حکیم مهر - مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان تهران با بیان اینکه روسیه و لبنان تقاضای خرید تخم مرغ ایرانی را دارند، گفت: زمینه برای صادرات تخم مرغ مازاد بر تولید در بیرون از مرزها وجود دارد.
علی مرادی ضمن مثبت ارزیابی کردن صادرات تخم مرغ، این اقدام را گامی در جهت تقویت و حمایت از مرغداران و تولید کنندگان دانست و خاطرنشان کرد: خوشبختانه امکان رقابت با کشورهایی مثل ترکیه را داریم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بازارهای هدف برای عرضه تخم مرغ وجود دارد؟ اعلام کرد: کشورهای همجوار مثل عراق، لبنان و روسیه متقاضی تخم مرغ ایرانی هستند.
مرادی گفت: این کشورها به دلیل همجواری با ایران و امکان حمل و نقل آسان تخم مرغ، تقاضای زیادی برای تخم مرغ ایرانی دارند. ضمن این که از طریق بازارچه های مرزی زمینه برای عرضه محصولات داخلی وجود دارد.
در همین حال، دکتر ناصر نبی پور ، دامپزشک و عضو هیئت مدیره مرغداری های تخم گذار ضمن انتقاد از افزایش قیمت نهاده ها طی یک ماه اخیر، روند صعودی قیمتها را وحشتناک توصیف کرد و گفت: قیمت سویای ایرانی 60 تا 70 درصد افزایش داشته به طوری که قیمت هر کیلو سویای ایرانی از 450 تومان به بالای 700 تومان رسیده است.
عضو هیئت مدیره مرغداریهای تخمگذار همچنین به افزایش قیمت ذرت اشاره کرد و اظهار داشت: قیمت هر کیلوگرم ذرت از 450 تومان به زیر 600 تومان رسیده، البته قیمت هر کیلوگرم گندم نیز به بالای 530 تومان افزایش یافته است.
به گفته نبی پور، به دنبال ضرر مالی واحدهای مرغداری و هزینه بالای تولید، "صادرات تخم مرغ" در حالی پیش پای تولید کنندگان قرار می گیرد که میزان صادرات تخم مرغ در دنیا 450 تا 500 هزار تن اعلام شده است.
وی توضیح داد: علی رغم اینکه طبق برنامه چهارم و پنجم توسعه نباید برای صادرات تخم مرغ عوارض تعیین شود، در سال 88 این اتفاق صورت گرفت اما پس از شکایت مرغداران این عوارض لغو شد. در سال 88-89 بار دیگر به دلیل بروز بیماری آنفولانزای مرغی و از بین رفتن مرغهای تخم گذار و گوشتی همچنین افزایش قیمت و کمبود تخم مرغ عوارض 70 درصدی برای صادرات در نظر گرفته شد.
نبی پور با بیان این مطلب که عوارض صادرات تخم مرغ یک هفته پیش از سوی دولت لغو شده است، گفت: هنوز مجوز صادرات برای مرغداریها صادر نشده است.
نبی پور تأکید کرد: آنچکه مسلم است، بازاریابی و رقابت با کشورهای تولید کننده مانند ترکیه از اهمیت بالایی برخوردار است. وی درباره وضعیت بسته بندی تخم مرغ و ذخیره سازی آن گفت: برای صادرات تخم مرغ، بسته بندی، بازاریابی و انعقاد قراردادهای طولانی مدت بسیار تأثیرگذار است. زمانی که کیفیت بسته بندی نامناسب باشد، نمی توانیم با محصولات سایر کشورها رقابت کنیم.
عضو هیئت مدیره مرغداریهای تخمگذاریادآور شد: این روزها در حالی با مازاد تولید تخم مرغ مواجه هستیم که امکان ذخیره سازی تخم مرغ برای طولانی مدت وجود ندارد. تخم مرغها تنها یک تا 2 ماه در سردخانه نگهداری می شوند که البته پس از بیرون آمدن از سردخانه باید مصرف شوند، در غیر این صورت کیفیتشان را از دست می دهند.
عضو هیئت مدیره مرغداریهای تخمگذار با بیان اینکه تولید مرغ تخم گذار با بحران روبه رو شده است، گفت: با توجه به تولید بیش از حد و بدون برنامه ریزی، امسال با 100 هزار تن مازاد تخم مرغ مواجه هستیم.
ناصر نبی پور ضمن یادآوری از بین رفتن 25 میلیون قطعه مرغ در سال گذشته به دلیل بروز بیماری به ویژه در استانهای تهران، قم، البرز و قزوین، اظهار داشت: پس از این اتفاق، جوجه ریزی در سطح وسیعی انجام شد به طوری که 35 میلیون قطعه جوجه ریزی در مرغداری ها صورت گرفت.
وی ادامه داد: به دلیل عدم اطلاع رسانی دقیق جوجه ریزی در سطح بالایی صورت گرفت به طوری که بدون توجه به عرضه و تقاضا، با تولید بیشتر از تقاضا مواجه شدیم.
عضو هیئت مدیره مرغداریهای تخمگذار متذکر شد: مرغ های پیری که باید هر چه سریعتر به کشتارگاه فرستاده می شد تا مرغهای جوان جایگزینشان شود، درمرغداری ها ماندند، همچنین پس از جوجه ریزی و طی شدن مراحل رشد، مرغهای جوان 3 ماه یا نابالغ نیز با مازاد تولید مواجه شدند.
نبی پور با تأکید بر اینکه مرغ تخم گذار با بحران مواجه است، توضیح داد: با توجه به اینکه مرغهای پیر به دلیل مازاد تولید و عدم استفاده در کشتارگاه هنوز در مرغداریها وجود دارند، جوجه ریزیهای صورت گرفته نیز روی دست مرغداریها مانده است.
وی از وجود 15 تا 16 میلیون مرغ پیر در مرغداریها خبر داد و گفت: به همین میزان با مرغ جوان مواجه هستیم؛ بنابراین دور از ذهن نیست که مرغداریها برای مرغ وتخم مرغ تولیدی به دنبال بازار باشند.