حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: سال گذشته بود که امور آموزشی و پژوهشی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی به معاونت علوم پزشکی واگذار شد و بسیاری از صاحبنظران، این اقدام را به فال نیک گرفتند و آن را پلهی اول حرکت به سمت انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت برشمردند. امروز اما با گذشت یکسال از این اتفاق، دانشجویان دوره تخصصی دامپزشکی چنین نظری ندارند و آن را مصداق «شتر شیر گاو پلنگی» میدانند که تکلیفش مشخص نیست. کمااینکه آزمون بورد سال گذشته را هم به صورت اجباری و هم سراسری برگزار کردند که اولی مصداق قوانین وزارت علوم و دومی مصداق آییننامههای وزارت بهداشت است.
نمیدانیم جزء کدام دسته هستیم؟
یکی از دانشجویان دوره تخصصی دامپزشکی به حکیم مهر میگوید: «تا دیماه سال گذشته امتحانات دانشکده زیر نظر وزارت علوم برگزار میشد. همان زمان اولین امتحان بورد دامپزشکی زیر نظر معاونت پزشکی دانشگاه آزاد اما با همان رعایت قوانین وزارت علوم برگزار شد که یک شتر شیر گاو پلنگی درست کردند که ما نمیدانیم قوانین ما زیر نظر معاونت وزارت بهداشت است یا وزارت علوم؟ کمااینکه وزارت علوم میگوید مطابق آییننامههایی که به دانشکدههای مختلف در سراسر کشور ارسال شده، هر دانشکده میبایست خودش مجری امتحان بورد باشد؛ به این معنا که در هر گروه، یکی از اساتید آن گروه حضور داشته و مدیر گروه یا یکی از اساتید مورد تایید بر امتحان بورد دانشکده نظارت کند. شرط قبولی دانشجو نیز کسب نمره کتبی و شفاهی بالای ۷۰ عنوان شده بود. بعد از جریان معاونت پزشکی، به ما گفتند که باید همان نمره ۷۰ را بیاورید و امتحان نیز باید تستی باشد.»
وی تصریح میکند: «وحشتناکتر اینکه رفرنسها و کتابهایی را که دانشجو باید به آن رجوع کرده و نقص اطلاعات خود را کامل کند به ما دادند و گفتند که شما باید اینها را حفظ کنید و از این رفرنسها نمره ۷۰ بیاورید، در حالی که هیچ یک از این رفرنسها را به ما تدریس نکرده بودند و شاید حداکثر ۵ درصد آن تدریس شده بود. در واقع یکماه مانده به آزمون دی و بهمن پارسال این مساله را به ما اعلام کردند. زمانی که ما مباحث دیگری را خوانده بودیم که اساتید به ما درس داده بودند. در ادامه که اعتراض کردیم، گفتند اصلا برای دانشجوی تخصص نباید کلاس برگزار شود. ما هم گفتیم اگر برای دانشجوی تخصص کلاس برگزار نمیشود، پس چرا این همه شهریه گرفتید؟ چرا ما را از شهرهای دور و نزدیک به تهران کشاندید؟»
آزمونی که ماستمالی شد
یکی دیگر از دانشجویان ضمن یادآوری امتحان بورد سال گذشته به حکیم مهر میگوید: «در آن امتحان ۱۰۰ درصد رزیدنتها رد شدند و از آنجا که وضعیت رشته جراحی خیلی خراب بود، میانگین نمرات را از ۷۰ به ۵۵ کاهش دادند. به دنبال این اتفاق سایر گروهها اعتراض کردند اما به هر ترتیبی که بود، قضیه را پیش بردند و اصطلاحا ماستمالی کردند. امتحان بعدی اول شهریور و آزمون بورد بود که آنرا سراسری کردند و همه بچهها را مثل آزمون کنکور به تهران کشاندند، در حالی که طبق آییننامه وزارت علوم این امتحان باید به صورت دانشکدهای برگزار میشد. کمااینکه اگر آزمون زیر نظر معاونت پزشکی است، طبق قوانین وزارت بهداشت امتحان بورد اجباری نیست. یعنی من میتوانم فارغالتحصیل شوم، بدون اینکه بورد داشته باشم. اما اینها هم بورد را به صورت اجباری برگزار کردند که مطابق سیستم وزارت علوم است و هم آزمون را به شکل سراسری گرفتند که مطابق آییننامههای وزارت بهداشت است.»
