حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: نگاهی به عملکرد مدیران و مسئولین استان خراسان رضوی، حکایت از این دارد که رویکرد اداره کل دامپزشکی و نظام دامپزشکی این استان، تجلیگاه برقراری یک رابطه تعاملی میان بخش دولتی و خصوصی بوده است. علت این اتفاق، در یک جمله مدیر کل دامپزشکی خراسان رضوی خلاصه میشود: «اگر روزی بخواهیم معضلات کشور به شکل بهتری مدیریت شود، باید به بخش خصوصی بها دهیم. کمااینکه امروز به مدت ۴۰ سال مدیریت بخش دولتی را در همه قسمتها تجربه کردیم و دولت هر شاهکاری را که داشته، در این مدت انجام داده است.»
در این میان رئیس نظام دامپزشکی خراسان رضوی نیز عملکرد مدیر کل دامپزشکی استان را تایید میکند و به حکیم مهر میگوید: «خراسان رضوی تنها استان کشور است که ماده ۱۹ آییننامه نظارت بهداشتی سازمان دامپزشکی، به شکل تمام و کمال در آن اجرا میشود که البته دلیل اصلی این اتفاق، همکاریها و همراهیهای دکتر شریعتی است.»
«دکتر مجید کوشکی» در گفتوگو با حکیم مهر، ضمن تشکر از حمایتهای بیدریغ مدیر کل دامپزشکی استان خراسان رضوی، میگوید: «از طریق تعامل بخش دولتی و خصوصی، از ۳ ماه پیش موفق شدیم ماده ۱۹ را در استان خراسان رضوی اجرایی کنیم.»
این مساله بهانهای شد تا به سراغ «دکتر احمد شریعتی» مدیر کل دامپزشکی استان خراسان رضوی برویم و دقایقی را با او به گفتوگو بنشینیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، عملکرد شما نشان داده که در طول مدت فعالیت، تعامل مثبتی با نظام دامپزشکی و بخش خصوصی داشتهاید. علت این رویکرد شما چه بوده است؟
من نه تنها نسبت به بخش خصوصی دامپزشکی، بلکه نسبت به بخش خصوصی کل کشور یک دیدگاه دارم و آن این است که اگر روزی خواسته باشیم معضلات کشور به شکل بهتری مدیریت شود، باید به بخش خصوصی بها دهیم. امروز به مدت ۴۰ سال مدیریت بخش دولتی را در همه قسمتها تجربه کردیم و دولت هر شاهکاری را که داشته، در این مدت انجام داده است. من معتقدم با توجه به اعتبارات و شرایط دولت، بخش دولتی دیگر جایگاه و وسع آن را ندارد که بیشتر از این روی حل مسائل و مشکلات جولان دهد. بنابراین بخش خصوصی است که میتواند به رشد و توسعه کشور کمک کند. طبیعتا در حوزه دامپزشکی نیز، همه این دیدگاه را دارند. البته از نظر من در حوزه دامپزشکی، خیلی بخش خصوصی و دولتی معنایی ندارد. من به اقتدار و توسعه دامپزشکی فکر میکنم و اصلا برای من مهم نیست که دولتی است یا خصوصی.
با توجه به امکانات محدود در سازمان دامپزشکی با این حجم زیاد فارغالتحصیلان، توجه به بخش خصوصی میتواند هم در خدمترسانی سریع به مردم موثرتر باشد و هم در دور زدن خیلی از بروکراسیهای اداری کمک کند. باید از این همکاران عزیزی که با این شرایط و گرفتاریها درس خواندند و مدرک گرفتند و الان شرایط کار در بخش دولتی برای آنها مهیا نیست، حمایت کرد و دست آنها را گرفت و به آنها کمک کرد.
