حکیم مهر: مدیرکل دامپزشکی استان کرمان گفت: بیماری تب برفکی با تدابیر بهموقع و واکسیناسیون گسترده دامها (در حوزه شمال استان) کنترل شد، به طوری که مورد جدیدی از آن گزارش نشده است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، تب برفکی بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که به عنوان طاعون برای صنعت دامداری به شمار میرود و موجب بیماری حیوانات زوج سُم از جمله گاو اهلی و اعضای خانواده گاوسانان خواهد شد.
این بیماری ویروسی واگیردار در صورت بروز، با علائم بالینی از قبیل تب، ریزش بزاق، کاهش اشتها، لنگش، کاهش وزن و کاهش تولید شیر مشاهده میشود و میتواند خسارت های اقتصادی فراوانی به واحدهای دامی درگیر بیماری وارد کند.
اداره کل دامپزشکی استان کرمان اواخر آبان امسال در شرایطی از آغاز اجرای طرح واکسیناسیون تب برفکی در جمعیت دام سبک و سنگین استان خبر داد که این بیماری از اوایل آذرماه در یکی از استانهای همجوار آن (خراسان جنوبی) بروز کرده بود.
البته سازمان دامپزشکی کشور از همان روزهای نخست به صورت گسترده برای اقدامات پیشگیرانه و کنترلی از جمله واکسیناسیون دامها اقدام کرد و با دریافت نخستین گزارشهای ابتلا، تشدید اقدامات بهداشتی قرنطینهای و امنیت زیستی از جمله استقرار اکیپهای ضدعفونی و واکسیناسیون در دامهای واجد شرایط را همزمان با قرنطینه در دستور کار قرار داد.
موارد بیماری در کرمان محدود بود
اکنون مدیرکل دامپزشکی کرمان از نتایج مثبت اقدامات پیشگیرانه و کنترلی در این استان گفت و اظهار داشت: حساسیتی که امسال تقریبا در کل کشور ایجاد شده، در مورد بیماری تب برفکی است و مشکلاتی در بعضی استانها ایجاد کرد اما در استان ما خیلی محدود بود.
«دکتر محمد خلیلیوند» به تشریح جزییات مصادیق این موضوع پرداخت و افزود: دستکم در یک ماه اخیر مورد خاصی نداشتیم، فقط کانونهای موردی تب برفکی بود؛ از جمله شهرستان کرمان و شهرستان شهربابک که یکی دو مورد گزارش شد و با واکسیناسیون کامل، شعاع قرنطینه ۱۰ کیلومتری که انجام گرفت و توصیههای بهداشتی قرنطینه ای که به دامداران ارائه شد، بیماری تحت کنترل قرار گرفت.
سه مرحله واکسیناسیون تب برفکی
وی تصریح کرد: الان با اطمینان خاطر میگویم که در استان کرمان از لحاظ بیماریهای دامی به خصوص تب برفکی مورد خاصی نداریم و جای هیچ نگرانی نیست.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان گفت: تقریبا در بیشتر استانها ۲ فاز علیه تب برفکی واکسیناسیون انجام میشود ولی کرمان جزو معدود استانهایی است که سه فاز این واکسیناسیون را انجام دادیم و خیلی به ما کمک کرد که بتوانیم راحتتر با کانونهای موردی بیماری مقابله کنیم.
کانونهای بیماری از واردات غیرمجاز دام
وی ادامه داد: کانونهایی هم که اتفاق میافتاد بعدا که ورود و بررسی کردیم مشخص شد پیشینه آنها بیشتر به خاطر واردات و ورود غیرمجاز دام بود. بیشترین مشکلی که در این زمینه داریم واردات غیرمجاز دام به خصوص از سمت سیستان و بلوچستان است و این مناطق مقداری ما را متاثر میکند.
خلیلیوند گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون واکسیناسیون تب برفکی در مجموع برای بیش از ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین در استان انجام شده است.
کنترل بیماری نیوکاسل و آنفلوآنزای پرندگان
خلیلیوند درباره بیماریهای طیور نیز اظهار داشت: بیماریهای مختلفی میتوانند تلفات ناگهانی، شدید و گستردهای همراه داشته باشند، اعم از نیوکاسل یا آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان که تا الان موردی در استان نداشته ایم.
وی ادامه داد: در مورد آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان پایش و مراقبت مستمر در دستور کار است اما واکسیناسیون به صورت گسترده انجام نمیشود بلکه برای واحدهایی مثل مرغداریهای تخمگذار و واحدهای مادر گوشتی توصیه میشود واکسن آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان را تزریق کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان گفت: ولی در مورد نیوکاسل که از بیماریهای مهم و خساتزاست طی هفتههای اخیر طرح واکسیناسیون نیوکاسل طیور بومی را در استان اجرا کردیم که هم کمک به اقتصاد روستاییان است هم از سرایت بیماری به واحدهای مرغداری صنعتی جلوگیری میکند.
وی بیان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون واکسیناسیون نیوکاسل برای ۲ میلیون قطعه طیور بومی استان صورت گرفته است که اجرای این طرحها نقش اساسی در ایمنی و امنیت غذایی دارد.
کرمان ۲۵ شهرستان دارد و جنوب استان با هشت شهرستان، اداره کل دامپزشکی مستقل دارد.