حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «نیروهای مسلح یکی از جاهایی است که دامپزشکان میتوانند جذب آن شوند و بدون نگرانی از تعدیل نیرو، آینده شغلی خوبی داشته باشند»؛ این را نماینده وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در شورای مرکزی سازمان نظام دامپزشکی به حکیم مهر میگوید.
«دکتر آراسب دباغمقدم» تصریح میکند: «نیروهای مسلح معمولا به طور سالانه اطلاعیه استخدام را اعلام میکنند و دامپزشکان میتوانند در هر کدام از سازمانهایی که اعلام استخدام میکند، جذب شوند؛ ضمن اینکه اخیرا سپاه پاسداران برای بورسیهی دامپزشکی اقدام کرده که افراد بتوانند مثل سابق، از خود دانشگاه و از بدو ورود به کنکور بورسیه دامپزشکی بگیرند.»
وی میافزاید: «کسی که وارد نیروهای مسلح میشود، قطعا باید آموزشهای نظامی را ببیند. علاوهبر آموزش نظامی، یکسری آموزشهای تخصصی دامپزشکی هم وجود دارد که بیشتر در امور بهداشت و پیشگیری و از میان مسائلی است که شاید در دانشگاهها با این روندی که ما داریم، کمتر تدریس میشود.»
حکیم مهر: آقای دکتر، دامپزشکان در نیروهای مسلح چه نقشهایی را ایفا میکنند؟
ضمن عرض سلام. بهعنوان نماینده نیروهای مسلح در نظام دامپزشکی هفته دامپزشکی را به همه همکاران خودم تبریک عرض میکنم. دامپزشکان در نیروهای مسلح در موقعیتهای متعدد مورد استفاده قرار میگیرند. یک بخش آن که وظیفه اصلی آنها هم به شمار میرود و عموما در بدنه وزارت دفاع جای میگیرد، بخش دامداریها و مرغداریهای وابسته به وزارت دفاع و نیروهای مسلح است که در پادگانها به «جهاد خودکفایی» معروف است. استخرهای پرورش ماهی، مراکز نگهداری از سگهای نگهبان در نیروی زمینی و هوایی؛ همچنین اسبداریها و باشگاه سوارکاری در چند نقطه کشور از جمله موارد ارائه خدمت دامپزشکان است. لذا یک بخش از فعالیت دامپزشکان در نیروهای مسلح در حوزه بهداشت، سلامت و مبارزه با بیماریهای دامی است که یکی از وظایف اصلی دامپزشکان است.
بخش دوم فعالیت دامپزشکان در نیروهای مسلح در امور بهداشت و طب پیشگیری انسان است که این بخش منطبقبر وظایفی است که سازمان بهداشت جهانی از دامپزشکان انتظار دارد. به خصوص با توجه به تحصیلات تخصصی که در زمینه بهداشت مواد غذایی، بهداشت عمومی و همچنین در زمینه اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماریها، مبارزه با زئونوزها، مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری و بیماریها انگلی و میکروبی و... دارند. این یک بخش از وظایف دامپزشکان در زمینه سلامت انسان است که خوشبختانه به شکل پررنگ انجام میشود اما ممکن است کمتر دیده شود. شاید تصور همگان از قشر دامپزشک، صرفا فعالیت در حوزه درمان بیماریهای دام باشد اما با توجه تحصیلات تخصصی دامپزشکان چه در دورههای عمومی و چه در دورههای تخصصی، این بخشها را نیز به خوبی انجام میدهند و موفق هستند.
بخش دیگری از وظایف دامپزشکان نیز در رابطه با تیمهای کنترل مواد غذایی است. همانطور که میدانید در نیروهای مسلح مقدار زیادی از فراوردههای دامی از گوشت، مرغ، ماهی، تخممرغ، انواع و اقسام فراوردههای دامی مثل عسل، کره، پنیر، شیر و لبنیات به طور روزانه مصرف میشود که نظارت و کنترل این بخش در قالب تیمهای کنترل مواد غذایی بر عهده دامپزشکان است.
در نهایت یک گروه کوچکتر هم اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی هستند که در دانشگاههای علوم پزشکی ارتش، سپاه و دانشکده پزشکی، پرستاری و پیراپزشکی مشغول تدریس و تحقیق هستند. این افراد معمولا از میان کسانی هستند که در زمینههای مختلف علوم پایه پزشکی و بهداشت تخصص دارند.
حکیم مهر: پس میتوان گفت که نیروهای مسلح دامپزشک مختصص هم جذب میکند؟
بله، دامپزشک متخصص در بدنه نیروهای مسلح وجود دارد. البته که جذب نیروهای مسلح بیشتر از میان دامپزشکان عمومی است اما بعدا که این افراد وارد ارتش یا نیروهای مسلح میشوند، بسته به نیازی که وجود دارد، به کار گرفته میشوند؛ در واقع الزاما این نیست که همه دامپزشکان متخصص باشند اما جایی که نیاز باشد و خصوصا بیشتر در زمینههای بهداشت، نیروهای مسلح حمایت میکند.
