حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: چندی پیش رئیس سازمان نظام دامپزشکی با ارسال نامهای به «دکتر حسینعلی شهریاری» رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، خواستار در اولویت قرار گرفتن دامپزشکان و پیرادامپزشکان برای دریافت واکسن کووید-۱۹ شد. این مساله بهانهای شد تا به سراغ نایبرئیس کمیسیون بهداشت برویم و نظر او را درخصوص این درخواست جویا شویم.
«دکتر سیدمحمد پاکمهر» در گفتوگو با حکیم مهر معتقد است که اولویت یافتن دامپزشکان برای تزریق واکسن کرونا کمی ابهام دارد: «من جواب قاطعی برای آن ندارم و نمیتوانم دلیل قاطعی بیاورم که دامپزشکان باید در فاز اول باشند. ارتباط یک راننده آژانس با مردم خیلی بیشتر از دامپزشکان است اما میبینیم که در عمل در فاز سوم اولویت قرار گرفتهاند.»
حکیم مهر: آقای دکتر، آیا نامه ریاست سازمان نظام دامپزشکی به کمیسیون بهداشت مجلس نتیجهای در بر داشت؟
بنده نامه نظام دامپزشکی به کمیسیون بهداشت را ندیدم، اما به طور کلی یک سند ملی تهیه و در آن نسبت به اولویتبندی یا فازبندی تزریق واکسن کرونا به افراد جامعه تصمیمگیری شده است. در این سند ملی ۴ فاز تعریف شده که فاز نخست آن کادر درمان یعنی پرسنل حوزه بهداشت و درمان هستند. در بین این پرسنل، چه در بخش دولتی و چه بخش خصوصی، اولویت با آنهاست که درگیر کرونا هستند.
طبق فازبندی انجام شده، در اولویت اول پرسنل کادر بهداشت و درمان چه در بخش خصوصی و چه دولتی، جانبازان، معلولین و سالمندان در آسایشگاهها، آن گروه از زبالهبردارهای شهرداری که زبالههای عفونی را برداشت میکنند و افرادی قرار دارند که در غسالخانه کار میکنند. تعداد افراد این فاز حدود یک و نیم میلیون نفر هستند. فاز دوم گروههای سنی ۶۰ سال به بالا و افراد دارای بیماری زمینهای هستند که تعداد آنها بالا و حدود ۱۲ میلیون نفر است. در فاز سوم نیز مشاغل حساس مثل پلیس، ارتش، حمل و نقل عمومی، مسافری و باری، معلمی مدارس، دانشگاهیان، زندانیان و آتشنشانان هستند. فاز چهارم نیز افراد ۱۸ تا ۶۰ سال هستند که به نوعی همه واکسینه میشوند.
حکیم مهر: جایگاه دامپزشکان کجاست؟
دامپزشکان هم با توجه به شغل خطیری که دارند، جزو جامعه بهداشتی هستند، اما به جای حوزه بهداشت و درمان و حوزه انسانی، در حوزه دام کار میکنند. من نامی از دامپزشکان در فاز اول ندیدم.
حکیم مهر: پس در کدام فاز قرار میگیرند؟
در فاز چهارم قرار میگیرند.
حکیم مهر: آیا واقعا حق دامپزشکان نبود که در اولویتهای بالاتری قرار گیرند؟ با توجه به اینکه به هر حال جزو نیروهای بهداشتی و درمانی کشور هستند؟
واقعیت این است که تاکنون بنده با گزارش کووید-۱۹ در دام مواجه نشدهام که بخواهیم بگوییم دامپزشکان به واسطه ارتباط با دام و مسائل بهداشتی واکسیناسیون در معرض خطر هستند. یعنی در مورد اینکه اگر دامپزشکان به کووید-۱۹ مبتلا شوند و به دلیل ارتباط با دام آن را به دام منتتقل کنند و دام دوباره بیماری را به انسان منتقل کند، گزارشهایی نیامده است. اما به هر حال میشود این مساله را در کمیسیون بررسی کرد و دفاعیات دوستان دامپزشک را شنید و آن را با دوستان وزارتخانه به اشتراک گذاشت.
چون به نظر من این قضیه کمی ابهام دارد و من جواب قاطعی برای آن ندارم و نمیتوانم دلیل قاطعی بیاورم که دامپزشکان باید در فاز اول باشند. کادر درمان اعم از پزشک، پرستار، داروخانهدار، علوم آزمایشگاهی، رادیولوژی و... با انسانها سروکار دارند و انسانها را ویزیت و مداوا میکنند و این بیماری هم در بین انسانها شایع است و انسانها میتوانند به آن مبتلا شوند و آن را انتقال دهند. اما در مورد دام چیزی به ذهن من نمیرسد که بخواهم پاسخ قطعی راجع به آن بدهم. میدانم که دامپزشکی در ۴ گروهی که عرض کردم در اولویت اول نیست، اما میتوان این مساله را از دکتر گویا که این فازبندی را انجام دادند، سؤال کرد.
حکیم مهر: اما طبق برخی تحقیقات معتبر، کووید-۱۹ جزو بیماریهای زئونوز دستهبندی شده و حتی مواردی از انتقال آن بین انسان و گربه ثابت شده است.
اگر بخواهیم به موارد نادر توجه کنیم که بحث دیگری است، چون همه موجودات ممکن است درگیر بیماری شوند. اما اگر این یک مساله روتین شده باشد، سایر کشورها هم باید دامها و حیوانات را واکسینه کنند، اما الان آنچه مطرح است، جامعه انسانی است و مساله حیوانات خیلی پررنگ نشده است.
حکیم مهر: از طرفی دامپزشکان مجبور هستند برای انجام واکسیناسیون یا امور درمانی دائما در مسافرت به روستاهای مختلف باشند یا حتی در کلینیک و در میان انبوه جمعیت به مردم خدمات دهند.
با این دیدگاه دامپزشکی باید جزو مشاغل حساس باشد که در فاز سوم قرار میگیرد، چون مشاغل حساس در فاز سوم هستند. اما این را هم در نظر بگیرید که ارتباط یک راننده آژانس خیلی بیشتر از دامپزشکان است اما میبینیم که در عمل در فاز سوم اولویت قرار گرفتهاند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
یا باید در کشتارگاه و میادین دام با هزاران افراد مرتبط باشند آنهم بحثهای لفظی ک طرف حاضر نیست ی تکه از جگر گوسفندش حذف بشه بعلت بیماری و وای می ایسته چونه میزنه .
و هزاران مورد دیگر
یعنی گزارشگر حکیم مهر تا بحال کار دامپزشکی انجام نداده یا از نزدیک ندیده !!؟؟
تقریبا در تمام فعالیتهای حرفه دامپزشکی ، یک دامپزشک در حین تشخیص و درمان یا نظارت در کشتارگاه و یا بسته بندی و صنایع غذایی و... به ناچار در تماس و محاوره با افراد و انسانهای متعددی است بخصوص در اغلب موارد با افرادی سر و کار دارد که ممکن است خیلی علاقه ای به رعایت اصول بهداشتی نداشته باشند !!