حکیم مهر - تیمی از دامپزشکان ایرانی طی یک عمل جراحی بیسابقه در خاورمیانه، توموری 300 گرمی را از جمجمه و بافت مغز یک قلاده سگ خارج کردند.
راست به چپ : دکتر فتاحیان - دکتر ملوکپور
دکتر هومن ملوکپور، جراح دامپزشک و عضو تیم جراحی این عمل در تشریح این عمل بیسابقه گفت: تا قبل از این انجام این جراحی، عمل انجام شده در علم دامپزشکی، منحصر به بعضی کشورهای اروپایی و آمریکا بود و سابقه انجام آن در خاورمیانه به علت نبود تخصص و وسایل خاص جراحی مغز و اعصاب، گزارش نشده است.
به گفته وی تا قبل از این، در صورتی که حیوانی دچار این عارضه میشد، اقدام به یوتینازی (کشتار به روش انسانی) میکردند؛ اما از این پس با توجه به موفقیتآمیز بودن جراحی، میتوان بر روی دیگر حیوانات درگیر با این بیماری نیز، عمل را انجام داد که پیشرفت بسیار خوبی برای علم دامپزشکی کشورمان به شمار میرود.
ملوکپور خاطرنشان کرد: این جراحی منحصر به فرد، 17 شهریورماه جاری طی مدت هفت ساعت توسط تیم جراحی کلینیک دامپزشکی دکتر هومن و به سرپرستی دکتر حمید رضا فتاحیان، استادیار بخش جراحی علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی انجام و طی آن تومور و بافت استخوانی درگیر با سرطان به طور کامل برداشته شد.
وی تصریح کرد: این تومور که در آزمایشات هیستوپاتولوژی از نوع اوستئوسارکوما و بسیار بدخیم و حمله کننده به بافتهای دیگر گزارش شده بود، از حدود پنج ماه پیش بر روی جمجمه حیوان شروع به رشد کرد که بعد از گرفتن ام آر آی و عکسهای رادیوگراف مخصوص جمجمه و بعد از مشورت بین متخصصان تیم جراحی، سرانجام ریسک عمل را پذیرفته و تصمیم به جراحی حیوان گرفتند.
ملوکپور تصریح کرد: حال عمومی حیوان در حالی که حدود یک هفته از این جراحی سنگین بر روی مغز و جمجمه اش میگذرد، خوب است و حیوان به 80 درصد فعالیتهای روزمره خود بازگشته و ظرف مدت کمتر از یک ماه به طور کامل بهبودی خود را به دست خواهد آورد.
این جراح دامپزشک در پایان انجام این عمل را موفقیتی بزرگ در حوزه علوم دامپزشکی کشور و مقدمهای برای انجام جراحیهای مشابه روی گونههای مختلف حیوانات در ایران عنوان کرد.
در مورد خبر ذکر شده به نقل از شما چند ابهام وجود دارد که چنانچه مرتفع نگردند از دید یک متخصص جراحی که تجربیاتی نیز بر روی جراحی های مغز انسان به دلیل همکاری در 2 طرح تحقیقاتی با همکاران متخصص جراحی مغز و اعصاب داشته ام این خبرکاملا تبلیغاتی و بدون پشتوانه علمی به نظر می رسد.لذا خواهشمندم به سوالات اینجانب پاسخ دهید
1- در خبر عنوان شده ،ذکر گردیده این جراحی بدلیل نبود تخصص و امکانات در خاورمیانه بی سابقه بوده است. این ادعا بر چه پایه ای عنوان شده؟ (با یک بررسی ساده می توان این مورد را رد کرد)
2- انجام جراحی روی مغز احتیاج به امکاناتی دارد که قطعا شما بهتر از اینجانب از آنها اطلاع دارید . خواهشمندم توضیح دهید در کلینیک شما امکانات زیر که لازمه جراحی مغز است وجود دارد یا خیر؟
الف)الکتروکوتر بای پولار
ب)دستگاه بیهوشی استنشاقی با گاز ایزو یا سوو فلوران( بخش جراحی دامهای کوچک دانشگاه تهران هنوز به این دستگاه تجهیز نشده)
ج) دستگاه کپنوگراف( بخش جراحی دامهای کوچک دانشگاه تهران هنوز به این دستگاه تجهیز نشده)
د) کتتر داخل عروقی برای بررسی فشار خون حین عمل
ه) اتاق جراحی با فشار مثبت
3) استئو سارکوما تومور بافت استخوانی است (البته با قابلیت متاستاز به بافتهای مجاور) بنابراین آیا بهتر نبود عنوان خبر را جراحی روی استخوان جمجمه ذکر می فرمودید تا جراحی روی مغز؟
4)با توجه به اینکه در تصویر رادیوگراف درگیری بافت مغز قابل تشخیص نیست چرا تصویرMRI که درگیری مغز را نشان می دهد در خبر شما نیامده است؟(درصورت امکان آنرا به خبر خود اضافه نمائید)
5) توموری با وزن 300 گرم درمغز سگ بی تردید توموری بزرگ محسوب می شود . چگونه می توان با گذشت یک هفته عنوان کرد حیوان 80% فعالیت سابقش را به دست آورده ؟ و اساسا این درصد با چه معیاری سنجیده شده؟
5)همانطور که میدانید تصویر تومور 300 گرمی مذکور ، MRI و CT scan بعد از عمل لازمه ارائه این خبر است که متاسفانه بدلیل نبود آن قضاوت در مورد جراحی را ناممکن می سازد (درصورت امکان آنرا به خبر خود اضافه نمائید)
با تشکر از شما