حکیم مهر: رئیس سازمان دامپزشکی کشور امروز یکشنبه به مناسبت هفته بزرگداشت پدافند غیرعامل با یادآوری نقش این سازمان در حوزه امنیتی، اقتصادی و بهداشتی و اجتماعی بخصوص امنیت غذایی گفت: بسیاری از بیماریها و عوامل بیماریزا در سطح جهان میتواند بعنوان اهرم فشار علیه دیگران یا از بین بردن امنیت اقتصادی کشور باشد. به همین جهت در حوزه اقتصادی نقش دامپزشکی به جهت پیشگیری از بیماریهای خطرناک دامی و مشترک بین انسان و دام، از بُعد امنیتی بویژه در رابطه با موضوع بیوتروریسم بسیار پر رنگ است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، «دکتر علیرضا رفیعی پور» با بیان اینکه در موضوع بیوتروریسم، دامپزشکی نقش اساسی را در پدافند غیر عامل و جلوگیری از تهدیدات زیستی ناشی از عوامل میکروبی خطرناک بر عهده دارد، افزود: با وقوع جنگ اقتصادی و رویداد بیماریهای بازپدید و نوپدید نظیر لمپیاسکین، تب کریمه -کنگو، آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و…، دشمن به دنبال ایجاد وابستگی غذایی است، از این رو دامپزشکی با پیشگیری از این بیماریها نقشی مهم و اساسی در امنیت غذایی مردم داشته و دارد.
رفیعیپور در ادامه با توجه به اولویت امنیت غذایی و مقابله با تهدیدات زیستی و تحریم های تحمیلی در کشور و با یادآوری تاکید وزیر محترم جهاد کشاورزی مبنی بر فراهم کردن شرایطی که حوزه تولید و تامین غذای مردم دچار تلاطم نشود و دشمنان جمهوری اسلامی از این طریق به اهداف خود نرسند، به نقش مهم دامپزشکی در تحقق این برنامه ها اشاره نمود و خاطرنشان کرد: تبیین مفهوم پدافند غیرعامل در اذهان عامه مردم و خواص اهمیت زیادی دارد و در این میان با مروری بر وظایف سازمان دامپزشکی کشور، آشکارا میتوان مدعی شد تمام فعالیت های سازمان دامپزشکی کشور مصداق پدافند غیرعامل است.
وی در ادامه به بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان اشاره نمود و افزود: بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان علیرغم تحمیل خسارات سنگین به کشور، یک مزیت هم داشته و آن هوشیار کردن تمام افرادی است که بعد از ایجاد خساراتی به کشور در زمان بروز این بیماری مانند تاثیر بر صادرات محصولات طیور کشورمان، به خود آمدند و نسبت به اصلاح ساختار واحدها و تشدید ضوابط بهداشتی قرنطینه ای اقدام و نقش پدافند غیرعامل را جدی گرفتند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور در زمینه فرآیند پدافند غیرعامل در حوزه عمل سازمان دامپزشکی کشور گفت: پدافند غیرعامل 3 کار اساسی شامل شناسایی تهدیدات، شناسایی آسیب پذیریها و اقداماتی جهت کاهش آسیب پذیری به این تهدیدات را انجام میدهد. در واقع پدافند غیرعامل با روش های مختلف در گام نخست به بررسی تهدیدات علیه منابع غذایی، کشاورزی، دامی، آب، خاک و هوا و منابع طبیعی و انسان میپردازد؛ سپس به اولویت بندی تهدیدات و مشخص کردن نوع آن میپردازد؛ در گام دوم نیز به بررسی آسیب پذیری کشور به این تهدیدات پرداخته و در گام نهایی روشهای کاهش آسیبپذیری را بررسی و برنامه و دستورالعملهای ملی و منطقه ای تدوین مینماید.
وی افزود: رسیدن به درک مشترک از تهدیدات زیستی در همه ارگانهای متولی، در کنار ایجاد تشکیل کمیته بیوتروریسم، اطلاعرسانی به صنوف و ذینفعان، تعیین فرمول اطلاعرسانی، تاکید بر نقش قوه قضاییه در برخورد با متخلفان، اعلام اولویتها و تهدیدها به وزارت کشور و همچنین تولید محتوا در حوزه تخصصی با رویکرد پدافند غیرعامل را از جمله مواردی برشمرد که لحاظ کردن آنها میتواند به پیشبرد کمی و کیفی پدافند زیستی در سازمان دامپزشکی کشور یاری رساند.
لازم به ذکر است برنامههای مصوب ستاد بزرگداشت هفته پدافند غیرعامل در وزارت جهاد کشاورزی از 8 تا 14 آبانماه جاری با شعار «پدافند غیرعامل، مقاومت و بازدارندگی با رونق تولید» در ۲۱ برنامه و ۵ بند در حال اجراست.