مدیرکل دامپزشکی خراسانجنوبی گفت: متأسفانه طی هفته گذشته دو واحد مرغداری در بیرجند به بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان آلوده شدند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از فارس، همه ساله با آغاز فصل سرما، مهاجرت پرندگان از عرضهای شمالی به سمت نواحی جنوب و گرمسیر کشور آغاز میشود که در مسیر مهاجرت، تعدادی از این پرندگان زمستان خود را در تالابها میگذرانند و تعدادی دیگر هم به مناطق گرمتر کشور سفر میکنند.
تغییرات اقلیمی آب و هوایی، میزان آب رودخانهها و وجود تالابهای فصلی و آبگیرها در کشور باعث میشود تا هر سال هزاران قطعه پرنده مهاجر برای زمستانگذرانی، این تالابها را انتخاب کنند که این امر میتواند احتمال شیوع ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را افزایش دهد.
آنفلوآنزای پرندگان دارای سه نوع C ،B ،A است که نوع نخست در بین پرندگان تنها به بروز بیماری منجر میشود اما سایر حیوانات از جمله خوک، اسب و همچنین انسان را میتواند درگیر کند.
ویروسی که قابلیت جهش دارد!
ویروس عامل این بیماری که توانایی تغییر و جهش دارد در صورت ابتلای انسانی به دلیل سرعت انتشار بالا میتواند خود را با میزبان جدید سازگار سازد و جامعه را نیز با خطر همهگیری نوع جدیدی از بیماری روبهرو کند.
آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بهعنوان بیماری مشترک انسان و حیوان همچنین میتواند پیامدهای گسترده اجتماعی و اقتصادی در پی داشته باشد و از این رو کارشناسان امر آن را یکی از عوامل تهدید بهداشت و سلامت جامعه به شمار میآورند.
تماس با پرندگان وحشی و آبزی آلوده یا از طریق کفش، لباس، خودرو، آب، دان و مدفوع و بستر آلوده یا حتی سگ و گربه به عنوان ناقلان مکانیکی میتواند زمینه سرایت ویروس را فراهم کند و مرغ و خروس، بوقلمون، مرغ شاخدار، پرندگان زینتی، پرندگان وحشی و شترمرغ از گونههای حساس به بیماری هستند.
درگیری ۲ واحد مرغداری با آنفولانزای فوق حاد پرندگان
طی چند روز اخیر پیامی مبنی بر وقوع تلفات غیر متعارف و شیوع آنفلوآنزای فوق حاد در یکی از مرغداریهای خراسانجنوبی در فضای مجازی انتشار یافت که موجب برخی نگرانیها بین مردم و مرغداریها شده است.
«دکتر محمد اصغرزاده» در این خصوص به خبرنگار فارس، گفت: در خراسانجنوبی ۴۸ مرغداری فعال با بیش از دو میلیون قطعه فعالیت دارند که متأسفانه طی هفته گذشته دو واحد مرغداری در بیرجند به بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان آلوده شدند.
وی بیان داشت: این واحدهای مرغداری هفته گذشته دچار تلفات غیر متعارف شدند و در همان زمان بحث قرنطینه این واحدهای مرغداری آغاز شد و طبق پروتکلهای ستاد ملی مبارزه با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان اقداماتی بهداشتی در حال اجرا است.
تخممرغهای موجود در بازار مشکلی ندارند
مدیرکل دامپزشکی خراسانجنوبی مطرح کرد: از زمان شناسایی این بیماری در این واحدهای مرغداری تاکنون هیچ یک از محصولات تولیدی از جمله تخممرغ به بازار استان وارد نشده و هیچ یک از تخممرغهای موجود در بازار خراسانجنوبی مشکلی برای مصرف ندارند.
اصغرزاده منشأ این بیماری را وجود پساب تصفیهخانه بیرجند دانست که توسط پرندگان آزاد پرواز از جمله کبوتر و سایر پرندگان منتشر شده و عنوان کرد: تاکنون هیچ موردی مبنی بر مبتلا شدن مردم به این بیماری گزارش نشده است.
وی از ورود ۷۵۰ هزار دوز واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان به استان خبر داد و گفت: این واکسن با اولویت مرغداریهای مجاور واحد درگیر بیماری و مرغداریهای با تراکم بالای مرغ تخمگذار و مرغ مادر توزیع میشود.
مدیرکل دامپزشکی خراسانجنوبی مطح کرد: دو میلیون و ۵۰۰ هزار دوز واکسن طی چند روز آینده وارد استان خواهد شد و خوشبختانه هیچ مشکلی برای تأمین واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان وجود ندارد.
اصغرزاده با اشاره به اینکه واکسیناسیون در دو نوبت انجام خواهد شد که نوبت دوم پس از طی یک ماه تکرار خواهد شد، تبیین کرد: تمامی محصولات مرغ و تخممرغ زیر نظر دامپزشکی استان هیچگونه منعی برای مصرف ندارند.
وی با بیان اینکه پخت تخممرغ در دمای ۵۰ درجه نه تنها این بیماری بلکه ویروس کرونا را هم از بین میبرد، افزود: هیچ شائبهای برای مصرف محصولات مرغداریهای استان وجود ندارد.
مدیرکل دامپزشکی خراسانجنوبی در پایان خاطرنشان کرد: خوشبختانه جواب تست سه مرغداری دیگر در شهرستان بیرجند نیز منفی شده و همچنین یک مرغداری مشکوک دیگر نیز نمونهگیری شده که جواب تست آن امروز مشخص میشود.