حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: سرپرست سازمان دامپزشکی کشور در نشست خبری با خبرنگاران ضمن اشاره به آمار میزان حیوان گزیدگی در کشور گفت: «به دلیل واکسیناسیونهایی که با تلاش همکاران دامپزشک در کشور صورت میگیرد، میزان تلفات انسانی بسیار کمتر از گزیدگی است.«
به گزارش حکیم مهر، «دکتر علیرضا رفیعیپور» با بیان اینکه در دوره جدید مدیریتی، در حوزه روابط عمومی و رسانه نیاز به غنیسازی داریم، گفت: «به دنبال افزایش کمیت و کیفیت حضور خبرنگاران و همچنین انعکاس اخبار هستیم و این یکی از سیاستهای دوره جدید ماست.»
وی با اشاره به اینکه دامپزشکی در هر شرایطی میتواند آرایش جنگی داشته باشد و همکاران دامپزشکی در تمام ایام سال در جبهه امنیت غذایی هستند، تصریح کرد: پدافند دامپزشکی گویی گلبول سفید است که به اقتصاد کشور لطمهای وارد نشود به این صورت که از یک اپیدمی جلوگیری میکنیم تا آسیب و خسارتی به کشور وارد نشود. آنفلوانزا در سال ۱۳۹۶ بیش از ۶ هزار میلیارد خسارت وارد کرد اما این موضوع کاملا قابل کنترل است. اجرای برنامههای علمی تدوین شده نیز طی چندسال گذشته بزرگترین کمک را به ما کرده است.
آمار دقیقی از سگ های بدون صاحب وجود ندارد
سرپرست سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: حدود ۴۰۰ هزار حیوان گزیدگی در سال رخ میدهد و مسئولیتی بر عهده ما هست که طی ۵ سال گذشته در این زمینه کوتاهیهایی رخ داده که امیدوارم با برنامهریزی بتوانیم این مسئله را کنترل کنیم اما علت اینکه حیوان گزیدگی زیاد است اما میزان تلفات کم، به معنای واکسیناسیون مناسب است که صورت میگیرد و این جزو افتخارات است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مشکلات موجود آمار است درباره اینکه وظیفه جمع آوری سگهای بدون صاحب و آمار جمعآوری در دست کیست؟ گفت: از شهرداری نیز بپرسید که چقدر سگ بدون صاحب جمعآوری و... شده است؟ آمار دقیقی وجود ندارد در حالی که باید این سگها کنترل شوند.
رفیعی پور ادامه داد: موضوع مهم دیگر مدیریت شیشهای است یعنی با سامانهها موجب شفافیت و انحصارشکنی شویم و قطعا رسانهها رکنی از این ماجرا هستند. در حوزه فنی و عملیاتی، موفقیتهایی را در زمینه بیماریها، اداریها و نظارتی داشتهایم. پاسخگو بودن برای سه گروه تولیدکنندگان، تشکلها و همکاران بخش خصوصی دامپروری واجب است.
وی افرود: همچنین در برنامهها ذکر شده که تاریخ شفاهی دامپزشکی نوشته شود تا در پیشبرد اهداف دامپزشکی کمک کند، زیرا زندگی انسان به حیوانات و موجودات وابسته است.
سرپرست سازمان دامپزشکی کشور، با تأکید بر تدوین آییننامههای ماده ۳۴ و ۷۱ قانون برنامه هفتم به عدم نگارش آییننامههای مرتبط از سوی برخی دستگاهها اشاره کرد و گفت: بسیار مهم است که برنامهریزیهای لازم برای افزایش ارتباطات استانی انجام شود، بهویژه در قالب شاخص توازن.
پیشرفت فیزیکی واکسیناسیون دام سبک و سنگین
رفیعی پور همچنین به پیشرفتهای حوزه واکسیناسیون اشاره کرد و گفت: در حال حاضر در فاز اول واکسیناسیون بیماریها قرار داریم که شامل ۳۳ میلیون دام سبک و ۱.۵ میلیون دام سنگین میشود.
پیشرفت فیزیکی واکسیناسیون دام سبک ۷۰ درصد و دام سنگین ۸۳ درصد بوده است.
وی همچنین مطرح کرد: تمام واکسیناسیونها به شکل رایگان انجام میشود و واکسنهای مورد استفاده نیز تولید داخل هستند. در مجموع، ۲۳ میلیون دوز واکسن برای دامهای سبک و یک میلیون و ۲۰۰ هزار دوز برای دامهای سنگین استفاده شده است.
سرپرست سازمان دامپزشکی از همکاریهای آینده ایران با گروه بینالمللی بریکس در حوزههای اقتصادی و دامپزشکی ابراز امیدواری کرد و افزود: دامپزشکی در این پیمان منطقهای اولویت خواهد داشت.
رفیعی پور به اهمیت پیشبرد اهداف دامپزشکی و نقش آن در امنیت غذایی و بهداشت عمومی اشاره کرد و با یادآوری سابقه یک قرن دیوانسالاری و اداری در این حوزه، بر لزوم مطالعه و پژوهش در مورد تحولات آینده تأکید کرد.
این مقام مسئول به ضرورت یادگیری واژگان جدید و آشنایی با موضوعات کلیدی در عصر انفجار اطلاعات اشاره کرد و گفت: ما سالهاست که با موضوع جهان واحد سلامت آشنا هستیم که بر پایه این مفهوم، تمام موجودات در زندگی انسان نقش حیاتی دارند و دامپزشکی بهعنوان محور اصلی این بحث مطرح شده است.
