کد خبر: ۷۶۱۰۴

حکیم مهر: تکثیر و انتقال گوزن زرد ایرانی از مازندران به نقاط مختلف کشور علاوه بر تداوم توازن مصنوعی در چرخه طبیعی و زیست محیطی کشور، ملاحظاتی دارد که به باور کارشناسان، مسوولان امر باید به آن پایبند باشند.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، گوزن زرد ایرانی که با نام علمی «Dama mesopotamica» شناخته می‌شود، زیرگونه‌ای از گوزن زرد اروپایی است که در زمان حاضر از گونه‌های در معرض خطر است و در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی قرار دارد.

گوزن زرد، بدنی زرد مایل به قرمز با خال های سفید دارد. غذای اصلی این حیوان هم ذرت، جو و بلوط است و آمار دقیقی از تعداد گوزن‌های زرد ایرانی وجود ندارد، اما تخمین می‌زده می‌شود حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ رأس باشد.

پناهگاه حیات وحش دشت ناز، اولین مرکز تکثیر در اسارت گوزن زرد ایرانی در کشور با هدف افزایش جمعیت و حفظ و احیا این گونه با ارزش، به وسعت ۵۵ هکتار در شهرستان میاندرود واقع است.

در طول سال‌های متمادی مناطقی هم در استان‌های مختلف برای تکثیر این گونه در نظر گرفته شد. جزیره اشک، دشت ناز، آزادی، باغ شادی، میانکتل، ارسنجان، دز و کرخه از جمله مناطقی هستند که گوزن زرد در آنها نگهداری می‌شود. علاوه بر این چهار مرکز خصوصی شامل مرکز نگهداری حیات وحش البرز، دهکده طبیعت باراجین، باغ وحش اراک و مرکز قرنطینه و بازپروری حیات وحش پردیسان هم محل نگهداری گوزن‌های زرد هستند.

در این پیوند مسوول حیات‌وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: تعدادی گوزن زرد ایرانی باهدف تعدیل جمعیت این گونه جانوری از مازندران به اردبیل منتقل می‌شود.

«کوروس ربیعی» در گفت و گو با خبرنگاران با اعلام اینکه جمعیت گوزن زرد ایرانی امسال در مازندران به ۶۰ راس رسید، گفت: قرار است در ادامه بیش از ۲۰ راس گوزن زرد ایرانی را در راستای تعدیل جمعیت این گونه به چند استان دیگر منتقل و جمعیت این گونه از حیات‌وحش را در پناهگاه دشت‌ناز به حدود ۳۰.راس کاهش دهیم.

وی درباره جزییات انتقال گوزن زرد ایرانی از مازندران به اردبیل اظهار کرد: چهار راس گوزن زرد ایرانی از پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز به مرکز نگهداری فندقلوی اردبیل زنده‌گیری و منتقل شد.

این مقام مسوول : در نخستین مرحله انتقال گوزن زرد ایرانی دو راس گوزن نر و دو راس گوزن ماده به استان اردبیل منتقل شد.

مسوول حیات‌وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران بیان کرد: سال گذشته هم دو نوبت ۱۴ راس گوزن زرد ایرانی به استان‌های ارومیه و لرستان انتقال داده شد.

ربیعی با اعلام اینکه جمعیت گوزن زرد ایرانی امسال به ۶۰ راس رسید، تصریح کرد: قرار است در ادامه بیش از ۲۰ راس گوزن زرد ایرانی را در راستای تعدیل جمعیت این گونه به چند استان دیگر منتقل و جمعیت این گونه از حیات‌وحش را در پناهگاه دشت‌ناز به حدود ۳۰راس کاهش دهیم.

به گزارش ایرنا، منطقه حفاظتی دشت ناز در ۲۹ کیلومتری شرق شهرستان ساری در حوزه جغرافیایی شهرستان میاندورد واقع است و با دارا بودن ۵۵ هکتار مساحت از حدود چهار دهه پیش تاکنون به عنوان مرکز تکثیر و پرورش گوزن زرد ایرانی از گونه‌های در حال انقراض فعال است.

نظر شما
ادامه