حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: مرگ و میر پرندگان مهاجر میانکاله در گلستان، سازمان دامپزشکی کشور را بر آن داشت تا به کندوکاو علت این فاجعه بپردازد. معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی، بعد از انجام چند روز بررسی، در نهایت در گفتوگو با حکیم مهر، علت مرگ پرندگان را ناشی از سم بوتولیسم اعلام کرد. برخی منتقدان و صاحبنظران اما این اظهار نظر را برنتافتند و ادعا کردند که اعلام بوتولیسم به عنوان علت مرگ پرندگان میانکاله، غیرعلمی و از روی مصلحت است.
در این میان «دکتر مهدی وصفی مرندی» استاد گروه بیماریهای طیور دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در گفتوگو با حکیم مهر، با تاکید بر اینکه مطابق استانداردهای علمی مجامع جهانی، سازمان دامپزشکی هر کشوری میبایست موارد بحرانی شبیه به تلفات میانکاله را به دانشکدههای دامپزشکی آن کشور ارسال کند، میگوید: «در ایران دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران یک دانشکده مادر است، لذا اگرچه طبیعی است که سازمان دامپزشکی نتواند موارد حساس اینچنینی را به همه جا بفرستد، اما برای دانشکده تهران باید میفرستاد که این کار را نکرد. ما هم نمیتوانیم از آنها خواهش کنیم که نمونهها را بفرستند.»
دکتر وصفی مرندی تصریح میکند: «از آنجا که سازمان دامپزشکی گزارش تلفات و نمونهها را به شکل رسمی به دانشکده دامپزشکی ارجاع نکرده، ما هیچگونه بررسی بالینی یا کالبدگشایی انجام ندادیم و لذا در مورد علت مرگ پرندگان، نمیتوانیم اظهار نظر قطعی کنیم.»
وی در ادامه توضیح میدهد: «عواملی که باعث مرگ ناگهانی پرندههای وحشی در سطح گسترده میشود، شامل آنفلوانزا، بوتولیسم، پاستورلوز، مسمومیتهای شیمیایی، با احتمال کمی نیوکاسل و اگر پرندههای وحشی از نوع جوجه اردک باشند، طاعون اردک هستند که باعث تلفات ناگهانی و شدید میشوند. لذا احتمال اینکه علت مرگ پرندگان میانکاله بوتولیسم باشد، وجود دارد اما ما نمیتوانیم اظهار نظر قطعی کنیم. کمااینکه در وهله اول باید بیماریهای عفونی رد شوند و بعد احتمال مسمومیتهای شیمیایی و مسمومیت بوتولیسم مطرح میشود.»