حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: به گفته رئیس نظام دامپزشکی استان بوشهر، بعد از مصوبه شورای مقرراتزدایی و آزادسازی صدور مجوزها، تعداد این مراکز بدون در نظر گرفتن ظرفیت دام و طیور هر منطقه به طور فزایندهای زیاد شد که این مسئله رقابت ناسالم و حتی ورشکستگی برخی از همکاران دامپزشکی را که چندین سال در حال فعالیت بودند، به دنبال داشت.
«دکتر عبدالمجید کوثرینژاد» در گفتوگو با حکیم مهر تصریح میکند: «ورود زنجیرههای تولید بدون در نظر گرفتن وضعیت خردهمالکان و نیز مشاغل مرتبط آن در دامپزشکی و دسترسی آسان و بدون محدودیت این واحدها به دارو و واکسن، باعث کاهش شدید رونق داروخانههای دامپزشکی و نیز فعالیت مراکز مایهکوبی و کلینیکهای دامپزشکی شده است.»
حکیم مهر: از نظر شما مهمترین مشکلات و چالشهای حال حاضر بخش خصوصی دامپزشکی در استان چیست؟
مهمترین چالش در تمامی شاخههای دامپزشکی در سطح کشور، بحث امنیت شغلی همکاران ما در بخش خصوصی است. متاسفانه مسئولین فنی بهداشتی واحدهای تولید، توزیع و بستهبندی و کشتارگاههای دام و طیور، از لحاظ مدت قرارداد و پرداخت حقوق و مزایای حقه ایشان، امنیت شغلی ندارند و هر زمان که کارفرماهای این واحدها تصمیم بگیرند یا حداکثر تا پایان قرارداد (حداکثر دو ساله) میتوانند قرارداد این عزیزان را فسخ کنند.
در خصوص کلینسینها و مراکز مایهکوبی نیز وضعیت از این بهتر نیست، چرا که از بعد از مصوبه شورای مقرراتزدایی و آزادسازی صدور مجوزها، از یک طرف تعداد این مراکز بدون در نظر گرفتن ظرفیت دام و طیور هر منطقه به طور فزایندهای زیاد شد که این مسئله رقابت ناسالم و حتی ورشکستگی برخی از همکاران دامپزشکی را که چندین سال در حال فعالیت بودند، به دنبال داشت. همچنین تغییرات سیاستهای ابلاغی در مدت کوتاه از جمله در مباحث مراکز مایهکوبی مستقل و مایهکوبی وابسته نیز باعث رقابتهای ناسالم بین همکاران شده است.
از طرفی ورود زنجیره های تولید بدون در نظر گرفتن وضعیت خردهمالکان و نیز مشاغل مرتبط آن در دامپزشکی و دسترسی آسان و بدون محدودیت این واحدها به دارو و واکسن باعث کاهش شدید رونق داروخانههای دامپزشکی و نیز فعالیت مراکز مایهکوبی و کلینیکهای دامپزشکی شده است.
از طرف دیگر به واسطه همین عدم محدودیت، شنیده شده که برخی واحدهای تولید و پخش به طور مستقیم و بدون نظارت دامپزشکان، دارو و واکسن در اختیار دامداران و مرغداران قرار میدهند که این موضوع در صورت صحت، علاوه بر ایجاد اختلال در کار همکاران بخش خصوصی دامپزشکی، میتواند یک فاجعه بهداشتی و مشکل اساسی برای سازمان دامپزشکی و سازمان نظام دامپزشکی و از آن مهمتر در بحث امنیت غذایی جامعه ایجاد نماید.
حکیم مهر: چه راهکاری را پیشنهاد میدهید؟
به اعتقاد بنده ابتدا سازمان دامپزشکی میبایست به این موضوع اعتقاد داشته باشد که تمامی وظایفی را که بهخصوص در بخشهای پیشگیری، درمان و نظارت بهداشتی به بخش خصوصی واگذار نموده، میبایست این عزیزان را نیروهای واقعی خود و ماموران اجرای قوانین و بخشنامههای خود بداند. منظور بنده این است که با توجه به نوع شغل همکاران در بخش خصوصی، بهخصوص در بخشهای نظارتی، نیازمند حمایت کامل سازمان دامپزشکی و ایضا سازمان نظام دامپزشکی هستیم. اگر انشاالله روزی این دو سازمان که متولی بهداشت غذایی جامعه در دام و فرآوردههای خام آن هستند، به واقع و با دغدغه امنیت غذایی جامعه به وظایف خود عمل نمایند، اطمینان دارم که امنیت شغلی نیز به تبع آن در دامپزشکی اتفاق خواهد افتاد.
