حکیم مهر - یک دندانپزشک و مدافع حقوق حیوانات از نحوه برخورد دانشکدههای دامپزشکی با حیوانات زنده انتقاد و از صاحبان حیوانات خواست در صورت مرگ حیوان خود جسد آن را به دانشگاههای دامپزشکی تحویل و از این طریق از کشته شدن حیوانات بیگناه دیگر جلوگیری کنند.
دکتر رامک روشناییمقدم از استفاده دانشکدههای دامپزشکی از حیوان زنده و کشتن آنها برای آموزش به دانشجویان انتقاد کرد و گفت: «در کلاسهای دامپزشکی حیوان سالم و زنده را خریداری و یا در بیابان پیدا و آنها در سر کلاس برای آموزش دانشجویان میکشند. در کلاسهایی هم که دانشجویان باید جسد حیوان مرده را تشریح تا علت مرگ حیوان را تشخیص دهند، حیوان سالم را میکشند و بعد از دانشجویان میخواهند که علت مرگ را تشخیص دهند.»
مدیرگروه مخالفان آزمایش روی حیوانات ادامه داد: یکی از اعضای گروه که در دانشکده دامپزشکی شهریار مشغول به تحصیل است اعلام کرده که دو قلاده سگ در قفس نگهداری میشدند و قرار بود در هفته جاری برای آموزش به دانشجویان کشته شود. (البته این امر با اهداء جسد فعلاً منتفی شده است.)
این دندانپزشک اظهار کرد: «در کشورهای دیگر دانشگاههای دامپزشکی طی اطلاعیهها و تبلیغات با صاحبان باغها و مزارع هماهنگ میکنند تا در صورتی که حیوان یا دام آنها به هر دلیلی مرد، یا جسد را به دانشگاه تحویل دهند یا اینکه به دانشگاه اطلاع دهند تا جسد از آنها گرفته شود. آنها همچنین به طور رایگان علت مرگ دام و یا حیوان را به صاحب آن اطلاع میدهند. در حالیکه در ایران چنین سیستمی وجود ندارد و اگر این مسئله در جامعه فرهنگسازی شود، بدون شک جلوی این همه کشتار حیوانات بیگناه گرفته خواهد شد.»
روشناییمقدم با طرح این پرسش که آیا در دانشگاههای علوم پزشکی نیز برای آموزش به دانشجویان، انسان زنده، کودک بیسرپرست یا افراد ولگرد کشته میشوند؟ ادامه داد: «در کشور 25 دانشگاه دامپزشکی وجود دارد که در هر ترم در کلاس تشریح و آناتومی، حیوانی را کشته و آن را کالبدگشایی میکنند. در سر کلاس جراحی نیز چشم الاغی را در آورده و بعد از کور کردن، آن حیوان بیگناه را میکشند. طبق اعلام دوستان نیز در برخی از کلاسها برای آموزش درمان شکستگی پای حیوان، پای سگ یا گربهای را شکسته و بعد درمان و جا انداختن پا را به دانشجویان آموزش میدهند.»
وی با بیان اینکه در کلاس جانورشناسی نیز به وفور روی قورباغه،موش و خرگوش آزمایش انجام میدهند،ادامه داد: «دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران هر ترم حدود 12 الی 13 میلیون تومان برای خریداری حدود 200 موش و خرگوش، 10 سگ، سه الی چهار گوسفند، سه الی چهار گاو و سه الی چهار حیوان اهلی مانند الاغ هزینه میکند.»
مدیر گروه مخالفان آزمایش روی حیوانات افزود: «دانشجویان برای نوشتن پایاننامه و انجام یکسری آزمایشات نیز حیوانات زندهای را خریداری و برای انجام تحقیقات از آنها استفاده میکنند.»
سهیل یکی از دانشجویان ترم آخر رشته دامپزشکی نیز در گفتوگو با خبرنگار قانون گفت: «خریداری حیوان برای آموزش به دانشجویان موضوع عادی است و در بحثهایی همچون گچگرفتگی؛ نیاز به دام زنده است. به خاطر اینکه خود دانشگاه در کوچه و خیابان به دنبال موش، گربه و سگ نیست و خریداری حیوان را به یک فرد غیردانشگاهی میسپارد.»
وی با بیان اینکه در درس جانورشناسی از موش و خرگوش به وفور استفاده میشود، اظهار کرد: «در این درس داروی بیهوشی به موش تزریق و مقدار مقاومت موش در مقابل دارو را اندازهگیری میکنند. در بحث داروسازی نیز استفاده از حیوانات زیاد است به طور مثال برای ساختن پادزهر خرگوشی را در دسترس مار قرار میدهند. خرگوش به خاطر نیش مار کشته میشود، اما محققان از سم وارده برای ساختن پادزهر استفاده میکنند.»
این دانشجوی ترم آخر دامپزشکی با رد اینکه برای هر آموزشی حیوانی خریداری شده و بعد از آموزش حیوان کشته میشود، گفت: «در کنار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بیمارستان آموزشی است و دانشجویان در زمانی که فردی سگ یا گربه خود را برای درمان از جمله پانسمان کردن و بخیه زدن به آنجا آورده حاضر می شوند و از نزدیک روند کار را مشاهده میکنند.»
وی گفت: «احتمال اینکه برای درس تشریح حیوان زندهای را بکشند وجود دارد، اما در سایر آموزشها از جمله گچگرفتگی ابتدا حیوان را با دارو بیهوش میکنند و بعد سایر اقدامات انجام میشود. این موضوع تنها اختصاص به ایران ندارد و در همه کشورها از این روش استفاده میشود.»
خبر مرتبط :