کد خبر: ۵۳۲۶

حکیم مهر - خبرگزاری کار ایران (ایلنا) نوشت : بازار تخم‌مرغ در روزهای پایانی سال، شرایط ملتهبی را تجربه می‌کند.
اگر زمانی متهم ردیف اول گرانی تخم مرغ، سیستم ناکارآمد عرضه و تقاضا بود اما حالا ویروس آنفولانزای مرغی است که برنامه‌ریزان آن را بهانه کرده و آن را عامل اصلی گرانی این محصول می‌دانند. فعالان بازار با اذعان به این موضوع اما علت گرانی را تنها این عامل نمی‌دانند. آنها افزایش هزینه‌ها را عامل اصلی دانسته و معتقدند که برنامه‌ریزان به نوعی در تلاش هستند که این موضوع را بزرگ جلوه ندهند.
با این وجود فعالان بازار می‌گویند: تولید تخم مرغ با توجه به شیوع بیماری‌های تنفسی و نیوکاسل در مرغداری‌ها، طی 2 ماه گذشته بیش از 40درصد کاهش یافته که 3 سال وقت لازم است تا صنعت تخم مرغ دوباره احیا، و تولید تخم مرغ داخلی بتواند نیاز موجود کشور را تأمین کند.
دکتر ناصر نبی‌پور، رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار کشور در این ربطه اذعان کرد: با ادامه روند تصاعدی نابودی گله‌های مرغ تخم‌گذار در طول 3سال آینده، با کمبود تخم مرغ در بازار مواجه خواهیم شد.
اما سعادت‌ا... عباسی معاون وزیر جهاد کشاورزی با خوش‌بینی به گونه‌ای دیگر داستان را روایت می‌کند. وی می‌گوید: تولید تخم مرغ با توجه به شیوع بیماری‌های تنفسی و نیوکاسل در مرغداری‌ها، نزدیک به 10درصد کاهش یافته که طبق برنامه‌ریزی تا نیمه اول سال آینده جبران می‌شود و قیمت تخم مرغ نیز به ثبات می‌رسد.
قیمت تخم‌مرغ طی کمتر از یک ماه یک‌باره از شانه‌ای حدود 4هزار و 500تومان به شانه 5هزار و 500تومان افزایش یافت.
معاون وزیر کشاورزی در حالی این موضوع را مطرح کرد که راهکاری برای چگونگی جبران کاهش تولید تخم مرغ و ثبات بازار آن ارائه نداده است.
شاید راهکار حل بحران بازار تخم مرغ از نگاه عباسی یک بار دیگر بحث واردات این محصول را از ترکیه و چین باشد.
حال آنکه مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن و رئیس هیات مدیره مرغ تخم‌گذار با تأکید بر این مطلب که واردات نمی‌تواند قیمت تخم مرغ را کاهش دهد، اظهارنظر کرده است: واردات تخم‌مرغ به‌رغم اعلام تولید‌کنندگان مبنی بر توان رفع نیاز کشور از محل تولیدات داخل انجام می‌شود، در حالی که اگر محموله‌های وارداتی هم وارد کشور شود، امکان کاهش قیمت تخم‌مرغ به کمتر از هر کیلوگرم 1950تومان امکانپذیر نیست.
بی‌تردید این پارادوکس شرایط بازار را در پرده‌ای از ابهام قرار داده است.
از سویی دیگر در حالی که همه برنامه‌ریزان علت شیوع بیماری تفسی را عامل گرانی تخم مرغ اعلام کرده‌اند، اما فعالان بازار و مدیران اتحادیه‌های مرغداران عامل دیگری را در گرانی تخم مرغ دخالت می‌دهند و اعتقاد دارند: افزایش قیمت ناشی از افزایش قیمت‌ نهاده‌های تولید و اتمام ذخیره‌سازی نهاده‌های واحدهای مرغداری و خرید نهاده‌ها به قیمت جدید است.
افزایش قیمتی که به یک‌باره و در بازه زمانی کوتاه به وقوع پیوست و براساس آن قیمت تخم‌مرغ طی کمتر از یک ماه یک‌باره از شانه‌ای حدود 4هزار و 500تومان به هر شانه 5هزار و 500تومان افزایش یافت. این افزایش قیمت 1000 تا یک هزار و 500 تومانی نقطه توقف افزایش قیمت تخم مرغ نبود؛ چرا که بلافاصله قیمت این محصول برای هر شانه به بیش از 5هزار تومان رسید.
در چنین شرایطی بسیاری از فعالان بازار گمانه‌زنی‌های بسیاری را در رابطه با ادامه افزایش قیمت این محصول مطرح کردند و اعتقاد دارند کاهش قیمت تخم مرغ حداقل تا روزهای ابتدایی سال 90 هم ادامه خواهد داشت.
این دسته از فعالان بازار بر این باورند به دلیل افزایش تقاضای تخم مرغ در روز های پایانی سال توسط شیرینی‌فروشان و همچنین شهروندان نمی‌توان به این سرعت پایان خوشی برای این سناریو در نظر گرفت.
گمانه‌زنی برای ادامه افزایش قیمت تخم مرغ در شرایطی است هیچ برنامه‌ریزی مدونی برای توقف رشد قیمت این محصول از سوی برنامه‌ریزان تاکنون تدوین نشده است.

 

نظر شما
ادامه