گزارشی از یک اتحاد، یک موفقیت صنفی در مواجه با مقوله پذیرش غیرمجاز و سونامی دانشجو
دکتر محمد یادگاری
با بازخوانی سیر آموزش عالی دامپزشکی از ابتدای تاسیس نخستین دانشکده دامپزشکی در کشور تا به امروز، دو معضل اساسی را می توان جست: یکی جدایی نهاد متولی آموزش دامپزشکی از نهاد متولی کار و امور خدمات دامپزشکی است که ریشه بسیاری از مشکلات مزمن در دامپزشکی است و دیگری سیر تحول فکری نهاد متولی آموزش در گذشت سالیان از نهادی به عنوان متولی آموزش برای ارائه خدمات دامپزشکی به نهادی متولی آموزش صرفاً برای آموزش!!
سیر این تحول و مشکلات دامنه دار آن به جایی رسید که در چند سال اخیر با افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو، با بحران وجود 10000 دانشجوی درحال تحصیل در حال حاضر و پذیرش میانگین سالی 1500 دانشجو مواجه هستیم و با توجه به اعلام نیاز صرفاً سالی 500 دانشجوی دامپزشکی در دانشگاه ها، به آماری قطعاً بالاتر از 3800 بیکار در حوزه دامپزشکی که امسال اعلام شد، خواهیم رسید.
دیدگاه آموزش برای آموزش و یا حتی آموزش برای درآمد دانشگاه تا به جایی پیش رفت که دانشگاه آزاد اسلامی در دوره تکمیل ظرفیت بهمن ماه خود، 6 واحد جدید دانشکده دامپزشکی قائم شهر، قم، چالوس، سبزوار، بافت و میانه را برای اولین بار به دانشکده های خود اضافه کرد تا تعداد دانشکده های دامپزشکی در دانشگاه های سراسری به 12 و در دانشگاه آزاد به 17 واحد دانشگاهی برسد.
افزایش حساسیت ها بر روی این موضوع، باعث ایجاد اتحادی بی نظیر در جامعه و مسئولین دامپزشکی شد که از آن می توان به عنوان اولین کنش جامعه دامپزشکی در مقوله ای صنفی به این وسعت یاد کرد:
- انتشار نامه جامعه دامپزشکی حیوانات کوچک
- عدم اعطای مجوز توسط گروه دامپزشکی وزارت علوم
- موضع گیری قاطع رئیس سازمان نظام دامپزشکی در اعلام عدم اعطای عضویت برای فارغ التحصیلان واحدهای غیرمجاز
- سخنرانی های رئیس سازمان دامپزشکی در غم انگیز خواندن این پذیرش ها!
- با رایزنی گروه دامپزشکی وزارت علوم، ورود معاون آموزشی وزارت علوم برای اولین بار به موضوع یک رشته و انتشار نامه ایشان مبنی بر فاقد مجوز خواندن 6 واحد جدید
- و اما مهمتر و شاید بی نظیرترین واکنش که موتور حرکت سایر واکنش ها هم شد، ارسال 23 نامه از تمامی دانشکده های دامپزشکی سراسر کشور با امضا اساتید و دانشجویان به وزارت علوم و رئیس دانشگاه آزاد و انتشار آن در بیش از 19 خبرگزاری
- ارسال نامه جمع کثیری از دامپزشکان و دانشجویان به آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی و انتشار در خبرگزاری های مختلف
- ارسال نامه مشترک دانشکده های دامپزشکی و انجمن های علمی و بسیج به مقام معظم رهبری و انتشار آن در رسانه ها
- ارسال نامه مشترک 12 انجمن صنفی دامپزشکی به وزارت علوم، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و انتشار آن در رسانه ها
- رایزنی با صداوسیما و اختصاص برنامه هایی پیرامون افزایش ظرفیت دانشگاه های دامپزشکی و پذیرش های غیرمجاز
- دانشگاه آزاد اسلامی تحت فشارهای بی سابقه، به نوعی مجبور شد که برای اولین بار جلسه ممیزی رشته دامپزشکی را با دعوت از سازمان نظام دامپزشکی و جامعه دامپزشکان ایران تشکیل دهد.
همه این تلاش ها منجر به این شد که در موفقیتی عظیم، پس از اعلام نتایج تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی، هیچ یک از این 6 واحد اقدام به پذیرش دانشجوی دامپزشکی نکردند.
البته معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی در مصاحبه ای اعلام نمود که در بررسی ممیزی این 6 واحد برای دوره های بعدی تکمیل ظرفیت از سازمان نظام دامپزشکی کمک می گیرد. هرچند که مرجع نهایی و رسمی رسیدگی و اعطای مجوز به دانشگاه ها، اداره کل گسترش و برنامه ریزی و زیر گروه دامپزشکی آن و شورای عالی تر وزارت علوم است. اما به گفته سازمان نظام دامپزشکی باتوجه به قانون جدید افزایش بهره وری، نظام دامپزشکی نیز در تایید صلاحیت علمی فارغ التحصیلان دانشکده ها صاحب نظر است. نظام آموزش عالی نمی تواند استاندارد دوگانه داشته باشد، پس هرگونه تصمیم گیری دانشگاه آزاد اسلامی باید به وزارت علوم ارسال شود و مورد ارزیابی قرار گیرد.