کد خبر: ۸۰۸۴۸
تعداد نظرات: ۵ نظر

حکیم مهر: عرضه شیر به‌صورت خام در فروشگاه‌های لبنیات سنتی در شهرها و روستاها طی سال‌های گذشته، خارج از نظارت سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت موجب گسترش بیماری تب مالت در کشور شده و به نظر می‌رسد این موضوع باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن در بدنه حاکمیتی کشور تعیین تکلیف و سامان‌دهی شود.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایانا، ترجیح تولید و عرضه محصولات لبنی در قالب سنتی یا صنعتی، سال‌هاست که موردبحث و چالش است. صنایع و کارخانه‌های تولید لبنیات در کشور، لبنیات سنتی را ازنظر بهداشتی مورد قضاوت قرار می‌دهند و تولیدکنندگان صنفی و سنتی لبنیات، یا همان فروشگاه‌های لبنیاتی در سطح شهرها، محصولات لبنی صنعتی را ناسالم، رقیق‌شده و یا دارای مواد نگهدارنده معرفی می‌کنند. اما آنچه مسلم است، محصولات لبنی چه سنتی و چه صنعتی طرفداران و مشتریان خود را دارند؛ و توسعه روزافزون تنوع تولیدات محصولات صنعتی و افزایش تعداد فروشگاه‌های محصولات لبنی سنتی در سطح شهرها، گواه این مدعاست.

باوجود افزایش قیمت شیر، پروتئین محصولات لبنی هنوز هم یکی از فرآورده‌های باارزش غذایی بالا و به نسبت ارزان‌قیمت محسوب می‌شود؛ که باوجود کاهش قدرت خرید جامعه، کم‌وبیش جای خود را در سبد غذایی خانوار حفظ کرده‌اند. بااین‌حال، این فرآورده غذایی ارزشمند دامی، می‌تواند عامل انتقال بیماری ترسناکی به نام تب مالت باشد؛ که توسط باکتری بروسلا در دام‌های مبتلا به بیماری بروسلوز، وارد شیر خام می‌شود که این، لزوم و اهمیت نظارت دقیق بر سلامت این محصولات غذایی باارزش با منشأ دامی را غیرقابل‌انکار می‌کند.

شکاف نظارتی بر عرضه شیر خام و هزار ابتلای 22 هزار نفر  به تب مالت

بر اساس اعلام اداره بیماری‌های مشترک بین انسان و دام وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، آمار ابتلا به بیماری تب مالت در کشور، سال گذشته در حدود ۲۲ هزار نفر بوده؛ و سال جاری نیز بنا به گفته مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری بروسلوز، شیوع این بیماری در کشور چشمگیر و استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کهکیلویه و بویراحمد، بالاترین میزان مبتلایان به تب مالت را به خود اختصاص دادند. رئیس گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی اردبیل نیز در مصاحبه‌ای با ایرنا گفته است: بیش از ۹۵ درصد مبتلایان به بیماری تب مالت از شیر سنتی استفاده می‌کنند.

این آمار با توجه به فعال بودن شبکه‌های بهداشتی وزارت بهداشت، به‌عنوان متولی تأمین بهداشت و سلامت جامعه و همچنین نظارت بر بهداشت مواد غذایی دامی فرآوری شده، و همچنین سازمان دامپزشکی به‌عنوان متولی تأمین بهداشت و سلامت جمعیت دام و نظارت بر بهداشت فرآورده‌های خام دامی، عجیب و نگران‌کننده است.

به نظر می‌رسد شکاف نظارتی روی عرضه شیر خام در مراکز عرضه لبنیات‌ سنتی، جدای از مصرف لبنیات خام در روستاها و جوامع عشایری، همان نقطه‌ای باشد که باید برای پیشگیری از توسعه شیوع تب مالت روی آن انگشت گذاشت.

 فروشندگان لبنیات سنتی که مجوز فعالیت خود را از سازمان غذا و دارو و مرکز سلامت محیط و کار دریافت می‌کنند، اعتقاد و اصرار به‌سلامت شیر خامی دارند که در فروشگاه‌های خود به‌صورت کیلویی عرضه می‌کنند. ولی گسترش و شیوع تب مالت حتی در کلان‌شهرهای کشور، به‌عنوان یک بیماری هزارچهره و مزمن، این ادعا را رد می‌کند.

عرضه شیر خام در مغازه ها ممنوع است

«محمدرضا شیرزادی» رئیس اداره بیماری‌های زئونوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دراین‌ارتباط به خبرنگار ایانا گفت: نظارت بر سلامت شیر خام در حال عرضه در مراکز لبنیات سنتی، بر عهده سازمان دامپزشکی است؛ ولی این سازمان فروش شیر خام را در این مراکز ممنوع اعلام کرده است.

عدم مسئولیت سازمان دامپزشکی کشور در نظارت بر عرضه شیر خام در فروشگاه‌های لبنیات سنتی

از سوی دیگر، «دکتر هادی تبرایی» مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور در گفت‌وگویی با خبرنگار ایانا از عدم مسئولیت این سازمان در نظارت بر عرضه شیر خام در فروشگاه‌های لبنیات سنتی خبر داد.