حکیم مهر: به عنوان رئیس نظام دامپزشکی استان، انتظار شما از وزیر جدید جهاد کشاورزی چیست؟
با توجه به پیشینه وزیر محترم که اطلاع دارم از اعضای واقعی خانواده بخش کشاورزی و دامپروری هستند و از طرفی یکی از بخشهای مهم و حتی اولویت ایشان مباحث امنیت غذایی چه از نظر کمیت و چه از نظر کیفیت هست، انتظار میرود که در دوران تصدی وزارت ایشان، مباحث دامپزشکی و بهخصوص بحث امنیت شغلی همکاران به واسطه ارتباط مستقیم عملکرد آنها با امنیت غذایی جامعه بسیار با حساسیت و اهمیت بالا پیگیری شود.
حکیم مهر: چند ماهی از تشکیل شورای جدید نظام دامپزشکی استان می گذرد. مهمترین اقدامات شما در این مدت چه بوده است؟
در مدت این چند ماه دوره جدید شورای نظام دامپزشکی استان، بیشترین تلاش ما در جهت هماهنگی و همدلی بخش خصوصی و دولتی دامپزشکی بوده است. مثلا مباحث مربوط به بیمه تکمیلی بخش خصوصی را همراه با بیمه تکمیلی اداره کل دامپزشکی، به صورت یکجا انجام دادهایم. همچنین اعضای بخش خصوصی دامپزشکی را همچون اعضای تعاونی مصرف کارکنان اداره کل دامپزشکی در نظر گرفته و با یک تفاهمنامه، اعضای بخش خصوصی میتوانند از تمامی مزایا و امکانات این تعاونی استفاده نمایند. البته چند طرح دیگر نیز در حال اجرا داریم که انشاالله پس از انجام خدمتتان گزارش خواهم داد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
.....................
اتفاقا کار درسته ! هرکی نتونست رقابت کنه هم باید حذف بشه!
مردم اون وقت حق انتخاب دارن میرن پیبش ادم با سواد و خدمات بهتر!
نه اینکه بعضا یه بی سواد چون سالها قبل اومده همه چیز قبضه دستش باشه و کسی نتونه چیزی بگه ارباب رجوع هم از سر مجبوری بره پیش اون!
........................
بگذارید صادقانه به مسائل نگاه کنیم.
آیا نظام دامپزشکی و سازمان دامپزشکی دلش برای "رقابت سالم" میسوزد؟ اگر چنین بود، آیا بازاری پر از داروخانههای بیشمار که روی هر گوشهی خیابان سبز میشوند و به اجبار رویهی رقابت ناسالم را در پیش میگیرند، راهاندازی میشد؟ وقتی تعداد دام در یک منطقه محدود است، آیا منطقی است که هر روز یک داروخانه یا مرکز واکسیناسیون جدید افتتاح شود؟
فرض کنید در منطقهای با ۱۰۰۰ رأس دام، دو داروخانه مشغول خدمترسانی هستند. حال اگر دو داروخانهی دیگر اضافه شود، سهم هر داروخانه به حدود ۲۵۰ رأس دام میرسد، اما نه با توزیع برابر! داروخانههای قدیمی که طی سالها اعتماد مردم را به دست آوردهاند، طبیعتاً سهم بیشتری از بازار را خواهند داشت. این وضعیت بهطور خاص برای فارغالتحصیلان تازه وارد بازار فاجعهبار است. یا مجبور به رقابت ناسالم و ارزانفروشی خواهند شد یا بهسادگی ورشکسته میشوند و حذف از میدان!
