چند برابر شدن قیمت مرغ در طی یک روز باعث شد تا سومدیریت دولت در مهار تورم و گرانی برای بسیاری از افرد نمایان شده و در این روزهای کرونایی صف های طویلی برای خرید مرغ یارانه ای در سیستان و بلوچستان تشکیل شود.
به گزارش حکیم مهر به نقل از اوشیدا، گرانی افسار گسیخته کالاهای اساسی یکی از مهمترین معضلاتی است که دولت تدبیر و امید نتوانست آن را آنطور که باید مهار کند.
رشد باورنکردنی نرخ تورم و همچنین گرانی اقلام اولیه زندگی باعث شده است تا بسیاری از خانواده ها نسبت به سال های قبل در بحث اقتصادی ضعیفتر شوند و سفره آنان روز به روز کوچکتر شود.
اما بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که بیش از ۸۰ درصد مشکلات معیشتی می تواند درون خود کشور حل شود و عملا تحریم های آمریکا تاثیر کمی بر گرانی کالاها گذاشته است.
چند برابر شدن قیمت مرغ در طی یک روز باعث شد تا سومدیریت دولت در مهار تورم و گرانی برای بسیاری از افرد نمایان شده و در این روزهای کرونایی صف های طویلی برای خرید مرغ یارانه ای در سیستان و بلوچستان تشکیل شود.
کرونا و صف های شلوغ، مانع دستیابی مردم به مرغ یارانه ای
در همین رابطه «سکینه صفرزایی» سرپرست یک خانواده ۶ نفره در زابل به خبرنگار ما گفت: خرید یک مرغ امروز به اندازه قیمت یک کیلو گوشت قرمز شده است که این امر باعث شده تا علاوه بر سایر اقلام مرغ هم از سبد غذایی خانواده ما حذف شود.
وی افزود: با توجه به شیوع ویروس کرونا صف های توزیع مرغ با قیمت یارانه ای که ۱۵ هزار تومان اعلام کرده اند، آنقدر شلوغ است که نمی توانیم برای خرید پا به این محل ها بگذاریم.
این شهروند سیستانی بیان کرد: چرا دولت در رابطه با گرانی های بی موردی که هیچ ربطی به آمریکا و تحریم ها ندارد کاری انجام نمی دهد تا فشار از روی مردم برداشته شود.
وی خاطرنشان کرد: دولت باید پاسخگو همه مردم باشد و الویت خود را معیشت مردم قرار دهد.
فروشندگان مرغ در زابل نقشی در گران شدن آن ندارند
«رضا شهری زاد» رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان زابل در خصوص صف های شلوغ توزیع مرغ به خبرنگار ما گفت: به دنبال کاهش تولید مرغ و کمبود عرضه در مبادی تامین (بیرجند)در حال حاضر هر کیلو گرم مرغ کشتار روز به قیمت ۳۵ هزار و ۴۰۰ تومان درب کشتارگاه به فروش می رسد.
وی افزود: همچنین مرغ زنده نیز ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان درب مرغداری در بیرجند به کسبه زابل فروخته می شودکه با احتساب هزینه حمل ،افت مرغ زنده و با حداقل سود به قیمت های متعارف به مردم عرضه می شود و فروشندگان زابل هیچ نقشی در گرانی ندارند.
شهری زاد بیان کرد: جهت تنظیم بازار و رفاه حال شهروندان علاوه بر سهمیه زابل سهمیه مرغ منجمد شهر های اطراف را هم جذب کردیم که هر روز ساعت ۶عصر به آدرس خیابان طالقانی روبروی دبستان ۱۵ خرداد به قیمت مصوب هر کیلو ۱۵ هزار تومان توزیع می شود.
دفن مرغداری ها زیر صدها تن خاک
«امیر بیگی» یکی از تولید کنندگان مرغ در منطقه سیستان به خبرنگار ما گفت: تولید مرغ را با استفاده از وام های متعدد در منطقه سیستان آغاز کردیم که پس از یک سال به طور کامل دچار ورشکستگی شدیم.
وی افزود: در منطقه سیستان متاسفانه مدیریت صحیحی وجود ندارد، گاهی بر اثر قطعی برق و عوامل گوناگون محصول 100 درصدی ما از بین می رفت و هزینه سنگینی بر دوش ما می گذاشت.
بیگی بیان کرد: متاسفانه کل مرغ سیستان را بیرجند تولید می کند اما با وجود قیمت پایینتر مرغداری های سیستان، فروشندگان حاضر به خرید از ما نیستند.
وی ادامه داد: واردات مرغ از بیرجند علاوه بر هزینه رفت و آمد هزینه های اضافی دیگری هم دارد که همه به پای مردم گذاشته می شود.
دولت زمینه صادرات مرغ را برای تولیدکنندگان بومی ایجاد کند
«سجاد عارف نژاد» کارشناس مسائل اقتصادی در همین رابطه به خبرنگار ما گفت: متاسفانه در منطقه سیستان از تولیدکنندگان حمایت چندانی صورت نمی گیرد و همین امر باعث شده است تا بسیاری از این افراد از فعالیت در منطقه دلسرد شوند.
وی افزود: در شهرستان زابل مرغداری های بسیاری وجود دارد که زیر چندین تن خاک دفن شده اند و هیچ استفاده ای از آنها نمی شود.
عارف نژاد بیان کرد: این مرغداری ها در گذشته به دلیل تولید مرغ گوشتی در سیستان احداث شدند اما هیچوقت به مرحله تولید نرسیدند.
وی بیان کرد: تامین مرغ منطقه سیستان در انحصار بیرجند است، و عملا مرغداری های منطقه سیستان به جز فروش اندک آنهم با قیمت پایین تر هیچ فعالیتی برای تولید منطقه نمی توانند انجام دهند.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: دولت اگر مجوز صادرات مرغ زنده و یا یخ زده آنهم فقط تولید استان را به کشور افغانستان صادر کند تحول عظیمی در خصوص اشتغال منطقه رخ می دهد.
وی گفت: همانطور که همه می دانند، کشور افغانستان یک کشور مصرف کننده است و تولید کنندگان کمی در این کشور ایفای نقش می کنند نباید بگذاریم که کشورهای همسایه بازارهای این کشور را در اختیار خود قرار دهند.
این کارشناس اقتصادی همچنین بیان کرد: گرچه امروز هم از بسیاری از کشورهای دیگر در صادرات کالا عقب مانده ایم اما ظرفیت مرز در سیستان یک ظرفیت آشکار است که می تواند فقر را از منطقه حتی ریشه کن کند.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از مردمی که حاشیه نشین مرز که امروز با یارانه زندگی می کنند، در گذشته به دلیل فعالیت در مرز از درآمد خوبی بهره مند بودند.