وی گفت: بر اساس سیاست‌های بهداشتی سازمان، عرضه هرگونه شیر خام در واحدهای لبنیات سنتی و گاوداری‌های شیری، به دلیل مشکلات بهداشتی مترتبه، و جلوگیری از اشاعه بیماری‌های قابل‌انتقال انسان و حیوان ممنوع بوده؛ و این موضوع طی بخشنامه‌ای در تاریخ ۲۷/ ۲ /۱۴۰۱ به معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین به ادارات کل دامپزشکی استان‌ها جهت اجرا، با همکاری معاونت غذا و داروی دانشگاه‌های علوم پزشکی و مراکز بهداشت محیط و کار استان ابلاغ‌شده است.

تبرایی افزود: به استناد قوانین و آیین‌نامه‌های مربوطه، در گزارش ارزیابی صورت گرفته، اعمال نظارت بهداشتی دامپزشکی و اجرای مقررات بهداشتی تولید و تضمین کیفیت در محل‌ها و اماکن مشمول آیین‌نامه، ازجمله کارگاه‌ها، کارخانه‌ها و مراکز تولید، تهیه آماده‌سازی و توزیع و عرضه فراورده‌های خام دامی از طریق صدور پروانه‌ها و سایر مجوزهای بهداشتی و بازرسی از سوی سازمان دامپزشکی کشور و نیز کنترل بهداشتی توسط مسئولین فنی بهداشتی مربوط به مورد اجرا گذاشته می‌شود.

وی ادامه داد: از آنجا که واحدهای تولید، عرضه و توزیع فراورده‌های لبنی سنتی و صنفی بر اساس پروانه‌های فعالیتی که از سازمان غذا و دارو و مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی دریافت می‌کنند، مسئولین فنی به‌کارگیری شده نیز، از سوی مراجع مذکور معرفی شده وفعالیت می کنند. ازاین‌رو نظارت بر این واحدها بر عهده مراجع صادرکننده پروانه یا مجوز، یعنی سازمان غذا و دارو یا مرکز سلامت محیط و کار است.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد، این عرضه، در نقطه کور نظارتی وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی قرارگرفته است و لزوم ساماندهی و تعیین تکلیف عرضه شیر خام در فروشگاه‌های عرضه محصولات لبنی سنتی، باهدف حفظ سلامت جامعه و پیشگیری از شیوع بیماری‌های قابل‌انتقال از شیر خام، به جد احساس می‌شود.

در حال حاضر با توجه به مستندات موجود، توپ این وظیفه مهم حاکمیتی، از زمین سازمان دامپزشکی کشور خارج‌شده و لازم است این سامان‌دهی، تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سرانجام برسد.

 

انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Germany
|
۲۱:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
1
13
واحدهای سنتی لبنی ، هیچ ربطی به دامپزشکی ندارند.شبکه های بهداشت که در زمان استعلام پروانه کسب ، این واحدها را تایید می کنند ، خودشان هم باید پاسخگوی محصولات آنها باشند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
0
6
1. این که جناب رییس محترم دفتر نظارت دامپزشکی می فرمایند که شیر جای خود را کماکان در سفره مردم حفظ کرده است با واقعیت انطباق ندارد. مصرف سرانه شیر در ایران 70 کیلوگرم است!! که کمتر از یک سوم میزان جهانی است!!
2. وزارت بهداشت یک تنه بخش عمده بودجه بهداشتی کشور را در اختیار دارد و هیچ اعتقاد عملی به طب پیشگیری ندارد و پروانه را در پشت میز اتاقشان صادر می کنند ولی نظارت را از دامپزشکی مطالبه می کنند که با اندک بودجه و بضاعت فعلی دامپزشکی و وضعیت نامناسب معیشتی کارکنان آن، امور نظارتی جاری خود را نیز به زحمت پیش می برد!!
3. اگر با تامین بودجه لازم، تست های غربال گری در دامداری ها در سطح وسیعی انجام شوند، شرایط بروز بیماری در منشا حذف می شود. اما با توجه عدم تامین خسارت دامدار که دام آن ها سرمایه ملی محسوب می شود و واگذاری ان به شرکت های بیمه ای که بعد از دوندگی زیاد و چند ماه بعد، یک شانزدهم قیمت واقعی دام را به عنوان خسارت می پردازند طبیعی است که چنین شرایطی به وجود اید.
4. وسط این دعوای زرگری بین مراجع حاکمیتی، مثل همیشه دود ضرر به چشم مرم مظلوم وطن ما هست که آمار مبتلایان موید این موضوع هست ... !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
0
0
از این دست مصاحبه ها زیاد است شما بگید چه کار نظارتی برای این معضل کردید
کارشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۰
0
0
علت عدم دخالت بهداشت در پیشگیری بروز بیماریها منافع پزشکان در درمان است چراباید مریض کم شود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
این تضاد منافع در مصرف خودسرانه و به وفور دارو نیز هست که مقاومتهای دارویی-همه گیری سرطان- سیروز کبدی و از بین رفتن عملکرد کلیه نتایج آن است.کسی نیست به این وزارتخانه عریض و طویل بهداشت که از یارانه تا کارانه را مفت میگیرند و بودجه دولت کفاف پرداخت مطالباتشان را نمیدهند لذا مجبور به دست درازی به صندوق ذخیره ارزی میشوند نمیگوید سالی 22هزار فرد یعنی 22 هزار نیروی کارمفید کشور که بی خاصیت میشود کنار این بیماری سایر بیماریها مانند دیابت - سرطان و ..... را اگر اضافه کنیم میبینیم چه بودجه ای دارد هدر میرود
کارشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۰
0
0
وزارت بهداشت بودجه اش رو بده تا سازمان دامپزشکی سنتی ها رو هم پوشش بده
نظر شما
ادامه