حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: سرپرست اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری نگران بیماری تب برفکی است و با بیان اینکه خوشبختانه تا الان کانون خاصی در استان مشاهده نشده، میگوید: «واکسیناسیون دامها شرایط خاصی پیدا کرده است؛ قیمت واکسن افزایش پیدا کرده و واحدهای صنعتی باید خودشان واکسن را بخرند و تزریق کنند که ما از این جهت نگرانی داریم.»
«دکتر محمد اسدی گندمانی» ادامه میدهد: «اجرای کامل ماده ۱۹ با تعرفههای اعلام شده، مقداری سخت است چون خیلی از واحدهای تولیدی وضعیت اقتصادی مناسبی ندارند که بتوانند تعرفه ابلاغی را به مسئول فنی بدهند.»
حکیم مهر: آقای دکتر، چه شد که به دامپزشکی علاقهمند شدید؟
بنده روستازاده هستم و از قدیم در محل زندگی خود که شهرستان بروجن و شهر گندمان بود، دام داشتیم و به همین دلیل با دامداران در ارتباط بودم. در واقع علاقه به دام از کودکی همراه من بوده است، اما در آزمون کنکور، رشته دامپزشکی را بر اساس علاقه انتخاب نکردم و به شکل ناخواسته در این رشته پذیرفته شدم.
خوشبختانه در ادامه که در کلاسهای درس حضور پیدا کردم، علاقهای که به دام داشتم، تبدیل به علاقهمندی به رشته دامپزشکی شد. در واقع خیلی از موارد مثل کار کردن با دام که برای سایر دانشجویان مشکل بود، برای من اصلا مشکلی نداشت. به این شکل علاقهمندی من بیشتر شد و خدا توفیق داد که دکترای حرفهای را اخذ کردم.
حکیم مهر: ورودی چه سالی و کدام دانشگاه هستید؟
ورودی سال ۷۶ دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران هستم و در سال ۸۲ فارغالتحصیل شدم.
حکیم مهر: بعد از فارغالتحصیلی چه کردید؟
یکسال بعد از فارغالتحصیلی استخدام سازمان دامپزشکی کشور شدم. محل خدمت من اداره کل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری و شهرستان اردل بود. بعد از آن به شهرستان لردگان آمدم و به مدت ۲ سال کارشناس بودم. در ادامه به مدت ۴ سال مسئول اداره مبارزه با بیماریهای دامی اداره کل شدم و بعد از آن هم حدود ۹ سال معاونت سلامت اداره کل را در اختیار داشتم. هماکنون هم بهعنوان سرپرست اداره کل مشغول به انجام وظیفه هستم.
حکیم مهر: ظرفیتهای دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری چقدر است؟
استان چهارمحال و بختیاری ظرفیتهای بسیار بالایی هم از لحاظ دامداری و هم خدمات دامپروری، تولید خوراک دام، طیور و آبزیان دارد. همچنین از لحاظ تولید شیر و گوشت، آبزیان و در درجههای بعدی تولید مرغ و تخم مرغ شرایط خوبی داریم. ظرفیت اول استان، مزارع پرورش ماهی هستند. قریب به ۵۰۰ مزرعه پرورش ماهی و ۲۵ هزار تن تولید ماهیان سردابی داریم که از این حیث مقام اول کشور را کسب کردیم.
حکیم مهر: برنامههای اداره کل برای استفاده از این ظرفیتها چیست؟
اداره کل دامپزشکی در واقع ناظر این ظرفیتهاست. پراکندگی مزارع در کل استان زیاد است و برنامه اداره کل این است که طرح مسئولین فنی مزارع پرورش ماهی را که دوستان قبلی استارت زدند، ادامه دهد تا تمام مناطق این مسئول فنی را داشته باشند. سازمان دامپزشکی هم پیگیر اختصاصی کردن مسئولین فنی مزارع طیور است که این مهم را نیز دنبال خواهیم کرد. بحثهای قرنطینهای را هم با قوت پیگیری میکنیم و بنا داریم مجتمعهای دامپروری را که به نوعی حصارکشی مناسب ندارند، در برنامه کار قرار دهیم و با همکاری با سازمان جهاد کشاورزی محدودیت تردد ایجاد کنیم تا بتوانیم ضمن کنترل ورود و خروج، به کاهش بیماری کمک کنیم.
حکیم مهر: وضعیت استان به لحاظ بیماری آنفلوانزای فوقحاد پرندگان چگونه است؟
خوشبختانه در ۲ سال گذشته هیچ کانونی در خصوص این بیماری نداشتیم و موردی هم نبوده است.
حکیم مهر: درخصوص سایر بیماریها چطور؟
ما یک مقدار نگران بیماری تب برفکی هستیم. البته خوشبختانه تا الان کانون خاصی در استان نداشتیم که نگرانکننده باشد اما واکسیناسیون دامها شرایط خاصی پیدا کرده است. قیمت واکسن افزایش پیدا کرده و واحدهای صنعتی باید خودشان واکسن را بخرند و تزریق کنند که ما از این جهت نگرانی داریم. البته در حال رایزنی هستیم که اگر بتوانیم واکسن را تهیه و با آن مقداری که سازمان در اختیار ما قرار میدهد، برای آنها تزریق کنیم که اگر احیانا کانونی وجود دارد، کنترل شود.
حکیم مهر: مهمترین موانع خرید واکسن چه چیزهایی هستند؟
قیمت واکسن خیلی بالا رفته است و دامداران در شرایط اقتصادی خوبی نیستند که بتوانند واکسن تهیه کنند.
