حکیم مهر: مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران بااشاره به صفر شدن گزارشمردمی دربار سگهای ولگرددر سطح شهر تهران، گفت: در صورت همراهی دستگاههای مسئول آمادگی عقیم سازی همه سگهای تهران را داریم.
به گزارش حکیم مهر به نقل از فارس، شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر یکی از پرچالشترین شرکتهای زیرمجموعه شهرداری تهران است، که باید با تعامل پویا و با استفاده از رویکردهای نوین علمی به مدیریت، نظارت و پایش تهران بپردازد،چون بسیاری از تصمیم گیریهای این شرکت بر روی سلامت، محیط زیست و ترافیک شهری تاثیرگذاراست.
حدود سه ماه است که «قدرت الله محمدی» به سمت مدیرعاملی شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران منصوب و با گذر از دوره آشنایی با مسئولیت برای بررسی برخی از چالشهای روز این حوزه از جمله مدیریت سگهای ولگرد، برخورد با مشاغل و صنایع آلاینده، ساماندهی کیوسکها و ون کافه و... با وی به گفت و گو پرداختیم.
ما در تهران در حال زندهگیری و انتقال سگهای ولگرد تهران به مرکز نگهدای سگهای بلاصاحب در آرادکوه هستیم، و به حدود 2 هزار سگ ولگرد در این مرکز خدمات رسانی می شود. روال کار هم به این صورت است که علاوه برماشینهای گشت، اگر شهروندان سگ ولگردی را درسطح شهر مشاهده کردند می توانند با تماس با دو شماره 137 و 1888 و ارائه گزارش با ما تماس پیدا کرده و ماموران ما به سرعت برای انتقال سگ مورد نظر به منطقه مراجعه می کنند. البته در سه ماهه اخیر هیچ مورد گزارشی از سگ های ولگرد از طریق این سامانهها نداشتیم. به نظرم دلیل آن این است که سگ ها در تهران عقیم سازی می شوند و از میزان درندهگیشان کاسته شده است.
اما همچنان روزانه خودروی گشت ثابت که عمدتا در حریم تهران در حال فعالیتاند، و یک خودروی عقیمسازی سیار هم مشغول است و بعد از اینکه سگها را زنده گیری میکنند، و درصورت درخواست حامیان مسئولیتشان را به آنها منتقل می کنند، برای مثال الان یک حامی با شهرداری همکاری میکند که حدود 200 سگ را نگهداری میکند.بنابراین شرایط به شکلی تحت کنترل است که امکان ندارد شهروندان، سگ ولگردی را در سطح شهر ببیند که برای ساماندهی آن کاری انجام نشده باشد.
پس چرا دائما گلایههایی در این زمینه وجود دارد؟
این گلایه ها عمدتا مربوط به مناطقی در حریم شهر تهران است، که به دلائلی که عنوان میکنم مدیریت آن با مشکلاتی مواجه است. دلیل مدیریتی این است که شهرستانهای اطراف تهران برنامه موثر و هماهنگی برای ساماندهی سگ های ولگرد ندارند و کنترل و عقیم سازیها هم عمدتا به درستی انجام نمیشود در نتیجه شاهد افزایش جمعیت آنها هستیم.
دلیل دیگر آن، غذادهی دستی به این حیوانات از سوی برخی حامی نماهاست. با وجود اینکه شهرداری تهران برای جلب مشارکت حامیان حیوانات دو مرکز را در غرب و شرق تهران برای برای نگهداری این حیوان درنظر گرفته است اما هنوز از یک مرکز استقبالی نشده است.
بیش از دوباره در روزنامه های سراسری برای سپردن مسئولیت مرکز نگهداری حیوانات سرخه حصار که امکان نگهداری 500 سگ را دارد، فراخوان منتشر شده است،اما هیچکس برای مدیریت ان قدم پیش نداشت است اما روزانه شاهدیم که عده ای برای سگ های ولگرد در روستاهای اطراف منطقه تلو غذا می برند وباعث آزار و اذیت مردم می شوند و همانطور که کارشناسان هم اعلام کرده اند، این روش غذادهی برای حیوانات مضر است. و یکی از علت هایی که تعداد سگ ها زیاد شده همین غذادهی خارج از عرف است.
