کد خبر: ۶۳۴۷۳

رییس پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی ضمن تشریح مهم‌ترین فعالیت‌های این پژوهشکده گفت: با توجه به شرایط کشور و محدود بودن منابع، تلاش کردیم پژوهش‌ها را به سمت کاربردی شدن، کارفرمامحوری و رفع نیازهای مردم و کشور سوق دهیم. در این راستا در حال حاضر ۳ طرح فناورانه برای تولید ۵ داروی آنتی‌بیوتیک دامی بر پایه گیاهان دارویی، آفت‌کش گیاهی برای گیاهان گلخانه‌ای و مزرعه‌ای، ۴ مکمل ورزشی با پایه گیاهی در پژوهشکده درحال انجام است.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «دکتر رضا غفارزادگان» ضمن تشریح فعالیت‌های این پژوهشکده در سال ۹۹ گفت: از زمان آغاز مسئولیت (به عنوان رییس پژوهشکده) در آذرماه ۱۳۹۸، نخستین هدفی که با جدیت پیگیری کرده‌ام، ارتقاء جایگاه پژوهشکده گیاهان دارویی در کشور و انجام پروژه‌هایی است که نیازی از جامعه و مردم را مرتفع کنند. در این راستا چهار بُعد فعالیت‌های پژوهشکده شامل پژوهشی، آموزشی، فناورانه و فرهنگی است و در هر یک از این ابعاد، فعالیت‌هایی را آغاز کرده‌ایم.

وی افزود: پژوهش‌هایی که در سال‌های قبل و چند سال اخیر در پژوهشکده گیاهان دارویی انجام شده‌ بودند، اغلب پژوهش‌های بنیادی و پایه‌ای بودند که بیشتر با هدف رفع نیازهای پژوهشکده، کار علمی و تولید مقاله انجام شده بودند. با توجه به شرایط کشور و محدود بودن منابع، تلاش کردیم پژوهش‌ها را به سمت کاربردی شدن، کارفرمامحوری و رفع نیازهای مردم و کشور سوق دهیم.

رییس پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی تأکید کرد: با توجه به نیاز کشور، طرح‌های فناورانه‌ را شناسایی کردیم و با هماهنگی دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی، اکنون ۳ طرح فناورانه برای تولید ۵ داروی آنتی‌بیوتیک دامی بر پایه گیاهان دارویی، آفت‌کش گیاهی برای گیاهان گلخانه‌ای و مزرعه‌ای، ۴ مکمل ورزشی با پایه گیاهی در پژوهشکده درحال انجام هستند. این طرح‌های کارفرمایی جزء طرح‌های کلان جهاد دانشگاهی محسوب می شوند و کشور از مزایای آن بهره‌مند خواهد شد.

تقویت سیستم ایمنی طیور با آنتی‌بیوتیک گیاهی

دکتر غفارزادگان در بخشی از سخنان خود در خصوص طرح تولید ۵ داروی آنتی‌بیوتیک دامی بر پایه گیاهان دارویی، گفت: در زمینه تولید آنتی‌بیوتیک دامی در کشور با مشکلات زیادی روبرو هستیم و میزان ارزبری این بخش بسیار بالا است. از سوی دیگر استفاده از آنتی‌بیوتیک در دام‌ها به‌خصوص طیور از جمله مرغ برای پیشگیری از آنفلوانزا و سایر ویروس‌ها بسیار بالا است که این مساله باعث تجمع آنتی‌بیوتیک در بدن مرغ ها می‌شود و نگرانی‌های زیادی را برای مردم ایجاد کرده است.