حکیم مهر: به این معنا که نیروهای مسلح در جاهای مورد نیاز، اقدام به تربیت دامپزشک میکند؟
نیروهای مسلح اقدام به تربیت دامپزشک نمیکند و دامپزشکان مورد نیاز را از میان فارغالتحصیلان جذب میکند. وقتی دامپزشکان وارد نیروهای مسلح میشوند، برخی دورهها بر اساس آنچه نیاز است، به آنها آموزش داده میشود.
حکیم مهر: مثلا چه آموزشهایی؟
مثلا آنها آموزش نظامی هم میبینند بهعنوان اینکه در بدنه نیروهای مسلح هستند. کسی که وارد نیروهای مسلح میشود، قطعا باید آموزشهای نظامی را ببیند. علاوهبر آموزش نظامی، یک سری آموزشهای تخصصی دامپزشکی هم وجود دارد که بیشتر در امور بهداشت و پیشگیری و از میان مسائلی است که شاید در دانشگاهها با این روندی که ما داریم، کمتر تدریس میشود. نیروهای مسلح در این حوزه دید اجراییتری دارد. آییننامهها، مقررات و دستورالعملهایی دارد که در دانشگاهها تدریس نمیشود و لازم است بعد از اینکه دامپزشکان جذب میشوند، با این آییننامهها، مقررات و بخشنامههایی که در ارتباط با بهداشت و پیشگیری هست، با بیماریهای بومی مناطق و بیماریهای رایج کشور بیشتر آشنا شوند. درواقع هم حالت بازآموزی دارد و هم نوآموزی. این دورهها به صورت سالانه تکرار میشود. حداقل آن این است که این آموزشها چندین روز در فارم تکرار میشود تا دامپزشکان با مسائل و مشکلات روز هم آشنا شوند و بتوانند نقش خود را به خوبی ایفا کنند.
حکیم مهر: در حال حاضر چه تعداد دامپزشک در نیروهای مسلح داریم؟
به قدر کافی داریم. به عبارت دیگر خوشبختانه تعداد قابل توجهی دامپزشک در نیروهای مسلح و در چهار بخش ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و وزارت دفاع داریم که مشغول کار و خدمت هستند.
حکیم مهر: دامپزشکان علاقهمند چطور میتوانند استخدام نیروهای مسلح شوند؟
نیروهای مسلح معمولا به طور سالانه اطلاعیه استخدام را در حوزه هریک از این نیروها اعلام میکند و دامپزشکان میتوانند در هر کدام از سازمانهایی که اعلام استخدام میکند، جذب شوند. ضمن اینکه اخیرا سپاه پاسداران برای بورسیه دامپزشکی اقدام کرده که افراد بتوانند مثل سابق، از خود دانشگاه و از بدو ورود به کنکور بورسیه دامپزشکی بگیرند.
حکیم مهر: لطفا جزئیات جذب و نحوه برگزاری آزمون و همچنین شهرهایی که اقدام به جذب میکنند را بفرمایید. آیا امتحان ورودی صرفا علمی است یا به صورت علمی و عملی برگزار میشود؟
شهرهایی که نیازمند جذب دامپزشک در نیروهای مسلح هستند، هر سال تغییر میکنند و ثابت نیستند. این شهرها بسته به نیازی که در یگانهای ارتش، سپاه یا نیروی انتظامی هستند، تغییر میکنند. در مورد وزارت دفاع شاید شهرهایی بیشتر اقدام به جذب کنند که دارای دامداری و... هستند. امتحان ورودی یک امتحان عمومی است که همه آنها دارند. امتحان تخصصی هم تا آنجا که من میدانم فقط ارتش دارد. یعنی علاوهبر امتحان عمومی، امتحان تخصصی هم دارد.
حکیم مهر: چه توصیهای برای دامپزشکانی دارید که علاقهمند به خدمت در نیروهای مسلح هستند؟
چیزی که میتوانم به صورت کلی بگویم این است که نیروهای مسلح یکی از جاهایی است که دامپزشکان میتوانند جذب آن شوند و آینده شغلی خوبی داشته باشند. خدمت در نیروهای مسلح یک شغل باثبات است و نگرانیهای فعالیت در بخش خصوصی مثل تعدیل نیرو و... را ندارد. در نیروهای مسلح امنیت شغلی برقرار است و بسته به سازمانی که فرد جذب آن میشود، مزایای خاص خود را دارد که در آگهی استخدام قید میشود.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
و سوال دوم اینکه چرا دامپزشکان به صورت افسر استخدام می شوند ولی پزشکان و پیرا پزشکان به صورت کارمندی ؟؟؟
چرا این همه تبعیض ؟؟؟؟
در ارتش دامپزشک کارمند هم زیاد داریم . بستگی به نیاز ارتش جذب کارمند یا نظامی جذب میشه
بنده تو آموزش هم که بودیم فقط دامپزشکان رژه میرفتن و پزشکان و دندان ها معاف بودن
و حتی بعد آموزش فقط دامپزشکان پوتین و لباس نظامی می پوشیدند و حتی کادر دامپزشک رو هم به اجبار می گفتند که پوتین بپوشه