حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس جدید نظام دامپزشکی استان کرمانشاه، تعداد زیاد فارغالتحصیلان را یکی از مشکلات اساسی حوزه دامپزشکی کشور میداند و امیدوار است که با توجه به ماده 21 قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی، اصلاحاتی در این خصوص صورت گیرد: «روز به روز به حجم فارغالتحصیلان افزوده و از حجم دام کمتر میشود و لذا ما هر جا که بخواهیم این افراد را مشغول به کار کنیم، با معضل روبرو خواهیم بود.»
«دکتر ماندانا پدرام» در گفتوگو با حکیم مهر معتقد است فارغااتحصیلانی که قصد ورود به حوزه درمان و آزمایشگاه را دارند، بهتر است برخی دورههای عملی را پس از فارغالتحصیلی بگذرانند که مهارت کافی در این امر را به دست آورند.
از نظر او همه استانها با مساله اجرای ماده 19 مواجه هستند: «متاسفانه دستورالعملهای اجرایی به گونهای نیست که بتواند استقلال مسئولین فنی را حفظ کند.»
حکیم مهر: خانم دکتر، ورودی چه سالی و کدام دانشگاه هستید؟
بنده ورودی سال 1374 دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه هستم و در تیرماه سال 80 فارغالتحصیل شدم. در مرداد ماه همان سال اولین پروانه مستقل مرکز مایهکوبی در کشور را دریافت کردم و در حال حاضر هم نزدیک به 23 سال است که در مرکز واکسیناسیون دام و طیور مشغول به فعالیت هستم.
حکیم مهر: از نظر شما مهمترین مشکلات بخش خصوصی دامپزشکی در استان چیست؟
به نظر من همه استانها با مساله اجرای ماده 19 مواجه هستند. متاسفانه این دستورالعمل اجرایی به گونهای نیست که بتواند استقلال مسئولین فنی را از نظر مالی و انجام وظایف حرفهای خود حفظ کند.
همچنین به طور کلی یکی از مشکلاتی که تمام کشور با آن دست به گریبان است، بحث تعداد زیاد فارغالتحصیلان است که باید با اجرایی کردن ماده ۲۱ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی، تعداد دانشجویان ورودی به دانشگاهها را بر اساس نیاز کشور تعدیل کرد. کمااینکه روز به روز به حجم فارغالتحصیلان افزوده و از حجم دام کمتر میشود و لذا ما هر جا که بخواهیم این افراد را مشغول به کار کنیم، با معضل روبرو خواهیم بود.
با توجه به گستردگی خدمات ارائه شده توسط دامپزشکان، باید برخی دورههای عملی برای فارغالتحصیلانی که قصد ورود به حوزه درمان و ازمایشگاه را دارند، از سوی نظام و با کمک مراکز دانشگاهی، بخشهای خصوصی و دولتی فعال برگزار شود تا فارغالتحصیلان با کسب اطلاعات عملی بیشتری بتوانند وارد بازار کار شوند.
حکیم مهر: به ماده ۱۹ اشاره کردید. از نظر شما وضعیت اجرای ماده 19 در استان چگونه است؟
همانطور که قبلتر هم گفتم، این مشکل در استان کرمانشاه مانند سایر استانها وجود دارد اما خوشبختانه، ما در سطح استان ارتباط و هماهنگی خوبی با اداره کل داریم که امیدوارم به کمک آن و با همکاری انجمن صنفی مسئولین فنی مشکلات همکاران را حتیالامکان کمتر کرده و راهکاری برای آنها بیندیشیم.
بحث دیگر این است که همکاران مسئول فنی را از جایگاه و اهمیت شغلی خود آگاه کنیم تا بتوانند با اطمینان خاطر بیشتری در مورد رسالتی که از جهت بهداشت عمومی بر عهده دارند، عمل کنند.
حکیم مهر: وضعیت استان را از نظر نسبت میان داروخانه و کلینیک دامپزشکی چطور ارزیابی میکنید؟
عدم تناسب بین داروخانه و درمانگاههای دامپزشکی نیز یکی دیگر از مسائل کشوری است، چون تعرفههای درمانی پایین بوده و با نرخ تورم همخوانی ندارد و این باعث کاهش انگیزه در ارائه خدمات میشود. عدم تناسب خدمات و درآمد باعث افت کیفیت خدمات نیز میشود و این امر در مورد خدمات درمانی بیشتر مصداق پیدا میکند؛ طوری که بعضی کلینیسینها در استان، درمانگاه را تبدیل به داروخانه کردهاند، متاسفانه با این روند در چند سال آینده در حوزه درمان با مشکل مواجه خواهیم شد.
حکیم مهر: از نظر شما راهکار آن چیست؟
راهکار این است که در تعیین تعرفهها تورم سالانه در نظر گرفته شود و تعرفهها در اول هر سال اعلام گردد. تلاش ما بر این است که در راستای کمک به همکاران، در صورت امکان متراژهای در نظر گرفته شده را کاهش دهیم چون متراژهای مورد نظر با قیمتهای معقول پیدا نمیشود و قیمت اماکن سال به سال افزایش پیدا میکند. رفع این معضل دغدغههای همکاران را کمتر میکند. در حال حاضر متاسفانه تعرفهها دیر به دیر ابلاغ میشود و تا بخواهیم آن را اعمال کنیم، سال تمام شده است.
حکیم مهر: آیا آماری در خصوص نسبت درمانگاه به داروخانه در استان دارید؟
فکر می کنم که حدودا 105 داروخانه و نزدیک به 100 درمانگاه دام بزرک و دام کوچک و طیور و مرکز مایهکوبی در سطح استان فعال میباشد.
حکیم مهر: برای تعرفهها هم میتوان کاری کرد؟
چون روند تعیین تعرفهها به نوعی بر عهده ریاست نظام و سپس ابلاغ آن با وزیر کشاورزی جهت تایید است، به نظر میرسد این روند، روندی طولانی است و نیاز به بازنگری جهت کوتاهتر کردن پروسه دارد. به نظر بنده تعرفهها بایستی به نظام و صنف سپرده شود که هم به موقع و هم متناسب با افزایش تورم اعلام شود.
حکیم مهر: آیا در استان با معضل درمان غیرمجاز مواجه هستید؟
این مشکل در همه جا وجود دارد و کرمانشاه هم از این قضیه مستثنی نیست. برخی تکنیسینهای تلقیح مصنوعی و سایر ردهها و حتی افراد فاقد مدرک با ارائه خدمات درمانی معمولا ناقص و غلط، در کار درمان مداخله میکنند و بعضا باعث ضرر و زیان به دامدار مهشوند.
حکیم مهر: به عنوان حرف آخر...
من در طول این چهار سال تمام تلاش خود را در رسیدگی به مسائل مرتبط به صنف و حرفه دامپزشکی انجام خواهم داد و از انجام هیچ کاری برای پیشرفت و ارتقاء شغلی دامپزشکان و سایر ردهها امتناع نخواهم کرد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.