حکیم مهر: ارتباط شما با نظام دامپزشکی استان به چه شکل است؟
اتاق من همیشه به روی اعضای نظام دامپزشکی استان باز است. من به مسئول دفتر خودم سفارش کردم که همکاران بخش خصوصی و همچنین اعضای شورای نظام و... در هر شرایطی که قصد مراجعه داشته باشند، نیاز به وقتگیری ندارند، مگر اینکه در جلسهای باشم که نتوانم پذیرای عزیزان باشم. در غیر اینصورت روزی نیست که به شکل صمیمانه و دوستانه با رئیس نظام جلسه نداشته باشیم و مسائل و راهکارها را بررسی نکنیم؛ خصوصا امسال که در کمیته فنی ما نقش نظام اوج گرفت.
بنده تاکید کردم که در جلسات کارگروههای مخلتف کارشناسی و در کارگروه شورای فرهنگ، اعضای نظام دامپزشکی هم حضور داشته باشند. چرا که فرقی بین نظام و دولت نمیبینم و خدا را شکر که در طول دوران مدیریت، ضرری از این جهت نکردم. چه در زمانی که رئیس نظام بودم و چه الان که چند سالی است مدیر کل هستم، در سایه تعامل توانستهایم هم از حقوق مسئولین فنی دفاع کنیم و هم در اشتغالی که باید در این بخش انجام شود، توفیقات خوبی به دست آوریم. البته این را نیز نباید فراموش کرد که درسوی مقابل هم همیاری و همکاری متقابلی از نظام دامپزشکی شاهد بودهایم.
حکیم مهر: از نظر شما مهمترین مشکل بخش خصوصی دامپزشکی در حال حاضر چیست؟
مهمترین مشکل بخش خصوصی دامپزشکی مثل همه جاهای دیگر امنیت شغلی است. علیرغم اینکه تلاش زیادی در جهت قطع ارتباط مالی همکاران با کارفرما صورت گرفته، اما همچنان اعتقادم بر این است که این عزیزان امنیت شغلی ندارند و لازم است که برای امنیت شغلی آنها کاری کرد. حتی من به سازمان، نمایندگان و مراجع مختلف نامه نوشتم که حتیالامکان پیشنهاد من این است که باید از محل دریافت عوارض در بخش دامپزشکی ازجمله کشتارگاهها، مراکز بستهبندی، واردات و... بتوانیم حق و حقوق بخش خصوصی را به شکل آبرومند پرداخت کنیم.
علیرغم اینکه کارفرماهای ما عمدتا انسانهای نجیب و زحمتکشی هستند، اما به هر حال مسئولین فنی خیلی احساس امنیت در این قسمت ندارند و امنیت شغلی آنها مشکل اصلی ماست. با توجه به افزایش قیمت در بازار و گرانیهای اخیر، درآمد همکاران ما در بخش خصوصی با این درصد تورم در مقایسه با سایر حرفهها اصلاً مناسب نیست و باید فکری به حال آن کرد.
حکیم مهر: مهمترین اقدامی که در سال ۹۸ کردید، چه بود؟
ما خیلی تلاش کردیم که در راستای قطع ارتباط مالی همکاران کار کنیم. با همکاری خوب نظام دامپزشکی جلسات مختلف برگزار کردیم که منجربه این شد که بتوانیم تا حدودی، نه به صورت کامل، این قطع ارتباط مالی را رقم بزنیم. الان از طریق همان شرکت نظام سبز با همکاری نظام دامپزشکی مرکز، این فرایند درحال وقوع است و فکر میکنم که اتفاق مبارکی است.
اما ما همزمان با این قضیه و شروع خوبی که داشتیم با مشکلات شرکتها، کارخانهجات، کشتارگاهها و انجمنها مواجه شدیم. به هر حال اینها هم مشکلاتی دارند و زمانی که دچار رکود میشوند، مدیریت آنها، مدیریت پارادوکسهاست. از یک طرف باید مراقب باشیم که کارفرماها و کشتارگاهها در سال جهش تولید به مشکل نخورند و از آن طرف، درآمد و معیشت همکاران بخش خصوصی. اما در کل به نظرم اتفاق خوبی در خراسان رضوی افتاد و تا جایی که من پیگیری میکنم، قراردادهای جدید بر مبنای تعرفهها و قطع ارتباط بسته می شود.
