حکیم مهر - جنگل های بکر و زیبای ارسباران در شمال آذربایجان شرقی از ورقان تا کلیبر ادامه دارد. در شمال این منطقه رود ارس جاری است. این جنگلها در گذشته نه چندان دور وسیعتر بودند که به دلیل عدم مراقبت خوب از آن و فعالیت معادن وسعت کمتری یافت. اما این منطقه به دلیل وجود گونههای گیاهی منحصر به فرد و تنوع زیاد و طبیعت بکر و دستنخورده یکی از شاهکارهای خلقت است و خدا را شاکریم که از تهران فاصله زیادی دارد و اتوبان و خانه سازی در دل این جنگل ها امکان ندارد!!!
برای نخستین بار در سال 1352 ، حضور یک پرنده سیاه بزرگ در جنگل های کوهستانی کلیبر توسط مدیرکل وقت حفاظت محیط زیست استان آذریایجان شرقی گزارش شد و به دنبال آن، چند مشاور خارجی وقت سازمان، ازجمله دکتر اسکات از منطقه دیدن کردند. آن بازدید مشخص کرد این پرنده ، سیاه خروس قفقازی است و تا آن زمان کسی نمی دانست که این گونه در ایران هم وجود دارد .
این گونه در ایران از کمیابترین پرندگان است و فقط در منطقه حفاظت شده ارسباران (شمال آذربایجان) زندگی میکند. زیستگاه این پرنده در حدود 10 هزار هکتار داخل منطقه حفاظت شده ارسباران و 20 هزار هکتار خارج از منطقه حفاظت شده است. این پرنده در ارتفاعات بالای 1800 متر زندگی میکند، به همین سبب بجز فصل بهار که نمایش آنها در فضای باز جنگل قابل رویت است دیدن آنها به سختی امکانپذیر خواهد بود.
طول سیاه خروس 40 تا 48 سانتیمتر بوده و جزو پرندگان بزرگ جثه محسوب میشود که در پرنده نر رنگ پرها سیاه با جلای سبز آبی و در کنار دم دوشاخه دو لکه سفید روی شانهها و لکه قرمز رنگ در بالای چشم دیده میشود. جنس ماده این گونه کوچکتر از جنس نر بوده و بر روی بالهای قهوهای خرمایی رنگ آن، نوارهای عرضی تیره به تعداد زیاد مشاهده میشود. وزن پرنده نر بین 800 گرم تا یک کیلوگرم و وزن جنس ماده حدود 800 گرم است. مطابق اطلاعات محلی جفتگیری این گونه در اوایل فروردین شروع شده و تا اواسط اردیبهشت ادامه مییابد. تفاوت سیاه خروس ایرانی با سیاه خروس اروپایی در جثه کوچکتر آن و بلندتر بودن دم و کوچکتر بودن منقار پرنده است. همچنین سیاه خروس ارسباران به طور قابل توجهی سیاهتر است و نقاط سفیدرنگی در بالای دم و بال دارد.