وی همچنین به برخی از چالشهای فعلی در حوزه دامپزشکی اشاره کرد و افزود: بیماریهای استراتژیک دامی، بیوتکنولوژی، و تغییرات اقلیمی از جمله موضوعاتی هستند که باید به آنها پرداخته شود.
دامپزشکی ویترین امنیت غذایی در سطح جهان
رفیعی پور به سیاستهای جدید سازمان دامپزشکی و لزوم اولویتبندی هوش مصنوعی و فناوریهای نوین در این حوزه پرداخت و ابراز امیدواری کرد: دامپزشکی بهعنوان ویترین امنیت غذایی جمهوری اسلامی ایران در سطح جهانی باید شناخته شود.
این مقام مسئول از اهمیت توجه به واکسیناسیون دامها خبر داد و اعلام کرد: سازمان دامپزشکی در حال حاضر به وضعیت هاری رسیدگی میکند و واکسنهای لازم به اندازه کافی در دسترس است.
وی تأکید کرد که «نباید نگران انتقال بیماری به انسانها باشیم»، زیرا تحت نظر دامپزشکی، اقدامات لازم برای واکسیناسیون انجام میشود.
رفیعیپور در خصوص وضعیت گوشت قرمز، با اشاره به افزایش قیمتها، بیان کرد که در شش ماه اخیر بیش از ۱۰۰ هزار تن گوشت قرمز وارد کشور شده است.
سرپرست سازمان دامپزشکی کشور اضافه کرد: گوشت از کشورهای مختلف از جمله آفریقایی، استرالیا، برزیل، روسیه و مغولستان وارد میشود و تأمین نیاز مردم در اولویت قرار دارد.
وی همچنین به اقدامات بهداشتی در مبادی ورودی و تنوع بخشی به واردات اشاره و تصریح کرد: ظرفیت تولید داروهای دامی نیز به سطح قابل قبولی رسیده است.
سرپرست سازمان دامپزشکی در ارتباط با وضعیت واکسنها اظهار کرد: تولید واکسنهای دامی در کشور به مرز خودکفایی نزدیک شده است. تنها برخی از واکسنها هنوز نیاز به واردات دارند و در حال حاضر ظرفیتهای صادراتی این واکسنها نیز فعال است.
رفیعی پور به آمار تولید واکسنهای دامی اشاره کرد و گفت: در زمینه واکسنهای طیور، با توجه به جمعیت بالای کشور و جوجهریزی سالانه بیش از ۲ میلیارد واحد، تولید واکسنها در کشور به خوبی انجام میشود، اما بخشی از این واکسنها نیز از خارج وارد میشود.
این مقام مسئول تصریح کرد: سازمان دامپزشکی تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا نیاز کشور به واکسنهای دامی و طیور را تأمین کند و با افزایش ظرفیتهای تولید داخلی، وابستگی به واردات را کاهش دهد.
سرپرست سازمان دامپزشکی کشور درباره وضعیت صادرات تخممرغ به روسیه و موانع موجود در این زمینه بیان کرد: وظیفه سازمان دامپزشکی بهعنوان متولی امور بهداشتی و قرنطینهای، بررسی محصولات از لحاظ رعایت الزامات بهداشتی کشور مقصد است.
وی گفت: در حوزه صادرات، مسئولیت اصلی بر عهده معاونت بازرگانی و دام وزارت جهاد کشاورزی است و ما تنها در صورت تأیید الزامات بهداشتی صادرات را انجام میدهیم. اگر کشوری به ما اعلام کند که نیاز به صادرات وجود دارد، سازمان دامپزشکی اقدامات لازم را انجام میدهد.
رفیعیپور افزود: تمام کشورهای دنیا برای واردات و صادرات، الزامات بهداشتی و قانونی خاص خود را دارند و برای هرگونه مبادله، الزامات مربوطه باید بررسی و تأیید شود. بهعنوان مثال، روسیه برای واردات تخممرغ از ایران، مجموعهای از الزامات بهداشتی را تعیین کرده که باید توسط ما بررسی و نهایی شود.
وی همچنین تاکید کرد: هیچگونه تبادلی در زمینه محصولات دامی از جمله مرغ، تخممرغ، گوشت و نهادهها، بدون رعایت الزامات بهداشتی بینالمللی و تصویب آن توسط دو کشور انجام نمیشود.
سرپرست سازمان دامپزشکی کشور درباره بودجه سازمان دامپزشکی در ۱۴۰۴ اظهار کرد: سقف بودجه مورد نیاز سازمان حدود ۶ همت است که در لایحه بودجه ۴ همت پیشبینی شده است.
در ادامه این نشست، «دکتر محمد سبحانی مطلق» معاون تشخیص و درمان سازمان دامپزشکی کشور نیز درباره افزایش تولید داروهای دامی، اعلام کرد: کشور در زمینه تولید دارو و واکسن به خودکفایی نزدیک شده و ظرفیت صادرات نیز در حال افزایش است. در حال حاضر، ۶۰ کارخانه تولید دارو و ۱۲۰ واحد تولید مکمل در کشور فعال هستند و برخی از محصولات به کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی صادر میشود.
وی در پاسخ به نگرانیها درباره افزایش قیمت داروهای دامی گفت: این افزایش به دلیل تنوع درخواستها و شرایط تولید است و در کنار تولید داخلی، برخی داروها نیز وارد میشود.
واژه ایمنی غذایی که فرمودین توسط دامپزشکان پیگیری می شود که به امنیت غذایی مردم ختم گردد.رییس سازمان مانند دادستان که درواقع مدعی العموم است جهت امنیت غذای مردم این واژه را مناسب بکاربردند.