کد خبر: ۶۶۵۴۴

حکیم مهر: بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک جثه که طی دو روز اخیر در دو استان البرز و مازندران تایید شده، نگرانی‌هایی را بابت سرایت آن به سایر مناطق و استان‌های کشور به وجود آورده است.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک(PPR)  یکی از مهمترین بیماری‌های ویروسی واگیر دامی است که طی سال‌های گذشته موجب تلفات زیادی در بین علفخواران وحشی کشور شده است. عامل این بیماری یک ویروس است که منجر به بروز یک بیماری حاد می‌شود و معمولا در درجه اول کل و بز و قوچ و میش را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

طاعون نشخوارکنندگان کوچک در ایران بیشتر از دام‌های اهلی آلوده به این بیماری که واکسیناسیون نشده‌اند و از طریق آلوده شدن علوفه مرتعی و آبشخورهای مشترک میان حیات وحش و دام اهلی به حیات وحش منتقل می‌شود. حیات وحش نیز به‌علت حساسیتی که به این بیماری دارند در بسیاری از موارد پس از ابتلا تلف می‌شوند.

کنترل و مدیریت بیماری در بین حیات وحش تنها از راه پیشگیری موفق خواهد بود چراکه درصورت آلوده و بیمار شدن حیات وحش به هر نوع بیماری به‌ویژه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک جثه، درمان آن‌ها در یک سطح وسیع اقدامی سخت و غیرممکن خواهد بود. درمان دام اهلی پس از ابتلا به این بیماری نیز تقریبا غیر ممکن است و اگر دامداران دام‌های خود را واکسیناسیون یا واکسیناسیون آن‌ها را تکمیل نکرده باشند و دام آلوده‌ای را وارد گله کنند، پس از گذشت چند روز علائم بیماری مشاهده و تلفات به‌سرعت شروع می‌شود. سرعت تلف شدن دام و حیات وحش در پی ابتلا به این بیماری بسیار بالاست و گاهی تلفات بین ۸۰ تا ۹۰ درصدی و حتی صد در صدی گله‌های حیات وحش به‌ویژه کل و بز که حساس‌ترین گونه‌است را به‌همراه دارد.

از آنجایی که تنها راه کنترل بیماری‌های حیات وحش به‌ویژه طاعون نشخوارکنندگان کوچک پیشگیری است بنابراین دامداران باید پروتکل‌های بهداشتی که سازمان دامپزشکی کشور اعلام می‌کند را رعایت و نسبت به واکسیناسیون به‌موقع گله‌های دام‌ خود اقدام کنند تا از آسیب رسیدن به گله‌های حیات وحش و تلف شدن دام‌های خود جلوگیری کنند.

«دکتر سیامک مسعودی» رییس گروه بیماری های حیات وحش ‌پیش‌تر به پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود که در نتیجه پایش‌ها و رصد حیات وحش توسط ادارات کل حفاظت محیط زیست در شش ماهه نخست سال جاری، تلفات علفخواران وحشی مشکوک به بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک(PPR) در حیات وحش تعدادی از استان‌های کشور گزارش  و اطلاع‌رسانی به دامپزشکی جهت نمونه‌برداری انجام شد و در حیات وحش چهار استان اصفهان، چهار محال و بختیاری، یزد، خراسان رضوی و فارس بیماری PPR شناسایی شد.

او همچنین اظهار کرده بود که تعداد موارد بیماری PPR  در حیات وحش طی سال‌جاری تاکنون نسبت به سال گذشته کاهش داشته است و  این بیماری در سال ۱۳۹۹ در بین علفخواران وحشی (حیات وحش) شش منطقه و در پنج استان شناسایی شده بود.

مسعودی در خصوص آخرین وضعیت بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) گفته بود : براساس بازدید و رصد مناطق تحت حفاظت و بررسی وضعیت گونه‌های جانوری و دستورالعمل‌های مربوط به پیشگیری و کنترل بیماری‌ها در حیات وحش ابلاغی از سوی معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی در دستور کار ادارات کل حفاظت محیط زیست قرار دارد و پیش از تردد دام های اهلی کوچ رو و هنگام مواجهه با مورد مشکوک به بیماری در حیات وحش، حفاظت فیزیکی مناطق و رصد وضعیت گونه‌های جانوری با وجود مشکلات ناشی از صعب العبور بودن بسیاری از مناطق توسط محیط بانان افزایش می‌یابد.

هرچند بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک جثه قابل سرایت به انسان نیست و برای انسان‌ها خطری ندارد اما حالا با تایید شیوع این بیماری در دو استان مازندران و البرز طی روزهای اخیر نگرانی‌ها بابت شیوع گسترده‌تر این بیماری میان علفخوارانی چون کل و بز و قوچ و میش در سایر مناطق و استان‌های کشور افزایش یافته است. هرچند که ادارات حفاظت محیط زیست و دامپزشکی‌ استان‌هایی از جمله همدان، مرکزی، گیلان و تهران اعلام کرده‌اند که تاکنون موردی از شیوع بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در حیات وحش استان مربوطه گزارش نشده است.

به گزارش ایسنا لازم است سازمان دامپزشکی با همکاری ادارات محیط زیست استان‌ها اقدامات عاجلی را در جهت حفظ حیات وحش کشور از ابتلا به این بیماری کشنده انجام دهند.

 

نظر شما
ادامه