آتنولول یکی از داروهایی است که در درمان فشار خون بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو علاوه بر کنترل زیادی فشارخون در درمان آنژینصدری مزمن و پیشگیری از سکته مجدد قلبی نیز مصرف میشود.
مصرف صحیح
آتنولول معمولاً روزی یک بار مصرف میشود. مهم است که دارو را هر روز سر ساعت معینی بخورید. معمولاً بهتر است دارو را صبح پیش از صبحانه مصرف کنید تا فراموشش نکنید. آتنولول را میتوان با یا بدون غذا مصرف کرد. هر روز پیش از خوردن آتنولول نبضتان را بشمارید. اگر زیر 50 در دقیقه بود پیش از خوردن داروی آن روز، با پزشکتان مشورت کنید. هیچگاه بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید. از دستورات پزشکتان به دقت پیروی کنید. نیمه عمر دارو 7 - 6 ساعت است و برای رسیدن به اوج اثر دارو 4 - 2 ساعت زمانلازم است.
اگر یک نوبت را فراموش کردید، به مجردی که آن را به یاد آوردید، مصرفش کنید. البته اگر کمتر از 8 ساعت تا نوبت بعدی مصرف دارو رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده، به برنامه منظم داروییتان بازگردید. مقدار دارو را دوبرابر نکنید و دارو را بدون هماهنگی با پزشکتان قطع نکنید. با قطع مصرف آتنولول ممکن است در معرض خطر یک حمله قلبی باشید. در اکثر مواردی که آتنولول تجویز میشود، بیماری مهار میشود ولی درمان نمیشود و این بدین معناست که ممکن است لازم باشد چندین سال یا تا پایان زندگی آن را مصرف کنید.
عوارض جانبی
کاهش ضربان قلب، نارسایی قلب، اختلال در هدایت قلب، اسپاسمبرونش، انقباض عروق محیطی، اختلالات گوارشی، خستگی، اشکال در بخواب رفتن، بثورات جلدی، اشکال در تنفس یا خسخس کردن، سردی دستها و پاها، افسردگی، ورم مچ و ساق پا، ضربانآهسته و غیر عادی قلب و سردرد بامصرف این دارو گزارش شده است.
10 فرمان
1- اگر سیگاری هستید، سیگار را ترک کنید.
2- از وضعیت خوابیده به نشسته یا ایستاده و یا از حالت نشسته به ایستاده آرام تغییر وضعیت دهید تا دچار سرگیجه، سیاهی رفتن چشم یا غش نشوید.
3- در صورت ابتلا به دیابت حتما با پزشک خود در خصوص کنترل صحیح قند خون مشورت کنید. آتنولول میتواند روی سطوح قند خون تاثیر بگذارد. در هوای سرد لباس گرمتر بپوشید، چرا که آتنولول ممکن است شما را به سرما حساستر کند.
4- برای روزهای تعطیل مقدار کافی دارو در دسترس داشته باشید.
5- مصرف این دارو در موارد آسم نایژهای ،آمفیزم یا برونشیت غیر آلرژیک، نارساییاحتقانی قلب، دیابت، پرکاری تیروئید، افسردگی روانی یا سابقه ابتلا به آن باید با احتیاط صورت گیرد.
6- مقدار مصرف این دارو در سالمندان باید بر اساس پاسخ بیمار تعیین شود، زیرا ازیک طرف به علت کاهش حساسیت اینبیماران به اثر دارو ممکن است افزایش مقدار مصرف لازم باشد و از طرف دیگر به علتکاهش توانایی متابولیسم و دفع دارو کاهش مقدار مصرف ممکن است ضرورت یابد.
7- در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه،مقادیر مصرف آتنولول باید کاهش یابد.
8- در صورت بروز افسردگی ناشی از ایندارو، مصرف آن باید قطع شود.
9- در صورت بارداری یا قصد باردار شدن یا شیردهی به کودک خود حتما با پزشک در خصوص مزایا و معایب درمان با این دارو صحبت کنید.
10- اگر بعد از یک دوره درمان طولانی با این دارو قطع مصرف آن ضرورت پیداکند، باید بتدریج و حداقل طی سه روز تا دوهفته قطع شود. در طول این مدت، بیمارباید از فعالیتهای شدید بدنی پرهیز کند تا خطر بروز سکته قلبی یا اختلال ضربان قلب به حداقل برسد. اگر پس از قطع مصرف دارو، علائم قطع مصرف بروز کرد، بایدمصرف دارو را بهطور موقت از سر گرفتو به دنبال بهبود بیمار، مصرف دارو را بااحتیاط قطع کرد.