مرکز غرب تهران چطور؟ آیا با استقبال مواجه نشده است؟
درحال حاضر، مرکز چیتگر با نگهداری حدود 400 سگ در حال فعالیت است است. علاوه بر این قرار است در منطقه 22 درمانگاهی تخصصی برای عقیم سازی و واکسیناسیون و درمان سگها راه اندازی کنیم. البته در حال حاضر هم اقدامات جدی در زمینه بهداشتی این حیوانات داریم، و به سرعت بعد از زنده گیری به عقیم سازی و پلاک گذاری آنها اقدام می شود.
علاوه بر عقیمسازی سگها واکسیناسیون هم میشوند؟
بله، بعد از عقیم سازی، واکسن هاری به سگ تزریق می شود که نشانه آن پانچ شدن پلاک آنهاست. این واکسن باید سالی یکبار به سگ های تحت کنترل تزریق شود.
نگهداری این تعداد سگ بدون صاحب چقدر برای شهرداری هزینه دارد؟
سالانه نزدیک 20 میلیارد هزینه نگهداری سگ های ولگرد در تهران می شود، که با افزایش بی ضابطه آنها هم این رقم در حال افزایش است.
راه حلتان برای مدیریت جمعیت سگها چیست؟
همه دستگاههای مسئول(وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست، و دامپزشکی) باید جدی وارد عمل شوند،چون آنها ابزارهای قانونی و امکانات و ظرفیتهایی در اختیار دارند که شهرداری به آنها دسترسی ندارد.
ما میتوانیم ظرف 3 ماه کل سگهای تهران را عقیم سازی کنیم اما برای اجرای آن نیازمند دامپزشک هستیم، البته باید به این دامپزشک ها حقوق داده شود که از توان ما خارج است، اما اگر سازمان دامپزشکی پای کار بیاید با این تعداد فارغ التحصیل دارد می تواند کمک کند.
برای مدیریت باید استانداری متولی شود، چون بدون اقدام یکپارچه در شهرستانهای اطراف امکان موفقیت پایین است. و در قدمهای بعدی باید برای کل کشور فکری شود. چون در حال حاضر خیلی استانها درگیر مساله سگهای ولگرد هستند.
اخیرا فیلمی از افزایش جمعیت موشها در تهران منتشر شد که طی مدت کوتاهی موفق شدید ثابت کنید که فیلم منتشر شده مربوط به سالهای گذشته است، و در جوابیه اعلام کردید که سموم مورد استفاد برای کنترل جمعیت موشها را تغییر دادهاید و موثر واقع شده است؟ چرا سموم قبلی موثر نبودند؟
بله، درباره خبری که این موشها منتشر شد ثابت کردیم که این فیلم برای سالهای قبل بوده است.
در حال حاضر 13 پیمانکار در 22 منطقه روزانه در طعمهگذاری و مسدود کردن منافذ ورود موشها هستند و سمهای استفاده شده امسال پاسخ دهی خوبی داشته و مساله بحرانی در این چند ماهه گذشته نداشتیم و با ازدیاد جمعیت موشها مواجه نشدیم. برای کنترل بهتر نیز در یک مانور 10 روزه به صورت ویژه سم مرغوب با تایید سازمان حفظ نباتات تهیه و توزیع کردیم.
آیا میتوان برآورد جمعیتی از موشهای تهران داشت؟ چون گاهی اخباری در فضای مجازی شنیده می شود که بحران آینده تهران جمعیت بالای موشهاست.
نه، برآورد جمعیت موشها امکان پذیر نیست، اما مامورانی که در کانال های فاضلاب، برق و مخابرات تردد دارند از ازدیاد جمعیت آنها گزارشی ارائه نکرده اند.
نکته حائز اهمیت دراین مساله این است که اگر مبارزه با موشها طی 12 ماه سال به صورت منظم با کمک سموم تائید شده انجام شود، جمعیت آنها افزایش نمییابد.
متاسفانه قبلا سهل انگاریهایی شده است، گاهی سموم تقلبی به جای سموم اصل مورد استفاده قرار می گرفته است و ما سعی کردیم با گرفتن تائیدیه شرکت حفظ نباتات از سمومی استفاده کنیم که کشندگیاش بهتر از سموم قبلی باشد.
مسلما اگر کار را رها کنیم موشها به سرعت جمعیتشان افزایش می یابد و باید مبارزه 12 ماه باشد.
جناب آقای محمدی پیشنهاد می گردد از واکسن تولید داخل که الان هم موجود است ،برای عقیم سازی استفاده کنید.
هزینه ها را بشدت کاهش می دهد.