وی تأکید کرد: بهترین راهکار، تقویت سیستم ایمنی با استفاده از جایگزین گیاهی است. پژوهشگران پژوهشکده گیاهان دارویی به فرمول ۵ آنتی‌بیوتیک گیاهی دست پیدا کرده‌اند و با همکاری دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، کارآزمایی بالینی این آنتی‌بیوتیک انجام و نتایج خوبی حاصل شده است. درحال نوشتن پرونده دارویی این آنتی‌بیوتیک‌های گیاهی و اخذ مجوزهای لازم از سازمان دامپزشکی هستیم که در صورت موفقیت در تولید می‌تواند جایگزین آنتی‌بیوتیک‌های شیمیایی شده و کمک بزرگی در رفع نگرانی مردم در این حوزه کند.

تولید استانداردهای دارویی، مواد استراتژیک در صنعت داروسازی

رییس پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی گفت: علاوه بر طرح‌های فناورانه، پروژه‌های خاص دیگری را نیز در پژوهشکده پیگیری می‌کنیم. یکی از پروژه‌های مهم پژوهشکده، تولید استانداردهای دارویی است که مواد بسیار استراتژیک در صنعت داروسازی محسوب می‌شوند. این استانداردهای دارویی از چند شرکت دارویی آلمانی، فرانسوی و آمریکایی وارد کشور می‌شوند و در این زمینه در کشور با مشکل جدی مواجه هستیم.

وی خاطر نشان کرد: به دست آوردن ماده استاندارد و خالص‌سازی آن، فرآیند بسیار پیچیده و زمان‌بری بوده و نیازمند فناوری پیشرفته‌ای است. در عین حال، این مواد بسیار گران‌قیمت هستند و یک گرم این مواد گاهی بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار قیمت دارد. برای حل این مشکل گروهی از پژوهشگران پژوهشکده، تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کردند و در نهایت، موفق به تولید ۵ استاندارد دارویی شدیم و برای نخستین‌بار، از سازمان غذا و دارو و آزمایشگاه‌های مرجع این سازمان، مجوز تولید دریافت کردیم تا این مواد برای استانداردسازی داروها در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیان قرار ‌گیرند.

دکتر غفارزادگان با اشاره به دیگر طرح‌های پژوهشی پژوهشکده افزود: به‌صورت کارفرمایی طرحی را با شهرستان اسفراین با هدف جایگزینی کشت دیم با کشت آبی در زمینه گیاهان دارویی انجام دادیم. همچنین طرحی را در زمینه کشت‌بافت گیاهان درحال انقراض مانند گیاه عناب و ثعلب در دست اجرا داریم.

سوق دادن آموزش‌ها به سمت اشتغال‌محور و تخصصی

رییس پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با اشاره به فعالیت‌های گسترده این پژوهشکده در حوزه آموزش گفت: با توجه به همه‌گیری کرونا، آموزش‌های مجازی را در چند ماه پایانی سال ۹۹ آغاز کرده‌ایم. با هدف توسعه آموزش گیاهان دارویی را در سراسر کشور، با سایر واحدهای جهاد دانشگاهی در سراسر کشور همکاری می‌کنیم. در این راستا درحال تعریف یک دوره آموزشی برای هر گیاه هستیم.

وی تأکید کرد: تلاش کرده‌ایم آموزش‌ها را با رویکرد کارآفرینانه به سمت تخصصی و اشتغال‌محور سوق دهیم. مخاطبان این دوره‌ها، عموم مردم و متخصصان هستند. همچنین مجوز مرکز ملی مهارت را برای بخش آموزش نیز دریافت کرده‌ایم و درحال پیگیری بحث بازآموزی پزشکان و داروسازان هستیم و برای این گروه، هر هفته دوره‌های تخصصی به صورت وبینار برگزار می‌شود.

حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در مرکز رشد پژوهشکده

دکتر غفارزادگان گفت: مرکز رشد یکی از مهمترین قسمت‌های پژوهشکده است. درحال حاضر ۷ شرکت در مرکز رشد پژوهشکده مستقر شده و مورد حمایت قرار گرفته‌اند و مجوز دانش‌بنیان شدن ۲ شرکت را از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دریافت کرده‌ایم.

 

نظر شما
ادامه