حکیم مهر: امسال از سوی مقام معظم رهبری سال جهش تولید نامگذاری شده است. اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی در زمینه جهش تولید چه اقداماتی را در دستور کار دارد؟
در سال جاری بیشترین جلساتی را که برگزار کردیم، با محور جهش تولید بوده است. بنده در این خصوص کارگروهی را مشخص کردم و برای همه عزیزان توضیح دادم زمانی که امکانات و اعتبارات ما کم است، تنها راه برونرفت از این شرایط و کمک به جهش تولید، رفع برخی بوروکراسیهای اداری، کمک به سرعت گرفتن تولید و تسریع در صدور مجوزها و پروانهها است. این مساله میتواند هم درخصوص صدور پروانههایی باشد که برای همکاران خودمان صورت میگیرد و هم صدور پروانههایی که برای شرکتها، کارخانهها، دامداریها و... صورت میگیرد. در این زمینه کارگروه مشخص کردیم و از آنها اکیدا خواستیم که به طور کلی کار امروز را به فردا موکول نکنند. اگر میتوانند پروانهای را ظرف یک هفته صادر کنند، آن را به ۲ هفته موکول نکنند و اگر میتوانند آن را ظرف یک روز صادر کنند، به ۲ روز تبدیل نکنند. دوستان نیز با ما همقسم شدند که کار و تلاش خود را در این راستا به کار میگیرند.
اگر تولید نباشد و شرکتها، کشتارگاهها و مراکز بستهبندی کار نکنند، در وهله اول تامین امنیت غذایی اتفاق نمیافتد و در مراحل بعد شرایط برای حضور همکاران و مسئولین فنی بهداشتی ما مهیا نمیشود. بنابراین این مساله کاملا دو طرفه است و باید هر دو بخش را همزمان با هم داشت. تلاش ما این بوده که اگر در مسیر تولید، دستاندازی وجود دارد، آن را برداریم. حتی طرحی را برای اولین بار اعلام و مصوب کردم و در جلسه گفتم که به جای اینکه مردم، شرکتها، کارخانهجات و همکاران به سمت ما بیایند و بگویند مشکل داریم، ۲ گروه را مشخص کردم که آنها به جاهای مختلف سر بزنند مشکلات خود را بگویند. در این راستا خود ما دست به کار شدیم و چندین انجمن صنفی را قبل از اینکه آنها بیایند، ما رفتیم و در محل آنها حضور پیدا کردیم.
ما باید ابتدا مشکلیابی کنیم و بعد به دنبال رفع مشکل باشیم. اگر این روحیه نهادینه شود و رفع بروکراسیها و تعامل وجود داشته باشد، من فکر میکنم هم تولید کننده و هم مسئولین فنی بهداشتی، انسانهای بسیار شریف، نجیب و کم توقعی هستند. ما باید بهعنوان کاتالیزور عمل کنیم و یک ارتباط صمیمانه، درست مانند همان ارتباطی که بین نظام دامپزشکی و اداره کل ایجاد کردیم، همان را باید بین کارفرما و مسئول فنی بهداشتی ایجاد کنیم، بدون اینکه اختلالی در اعمال نظارتهای بخش مسئولین فنی بهداشتی ایجاد شود. ضمن اینکه این دوستان وظیفه خود را انجام میدهند، آن طرف قضیه هم کمک حال بخش خصوصی باشند و در مقابل آنها قرار نگیرند و در کنار هم باشند. مسئولین فنی نظارت بهداشتی انجام دهند، بخش خصوصی هم حقوق بدهد و ما هم بتوانیم نقش خود را در این مثلث به خوبی ایفا کنیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.