حکیم مهر - یادداشت دکتر آراسب دباغ مقدم / دامپزشک و متخصص صنایع غذایی با عنوان " چگونه از پنیر لیقوان نگهداری کنیم؟ "
در همین ابتدای یادداشت، مخالفت خود را در مورد مصرف پنیر لیقوان غیرپاستوریزه و بستهبندینشده اعلام میکنم. یکی از مهمترین خطرات استفاده از پنیرهای فاقد پروانه بهداشت، ابتلا به بیماری تب مالت است. اصلا بهطور کلی خرید محصولات فله را به هیچوجه توصیه نمیکنم.
در مورد پنیرهای فله هم باید بگویم فروشنده اگر حلب پنیر را باز کند، مجبور است ظرف چند هفته آن را بفروشد. طی این مدت با توجه به سطح آگاهی بهداشتی فروشنده، ممکن است برخی نکات بهداشتی درمورد آن رعایت شود که در اکثر موارد کارگران مغازهها این نکات را رعایت نمیکنند.
در این مدت در ظرف باز است، ملاقه یا دست آلوده فروشنده بارها وارد آن میشود، معمولا کپکها در این پنیرها به سرعت رشد میکنند و فروشنده کپکهای سطح محصول را میگیرد اما رشتههای کپک تا عمق پنیر گسترش مییابند. پس نباید به ظاهر بدون کپک این پنیرها مطمئن بود.
یادتان باشد که کپکها سمومی تولید میکنند که مصرفشان در طولانیمدت آثار سوئی را دارد. بهعلاوه امروزه تمامی محصولات سنتی به صورت بهداشتی در صنعت تولید میشوند و نمیتوان گفت محصولات سنتی، کیفیتی بهتر و طعم دلچسبتری دارند پس آنها را به انواع صنعتی ترجیح ندهیم!
پنیر لیقوان را شرکتهای لبنی با بستهبندیهای شکیل، بافت بهتر، تاریخ تولید، تاریخ انقضا، پروانه بهداشت، پروانه بهرهبرداری و احیانا مهر استاندارد در بیشتر مغازهها عرضه میکنند.
درباره پاسخ به این پرسش باید بگویم اگر به هر دلیلی کسی پنیر پاستوریزه نشده تهیه کرد باید به جای آنکه در کیسه فریزر نگهداریاش کند؛ مقداری آب را بجوشاند و با آن آب نمک 13 درصد تهیه کند و در ظرف تمیز و درداری بریزد، سپس پنیر را در آن ظرف قرار دهد.
یادتان باشد که آبنمک باید کاملا روی پنیر را بپوشاند.
ممنون از راهنمایی شما خیلی خوب بود
با سلام و تشکر
سلام و خسته نباشید
پنیرمحلی را چند ماه در جای خنک ودر داخل آب نمک خودش نگهداری کردهایم.اکنون پنیر بو گرفته است. لطفا بفرمایید با بوی ماندگی پنیر چه باید کرد؟ ضمنا طعم پنیر طبیعی است. با تشکر فراوان
سلام.ما پنیر تبریز روبااینکه در اب نمک گذاشتم ولی الان لیز میخوره و همینطور خیلی نرم شده چکار کنم؟مرسی از راهنمایی هاتون
سلام
پنیر محلی کجا وپنیرکارخونه ای کجا ،،،دیگه بچه دبستانیاهم میدونن آنوقت دکتر تغدیه نمیدونه
همینقدر که یاد گرفتیم نمک سیزده درصد داخل آب جوش بریزیم و پنیر رو داخلش بزاریم دست آقای دکتر درد نکنه ولی خداییش پنیر محلی یه چیز دیگه ست....
ایا پنیر را میتوان داخل فریزر گذاشت و یخزده کرد؟
سلام من یک خرید اینترنتی پنیر لیقوان داشتم که فروشنده یک کیلو پنیر لیقوان فله ای رو بدون آبنمک گذاشته توی یک پلاستیک فریزر درب آن هم گره زده مجددا گذاشته توی یک جعبه فلزی سوهان و مجدد درون کارتن پستی و از سرعین ارومیه با پست بدون فضای خنک کننده همراه سایر بسته های پستی توی آفتاب برام فرستاده که موقع تحویل بگیر داغ بود ولی تغییر طعم و کمک نداشت به نظر شما قابل استفاده هست؟