حکیم مهر: در پی انتشار بخش چهارم سلسله یادداشتهای «دکتر ناصر رسولی بیرامی» با موضوع جایگاه دامپزشکی در حکیم مهر که در بخشی از آن به راهانداری سامانه مراقبت از بیماریها در سازمان دامپزشکی کشور پرداخته شده بود، «دکتر شیوا فیروزی» از همکاران بازنشسته سازمان با ارسال یادداشتی به حکیم مهر، به ارائه توضیحاتی در اینخصوص پرداخت.
متن این یادداشت به شرح زیر است:
همکار گرامی جناب دکتر رسولی،
ضمن تحسین شما به خاطر نگارش تجربیات ارزشمندتان در زمینه جایگاه دامپزشکی (بخش چهارم)، مراتب زیر را به استحضار میرساند:
در سال ۱۳۷۴در یکی از نشریات OIE مطلبی در خصوص سیستمی برای مراقبت از بیماریهای دامی و استفاده از آن در چند کشور اروپایی به چاپ رسیده بود. این زمان با گسترش بخش خصوصی و در نتیجه کاهش گزارش موارد بروز و شیوع بیماریها به سازمان مقارن بود. با مشاهده این گزارش، اینجانب طراحی و تهیه سیستمی یکپارچه مطابق با امکانات و شرایط موجود کشور را شروع نموده و پس از مدتی به اتمام رساندم. سابقه بیش از ۲۰ سال کار مداوم در زمینه بررسی بیماریهای دام، شناخت امکانات ادارات دامپزشکی و بخش خصوصی نوپا و راهنماییهای OIE کمک بزرگی برای طراحی و بکارگیری سیستم بود. پس از چند سال کار، به دلیل بازنشستگی اینجانب، سایر همکاران بخصوص جناب دکتر عطارد در بهبود و کارایی سیستم، قدمهای موثری برداشتند که امری لازم و طبیعی در طول اجرای هر برنامه با ایجاد امکانات مناسب و جدید است.
اما در مورد برآورد کارایی ادارات دامپزشکی از طریق میزان گزارشدهی موارد بروز و شیوع بیماریها، ما پرسنل بخش بررسیها و مراقبت، کارایی ادارات را تنها بر اساس حجم گزارشات واصله ارزیابی نمیکردیم، چرا که عوامل متعددی همچون وسعت استان، تعداد شهرستانهای یک استان، تعداد پرسنل دامپزشکی، جمعیت دام، تعداد درمانگاههای خصوصی، موقعیت استان از نظر مرزی و غیره نقش بسیار پررنگی در ارزیابی کار ادارت دامپزشکی دارند. به علاوه امکان دارد اداره دامپزشکی از گزارش چند مورد بیماری آندمیک خودداری کند، اما قادر نیست که یک اپیدمی با منشاء خارج از استان یا داخل استان به دلیل بیتوجهی به اقدامات کنترلی خود را گزارش نکند. بعد از گسترش بخش خصوصی، در ابتدا میزان گزارشدهی کاهش یافت که با تشویق بخش خصوصی به گزارشدهی از طرق مختلف به حالت اول باز گشت.
در خاتمه اشارهای دارم به اهمیت سیستم نظارت که از وظایف اصلی دولتی است. یک سیستم نظارت قوی قادر است از ایجاد بسیاری از مشکلات دامپزشکی جلوگیری کرده و کار دامپزشکی را تسهیل کند. سیستم مراقبت وقتی مهم است که سیستم نظارت قوی پشت آن باشد؛ بدون سیستم نظارت قوی، صرفا سیستم مراقبت که اینجانب پایهگذار آن بودهام، نتیجهبخش نیست.
با تشکر
دکتر شیوا فیروزی
با تشکر از زحمات پیشکسوتانه شما و کمک دیگر دوستان .
سیستمی درست شد که بنا بود بیماری های دامی کنترل شود . زمانی شاید کارشناس اعلام بیماری نمیکرد و در سال های بعد از شما ، بافشار از طرف مسئولین ،بیماری ها گزارش نمیشد !!! (مثل خیلی کار ای دیگر )و بیماری ها به خصوص تب برفکی سر به فلک میگذاشت .حال که هم جمعیت دامی به شدت کم شده و با این قیمت دام ، حمل و نقل غیر مجاز و قاچاق دام به شدت کم شده لذا یک سلف کنترل ایجاد شده است. برای شما سلامتی و عزت و برای دکتر رسولی آرزوی توفیق دارم.
کاش شما نیز دست به قلم میشدید و تجربیات زمان خود را نقادانه نقل میکردید تا همه منتفع شوند.