در دنیای واقعی، داروخانه و مرکز دامپزشکی جای سوپرمارکت نیست که هرچندتا بخواهیم، اضافه کنیم. فروش دارو و واکسن به معنای رقابت در فروش بیشتر داروها، از جمله آنتیبیوتیکها و سایر داروهای حساس، میشود. با نبود نظارت کافی بر باقیماندههای دارویی، این روند میتواند اثرات هولناکی بر سلامت انسانی بهجا بگذارد؛ و این نتیجهی طبیعی تصمیمات نابخردانهای است که به جای حل مسائل شغلی و ارتقای کیفیت خدمات، فقط به فکر رفع مسئولیت و ارائه پاسخهای سطحی و زودگذر هستند.
در نهایت، جا دارد از آقای دکتر کوثرینژاد تشکر کنیم که واقعبینانه به عواقب خطرناک این مصوبات اشاره کردند. اگر هدف واقعاً ارتقای کیفیت خدمات دامپزشکی است، بهتر است بهجای این تصمیمات عجولانه، به ایجاد فرصتهای واقعی و تقویت شغلی دامپزشکان تازهکار بپردازیم، نه اینکه از آنها انتظار داشته باشیم در این باتلاق رقابتهای ناسالم غرق شوند و بروند دنبال "حق انتخاب" مردم، که ظاهراً در این ماجرا بیشتر بهانهای برای توجیه بینظمیهای بیشتر شده است.
این سیاستهای نظام دامپزشکی، متاسفانه نه برای فارغالتحصیلان جدید راهگشا خواهد بود و نه برای قدیمیها احترام قائل است. اضافه کردن یک داروخانه جدید نهتنها باعث افزایش کیفیت خدمات نخواهد شد، بلکه با رقابت ناسالم، دامپزشکان تازهوارد را به سمت فشارهای اقتصادی و حتی ورشکستگی خواهد کشاند. از طرفی همکاران قدیمیتر به دلیل سابقه و شناختی که در منطقه دارند، همچنان بخش عمدهای از مشتریان را حفظ خواهند کرد و تازهواردها برای بقا به رقابتهای ناسالم و تخریب اعتبار همکاران روی خواهند آورد. و البته این چرخه هر سال تکرار میشود، بدون اینکه نظام دامپزشکی سیاستی برای کنترل این وضعیت داشته باشد.
آیا واقعاً این روش به معنای پیشرفت است؟ آیا ایجاد داروخانهها و مراکز دامپزشکی به شیوه سوپرمارکتها و بقالیها واقعاً میتواند برای صنعت دامپزشکی کشور سودمند باشد؟ اگر فقط کمی تأمل کنیم، متوجه میشویم که این سیاستها، بیتدبیری نظام دامپزشکی و سازمانهای مربوطه را نشان میدهد که به جای تنظیم بازار و ایجاد تعادل در عرضه و تقاضای خدمات دامپزشکی، تنها به فکر رفع مسئولیت و ارائه پاسخی ظاهری به فارغالتحصیلان جدید هستند.
چرا هیچ نظارتی بر میزان و نحوه فروش داروهای دامپزشکی اعمال نمیشود؟ با این روند و افزایش تعداد داروخانهها، صرفاً رقابت بر سر فروش بیشتر داروهای آنتیبیوتیک و داروهای باقیماندههای دارویی شدت مییابد، که این به نوبه خود سلامت جامعه انسانی را نیز به خطر میاندازد. داروهای دامپزشکی، مثل اقلام سوپرمارکتی نیستند که با افزایش رقابت، سودی به همراه داشته باشند. هر خطای کوچک در مدیریت و نظارت بر مصرف این داروها میتواند فاجعهای بهبار آورد.
از آقای دکتر کوثری رئیس نظام دامپزشکی تشکر میکنم که به درستی به این مشکلات و چالشها اشاره کردهاند. امیدوارم نظام دامپزشکی به جای افزایش بیرویه تعداد مراکز و تزریق فشار اقتصادی به فعالان این صنعت، با نگاهی دقیقتر و مسئولانهتر نسبت به آینده شغلی دامپزشکان و سلامت دام و انسان گام بردارد.
چرا بحث حاشیه می برید!
رقابت برای مجوز های داروخانه و کلینیک که شما سالهاست با رانت دارید و نمی زاشتید هیچ کس دیگه بگیره منظوره!!!
مردم را مانند خود فرض نکن ! خودتی