حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر ضمن اشاره به جایگاه انستیتو و ارتباط مساله غذا به ارگانها و نهادهای مختلف کشور، گفت: تا امروز بحث غذا و سلامت مردم به شکل «از مزرعه تا سفره» مطرح بوده است، اما در حال حاضر این شعار ارتقا پیدا کرده و به شعار «از سلول تا سلول» تبدیل شده است.
«دکتر جلالالدین میرزای رزاز» ادامه داد: «در این شعار، سلول به معنای سلولهای کشاورزی و گیاهی در مزرعه است که البته در مورد آن نیز مباحث مختلفی مثل تراریخته و... مطرح است. تا وقتی که غذا از دهان فرو برده میشود، بحث تغذیه مطرح است و جذب آن شامل رسیدن به سلولهای بدن است.»
وی با اشاره به گستردگی بحث تغذیه و غذا در جامعه، تصریح کرد: «به دلیل این گستردگیها، مجبوریم تعاملات مختلفی با سازمانهای ذیربط داشته باشیم؛ کمااینکه ۳ هفته پیش یک تفاهمنامه گسترده با سازمان شیلات منعقد کردیم.»
دکتر رزاز درخصوص تعاملات انستیتو تحقیقات تغذیهای با سازمان دامپزشکی کشور خاطرنشان کرد: «تعاملات ما با سازمان دامپزشکی از گذشته وجود داشته است اما باید تقویت شود و لازم است که در ارتباط نزدیکتری با هم باشیم.»
وی با تاکید بر اینکه بحث غذا و سلامت مردم به لحاظ جایگاه قانونی و مسائل دیگر، به ما برونسپاری شده و ما نیز باید مسئولیت آن را بپذیریم، گفت: «انستیتو تغذیه با قدمت ۶۰ ساله و با توجه به اینکه در حال حاضر بهعنوان قدیمیترین نهاد غذا و تغذیه در یونسکو ثبت شده است، این رسالت مهم را بر عهده دارد. ما در این مسیر دست همکاری و نیاز به سوی همه سازمانهای ذیربط دراز میکنیم؛ کمااینکه با وزارت جهاد کشاورزی تعاملات خیلی خوبی داریم و خود بنده عضو کمیته فنی سازمان غذا و دارو نیز هستم.»
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور ضمن تاکید بر گستردگی بحث تغذیه، تصریح کرد: «بعضی از کشورهای توسعه یافته وزارت غذا و تغذیه تشکیل دادهاند؛ ایران نیز در یک یا ۲ دهه آینده باید به این سمت حرکت کند و این گریزناپذیر است. سادهترین سطح ارتباط ما با سازمان دامپزشکی شروع میشود و باید تا وزارت غذا و تغذیه گسترش پیدا کند.»
وی ضمن اشاره به برخی موازیکاریها و وجود متولیان مختلف تغذیه کشور، اظهار کرد: «ما یک کشور در حال توسعه داریم که دارای منابع مالی محدود و امکانات محدودتری است و باید از این امکانات استفاده بهینه کنیم. اما کانونهای متعددی وجود دارند که در این حوزه فعالیت میکنند، بدون اینکه از یکدیگر خبر داشته باشند. بحث امنیت غذایی یک بحث بسیار مهم و کلیدی است که بهعنوان یک پارامتر امنیت ملی مطرح است؛ در حدی که سازمان پدافند غیرعامل نیز بحث امنیت غذایی را رصد میکند و آنها یک دپارتمان قوی در این زمینه دارند. در همین راستا ما در روزهای هفته و در ایام ماه به جلسات متعددی دعوت میشویم که از شورایعالی سلامت شروع میشود و به نهادهای مختلف از جمله سازمان دامپزشکی، سازمان غذا و دارو، مرکز تحقیقات و پژوهشهای مجلس، انستیتو تغذیه و خیلی جاهای دیگر میرسد. حتی اخیرا من شنیدم در دانشگاه غیر علوم پزشکی تهران نیز سند امنیت غذایی مینویسند.»
دکتر رزاز در پایان گفت: «صاحبنظرانی که در این حوزه حضور دارند، میتوانند با تجمیع و ارائه یک خروجی، در وقت، امکانات و هزینهها صرفه جویی کنند. من در هر جلسهای که شرکت میکنم، اولین خواهشم این است که به کانونهای متعدد تمرکز دهیم؛ کمااینکه بحث امنیت غذایی یک بحث بسیار مهم است که با توجه به شرایط خاصی که کشور ما از نظر تحریمها و اوضاع اقتصادی دارد، نیاز است که این کانونها به مراکز مهمتر و دارای سهم بیشتری که دارند تبدیل شوند که بتوانند تصمیمسازی و جریانسازی کنند، چون این یک واقعیت است که موازیکاری وجود دارد.»