یکی دیگر از رزیدنتهای تخصص به حکیم مهر میگوید: «سالهای سال است که در حال فعالیت در حوزه دامپزشکی هستم و صرفاً دلم میخواست که برای ارتقای علم و دانش خودم ادامه تحصیل دهم و به هیچ عنوان به دنبال مدرک نبودم. کمااینکه داخل کلینیک هم کسی از من سؤال نمیکند که مدرک من چیست و آیا تخصص دارم یا خیر؟ در حالی که تمام جراحیها را به راحتی انجام میدهم. اما خودم خواستم درس بخوانم چون اعتقاد دارم که هیچ ادعایی نباید داشته باشیم که همه چیز را بلد هستیم، بلکه باید به دنبال آموزش باشیم. بنده در سال ۹۶ رتبه دانشگاه تهران را هم آوردم و در مصاحبه گفتند نمیتوانی وارد این رشته شوی چون باید کلینیک خود را تعطیل کنی؛ من هم نمیتوانستم، لذا به دانشگاه علوم و تحقیقات رفتم.»
وی تصریح میکند: «درسهایی که به ما تدریس شد و کارهایی که انجام شد از یک مجموعهی دیگر بود. ۳ ماه قبل از امتحان بورد گفتند که این امتحان سراسری شده، در حالی که این کار غیر قانونی است و وزارت علوم بخشنامه داده و اعلام کرده که امتحان باید دانشکدهای باشد. ما رزیدنت هستیم و قرار نیست کنکور دهیم که بخواهند با چند سوال پیچیده متوجه شوند قبول میشویم یا خیر. اساتید دوره تخصصی درک میکنند که این رزیدنت اجازه ورود به مرحله بعد را دارد یا خیر. ما این مساله را از اساتید نیز پیگیر هستیم، اما چون فضای دانشگاه آزاد به سمت زورگویی حرکت کرده، مقداری میترسند.»
انگیزه من را گرفتند
وی با بیان اینکه این مشکل را با رئیس دانشکده، معاون آموزشی دانشکده و رؤسای دانشگاههای شهرکرد، ارومیه و کازرون که دانشکدههای دامپزشکی آنها دارای تخصص هستند، در میان گذاشته، میگوید: «همه عصبانی هستند. یک بورد سراسری مانند کنکور ایجاد کردند که سؤالات آن اشتباه و ناقص بوده است. ما دیدیم ۷ هزار صفحه کتاب انگلیسی جلوی ما قرار دادند و ۴ ماه زمان داریم که آن را بخوانیم. حرف من این است که خودشان امتحان دهند تا ببینیم میتوانند قبول شوند یا خیر؟»
این دانشجو ادامه میدهد: «انگیزه من را گرفتهاند. هر دانشجویی که پیش من میآید من به چشم کارآموز به او نگاه نمیکنم، بلکه به این نگاه میکنم که قرار است آینده این انسان ساخته شود. من به او انگیزه میدهم که درسش را بخواند، اما امروز انگیزه خود من را کشتند.»
یکی دیگر از دانشجویان تخصص به حکیم مهر میگوید: «ما حتی ۱۰ روز پیش برای دکتر تهرانچی رئیس دانشگاه آزاد نامه زدیم و همه چیز را برای ایشان نوشتیم. ایشان حتی ما را بهعنوان دانشجوی تخصصی که بالاترین رده دانشگاه است، لایق پذیرش ندانست و حاضر نشد که با ما حرف بزند. در ادامه برای دکتر ولایتی بهعنوان هیات امنای دانشگاه آزاد نامه نوشتیم و ایشان هم جوابی ندادند. حتی نامهای را که برای وزارت علوم نوشته بودیم، با یک هفته تاخیر تحویل دادیم که شاید جواب ما را بدهند و نیازی نباشد که بحث را به وزارت علوم بکشانیم. اما آنها به ما دهنکجی کردند. قرار بود امتحان شفاهی را یک هفته دیگر بگیرند، اما زودتر گرفتند که به ما حالی بکنند که شما هیچ چیز نیستید.»
وی خاطرنشان میکنید: «از یک طرف به ما میگویند برای اینکه تقلب نکنید آزمون بورد را به شکل سراسری برگزار کردیم، در حالی که حرف خیلی زشت است.»
متولیان دانشگاه آزاد چه میگویند؟
گفتنی است حکیم مهر بنا به رسالت خبری خود و با هدف انتشار دیدگاههای متولیان معاونت پزشکی دانشگاه آزاد به منظور روشنگری هر چه بیشتر، به سراغ «دکتر مهدی مرجانی» رئیس گروه دامپزشکی شورای برنامهریزی آموزشی و درسی دانشگاه آزاد اسلامی رفت، اما ایشان با گفتن این جمله که «ما را از هر گونه مصاحبه در این زمینه منع کردهاند»، حاضر به مصاحبه با حکیم مهر نشد.
شهریه اضافی گرفتن بود تمام .
پارسال هم که حکیم مهر گزارش زدی اونجا هم کامنت زدم