حکیم مهر - یادداشت دکتر آراسب دباغ مقدم / دامپزشک و متخصص صنایع غذایی با عنوان " چگونه از پنیر لیقوان نگهداری کنیم؟ "
در همین ابتدای یادداشت، مخالفت خود را در مورد مصرف پنیر لیقوان غیرپاستوریزه و بستهبندینشده اعلام میکنم. یکی از مهمترین خطرات استفاده از پنیرهای فاقد پروانه بهداشت، ابتلا به بیماری تب مالت است. اصلا بهطور کلی خرید محصولات فله را به هیچوجه توصیه نمیکنم.
در مورد پنیرهای فله هم باید بگویم فروشنده اگر حلب پنیر را باز کند، مجبور است ظرف چند هفته آن را بفروشد. طی این مدت با توجه به سطح آگاهی بهداشتی فروشنده، ممکن است برخی نکات بهداشتی درمورد آن رعایت شود که در اکثر موارد کارگران مغازهها این نکات را رعایت نمیکنند.
در این مدت در ظرف باز است، ملاقه یا دست آلوده فروشنده بارها وارد آن میشود، معمولا کپکها در این پنیرها به سرعت رشد میکنند و فروشنده کپکهای سطح محصول را میگیرد اما رشتههای کپک تا عمق پنیر گسترش مییابند. پس نباید به ظاهر بدون کپک این پنیرها مطمئن بود.
یادتان باشد که کپکها سمومی تولید میکنند که مصرفشان در طولانیمدت آثار سوئی را دارد. بهعلاوه امروزه تمامی محصولات سنتی به صورت بهداشتی در صنعت تولید میشوند و نمیتوان گفت محصولات سنتی، کیفیتی بهتر و طعم دلچسبتری دارند پس آنها را به انواع صنعتی ترجیح ندهیم!
پنیر لیقوان را شرکتهای لبنی با بستهبندیهای شکیل، بافت بهتر، تاریخ تولید، تاریخ انقضا، پروانه بهداشت، پروانه بهرهبرداری و احیانا مهر استاندارد در بیشتر مغازهها عرضه میکنند.
درباره پاسخ به این پرسش باید بگویم اگر به هر دلیلی کسی پنیر پاستوریزه نشده تهیه کرد باید به جای آنکه در کیسه فریزر نگهداریاش کند؛ مقداری آب را بجوشاند و با آن آب نمک 13 درصد تهیه کند و در ظرف تمیز و درداری بریزد، سپس پنیر را در آن ظرف قرار دهد.
یادتان باشد که آبنمک باید کاملا روی پنیر را بپوشاند.