حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «هشتک مرغ تریاکی» در روزهای اخیر به یکی از سوژههای داغ کاربران شبکههای اجتماعی تبدیل شده است. خبری جنجالی ظاهراً به نقل از رئيس سازمان دامپزشکی کشور که البته بلافاصله بعد از انتشار، از سوی «دکتر علیرضا رفیعیپور» تکذیب شد.
وی در گفتوگو با حکیم مهر، نقل قول مذکور را یک متن خندهدار عنوان و تاکید میکند که این قبیل اقدامات، با هدف ضربه به بهداشت و سلامت مردم صورت میگیرد.
حکیم مهر: آقای دکتر، داستان مرغهای تریاکی از کجا شروع شد؟
مسئولیت سازمان دامپزشکی به عنوان خادم مردم، هم در حوزه امنیت اقتصادی و هم امنیت غذایی است. به طور کلی طی چند ماه گذشته مباحثی نظیر وجود سم آفلاتوکسین در شیر، ذرتهای آلوده، مرغ تریاکی و... را داشتیم و قطعاً در آینده هم موارد دیگری عنوان خواهد شد. دشمنان به دنبال این هستند که صنایع دامی کشور را که در شرایط سخت تحریم امنیت غذایی را تامین میکند، با پیاده نظام خود در کشور نشانه رود و از طریق شبکههای اجتماعی، موجهایی را ایجاد کند.
حکیم مهر: اما مقوله مرغ تریاکی از قول خود شما عنوان شده بود.
اگر متن صحبتهایی را که از قول بنده منتشر شد بخوانید، به آن متن و نویسنده آن خواهید خندید. آنچه منتشر شد، نظر یک کارشناس نبود. بعد از آن نیز سیستم دامپزشکی کشور بارها مصاحبه را تکذیب کرد. کمااینکه الان هم آن را جز اراجیف و تشویش اذهان عمومی، چیز دیگری نمیدانیم و حتما از طریق مراجع قانونی پیگیر هستیم تا کسی را که اشاعه ناصواب کرده، حتما به دستگاه قضایی معرفی کنیم. مهم این است که شما بهعنوان رسانه به رسالت خود عمل کنید و هر آنچه را که از سوی مراجع ذیصلاح عنوان شد، منتشر کنید. انتشار مطالب مستقیم از قول مسئولین، قطعاً از این شایعات جلوگیری میکند. شایعاتی که هدف آنها ضربه زدن به مردم است.
حکیم مهر: صرف نظر از آن شایعات، آیا اصلاً چنین چیزی امکانپذیر یا علمی هست؟
نهتنها علمی نیست، بلکه اصلا ما نباید در مورد این کار صحبت کنیم. چرا که تریاک یک ماده غیر قانونی است. مرغدار عزیز ما هم هیچگاه خود را به خطر نمیاندازد تا از یک ماده غیر قانونی بیتاثیر استفاده کند. چرا باید خود را گرفتار قانون و دستگاه قضایی کند؟ همه اینها حرف است. ما به اندازه کافی دارو، واکسن، نهادههای پشتیبان و حمایتی برای طیور داریم که برای رشد و پیشگیری و درمان بیماریها استفاده شود و به هیچوجه نگران تامین نهادههای دامپزشکی برای مرغداران نیستیم.
حکیم مهر: استفاده از تریاک در مرغداری بومی نیز امکان وقوع ندارد؟
هیچ جا امکان ندارد و هیچ تاثیری ندارد.
حکیم مهر: آقای دکتر، بحث پر چالش بعدی درخصوص مرگ پرندگان میانکاله است. سازمان دامپزشکی با قاطعیت علت مرگ را بوتولیسم اعلام کرده اما شاهد اظهار نظرهای گوناگون از سوی افراد مختلف هستیم که نظر سازمان را رد میکنند.