حکیم مهر: ارتباط شما با بخش خصوصی چطور است؟ چقدر از آنها حمایت میکنید؟
بنده با دوستان بخش خصوصی روابط نزدیک دوستی دارم. زمانی که معاون بودم نیز ارتباط مستقیم و تنگاتنگی داشتیم. اتفاقا همین ۲ روز پیش هم اولین جلسه کاری را با دوستان بخش خصوصی در قالب شورای نظام دامپزشکی استان برگزار و مباحث خوبی را مطرح کردیم. قرار شد علاوه بر جلسات رسمی که به صورت دستور کاری هست، ماهیانه یک جلسه دیگر داشته باشیم. با متولی انجمن صنفی مسئولین فنی دامپزشکی هم صحبت کردیم که با آنها هم جلسه برگزار کنیم. کمااینکه این دوستان نیز مشکلات زیادی دارند و انشاءالله با این جلسات مستمر، قسمتی از مشکلات مسئولین فنی محترم در واحدهای تولیدی حل خواهد شد.
حکیم مهر: وضعیت اجرای ماده ۱۹ آییننامه نظارت بهداشتی دامپزشکی در استان چهارمحال و بختیاری چگونه است؟
ماده ۱۹ در استان ما اجرایی شده است اما مشکلاتی از جهت اجرای کامل آن وجود دارد. در واقع اجرای کامل آن با تعرفههای اعلام شده، مقداری سخت است چون خیلی از واحدهای تولیدی وضعیت اقتصادی مناسبی ندارند که بتوانند تعرفه ابلاغی را به مسئول فنی بدهند. لذا همواره مسائل اینچنینی بین مسئول فنی و کارفرما وجود دارد اما سعی ما بر این است که با همکاری با دوستان و کمک گرفتن از نهادهای مرتبط علیالخصوص اداره کار، کمک کنیم تا ماده ۱۹ در استان اجرایی شود.
نکته دیگر اینکه بعضی جاها ظرفیتهایی مثل مزارع پرورش طیور و آبزیان وجود دارد که الان خیلی از آنها مسئول فنی ندارند و ما با کمک دوستان در نظام این را هم گسترش میدهیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، به نظر شما چرا حاشیههای پیرامون اداره کل دامپزشکی استان چهار محال و بختیاری تا این حد زیاد است؟
استان ما ظرفیت خیلی بالایی دارد و این ظرفیت بالا به ما کمک خواهد کرد که اگر احیاناً حاشیهای هم باشد، با فعالیتی که در مجموعه میکنیم و چابکسازی که ایجاد خواهیم کرد، رفع شود. انشاءالله هدف ما فقط کار است و ما کار را سرلوحه قرار دادیم و همه نیروها دوشادوش هم به مردم و بهرهبرداران و دامداران خدمت میکنند.
حکیم مهر: اما بیشتر حاشیهها از سوی همین مجموعه اداره کل است؛ مثلا در چند سال اخیر چندین مدیر کل عوض شده است یا اینکه همواره در فضای مجازی حاشیهسازیهایی ایجاد میشود.
البته بنده از حاشیهها با این شدتی که شما میفرمایید، خیلی اطلاع ندارم اما اگر چنین چیزی هم باشد باید کار کارشناسی روی آن انجام شود و من متخصص این نیستم.
سعی ما بر این است که در درجه اول این وفاق و همدلی را در مجموعه ایجاد کنیم و من احساس کردم که این موضوع در حال رخ دادن است. چون خود بنده روحیه حاشیهطلبی ندارم و اصلا به حواشی نمیپردازم. ۹ سال معاون سلامت بودم و هدف من کار و کار و کار است. در کنار آن استفاده از ظرفیتهای خوب اداره کل دامپزشکی و شبکههای مهم است. ما نزدیک به ۵۰ متخصص مختلف در مجموعه داریم که زمینه برای استفاده از علم آنها در مجموعه فراهم نشده است. انشاءالله سعی میکنیم برای استفاده از این ظرفیت، مجموعه را تبدیل به مجموعه تخصصی کنیم. در کنار آن سعی میکنیم بعضی سوءتفاهمها را که احیانا وجود دارد، با بهرهگیری از ظرفیت نماینده ولیفقیه و خود ما رفع کنیم. انشاءالله خواهیم توانست که یک همدلی ایجاد کنیم اما آنچه من اطلاع دارم و میبینم این است که نیروهای ما خیلی خوب هستند. من به جد میتوانم بگویم که ما انسان مغرض و اخلالگر در سیستم خود نداریم.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
از شما تشکر میکنم و همچنین از همکاران در سازمان دامپزشکی که این اعتماد را به من کردند. از همکاران خودم در شبکههای دامپزشکی به خصوص کاردانهای دامپزشک که خط مقدم مقابله با بیماریهای مشترک هستند و همیشه نادیده گرفته شدند و سعی میکنیم حضور آنها را پررنگتر کنیم، تشکر میکنم. از مجموعه جهاد کشاورزی و نمایندگان مجلس، استانداری و... هم تشکر میکنم.
انشاءالله سعی خواهیم کرد با جذب همدلی و همکاری به گونهای پیش برویم که درصد سطح بیماریها را پایین بیاوریم و خدماتدهی و نظارت تخصصی را با همکاری نظام دامپزشکی که بازوی توانمند ما در استان است، افزایش دهیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
وقتی بازرس های شبکه دامپزشکی میان واحد های تولیدی تمام قوانین و دستورالعمل هارو باید مسئول فنی بهداشتی اجرا کرده باشه ولی تا بحث حقوق مسئول فنی و ماده ۱۸ و ۱۹ میشه میگن اجرایی و عملی نیست.
جای تاسف هست که دریافتی مسئولین فنی زیر حد فقر هست. تازه اگر خوشبخت باشن و کار پیدا کرده باشن