختصاصی 60 درصد، زبان 20 درصد و استعداد 10 درصد بوده است. زیرا با توجه به ضریب بالای دروس اختصاصی، این دروس عمومی اند که تراز بالایی به فرد می دهد که باعث بهتر شدن رتبه شخص می گردد مانند درس عربی در کنکور سراسری.
11- کلام آخر...
جامعه حال حاضر و آینده طب داخلی حیوانات خانگی هر روز به سمت پیشرفت و استفاده از روش های جدید در تشخیص می رود و هم جامعه عمومی و هم جامعه دامپزشکی نیاز به افراد متخصص به همراه علم روز دارد. اگر قصد ادامه فعالیت در این رشته را دارید، حتما سعی بر اخذ تخصص های بالینی و حتی پاراکلینیکال داشته باشید زیرا امروزه به طور نمونه رادیولوژیست ها و کلینیکال پاتولوژیست ها به عنوان دو بازوی اصلی طب داخلی حیوانات خانگی در تشخیص درست و دقیق می باشند. دوران آزمون و خطا کردن و یاد گرفتن مطالب در درمانگاه ها و سوء استفاده از عدم آگاهی مردم عامه از علم تخصصی به پایان رسیده است و بهتر است با علم و تخصص کافی و آگاهی دادن به مردم و صاحبان حیوانات خانگی که حیوانات برای ما و آنها مانند یک فرزند ارزشمند هستند، راه پیشرفت خود در این رشته را طی کنیم و سلامت این مخلوقات خدا و رضایت صاحبانشان را که آرزوی قلبی همه ماست را به ارمغان بیاوریم.
مصاحبه: محمد مهدی یزدانی رستم