سازمان دامپزشکی که فقط حرف نمیزند، بلکه ما براساس مستندات میدانی، نمونههایی را به آزمایشگاهها دادیم و سپس نتیجه را اعلام کردیم. عزیزانی که فکر میکنند با حرف زدن میتوانند یک موضوع علمی و تخصصی را به حاشیه ببرند، از آنها سوال کنید.
تالاب یا هر جایی که در آن آب راکد شود، فساد در بوتهها و درختچهها و نهایتاً باتلاق ایجاد میشود که این مساله، محیط را برای رشد میکروبها مهیا میکند. این میکروب میتواند رشد کرده و تولید سمی به اسم بوتولیسم کند.
پرنده در زمان تغذیه از ریشه گیاه، حشرات و سخت پوستان، آلوده به سم میشود و درنهایت میمیرد. نظر سازمان دامپزشکی بر مبنای شواهد بالینی، میدانی و آزمایشگاهی است. حالا در این میان اگر شخصی ادعایی دارد، درب سازمان دامپزشکی به روی او باز است که ادعای خود را مطرح کند، اما اگر در رسانهها بحثی را مطرح میکنند، از آنها خواهش میکنیم که مرد باشند و اسم خود را هم بنویسند.
حکیم مهر: چرا نمونهها را به دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران نفرستادید؟
ما آزمایشگاه رفرانس سازمان دامپزشکی و آزمایشگاه پاستور را که رفرانس بینالمللی است، داریم. البته که آزمایشگاههای دانشکدهها و دیگر جاها هم حتما مورد توجه هستند و هر نمونهای را که صلاح بدانیم به آن عزیزان ارجاع میدهیم. تا الان هم این کار انجام شده است. در این موضوع ما اتفاقا بالاتر از سطح بینالمللی رفتار کردیم. زمانی که به بحث علت مرگ پرندگان ورود کردیم، آن یک رخداد ناشناخته بود. چه دانشکده و چه هر عزیز دیگری که میخواست به آن ورود کند، با یک رخداد ناشناخته روبرو بود که تا ۲۰ روز بعد هم نمیتوانست علت آن را اعلام کند. در صورتی که ما در عرض ۵ روز نمونهبرداری، انتقال به آزمایشگاه و کسب نتایج آزمایش را انجام دادیم. نتایج نشان داد که علت مرگ میتواند یک بیوتوکسین با اولویت بوتولیسم باشد که همان را رسما اعلام کردیم.
حکیم مهر: آخرین آمار تلفات پرندگان چقدر است؟
حدود ۱۴ هزار قطعه و به عبارتی ۲ درصد جمعیت.
حکیم مهر: اقدام سازمان دامپزشکی برای جلوگیری از ادامه تلفات چه بود؟
احیاء تالابها یک بحث فنی و علمی دارد که اتفاقا هفته آینده نشست یک روزهای در مازندران با همین موضوع برگزار میشود. قرار است با همکاری سازمانهای حفاظت از محیط زیست در حوزه احیاء تالابها اقدام کنیم تا شاهد تکرار این فاجعه نباشیم. در این همایش، آخرین یافتهها، اقدامات و همکاریها بین سازمان دامپزشکی و محیط زیست برای حفظ تالابها اعلام خواهد شد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
١- انتشار مقاله كاملي در خصوص بوتوليسم جهت اطلاع همكاران
٢- ترغيب سازمان به انجام انتشار مقالات علمي براي اطلاع همكاران
٣- درخواست برگزاري جلسه اي براي همكاران بخش خصوصي و ساير متخصصين
٤- درخواست براي ارتباط موثر با عموم مردم
٥- درخواست براي مشاركت دادن همكاران استان مازندران در برنامه ريزي و رفع مشكل پيش آمده
٦- تغيير نظر دادن برخي افراد در سازمان براي پرهيز از راه اندازي جنگ رسانه اي عليه همكاران دامپزشك
هم از حكيم مهر تشكر مي كنيم به علت نقش مهمش در اين خصوص و هم از سازمان دامپزشكي