حکیم مهر - برنامه زنده "نیمنگاه" رادیو سلامت، در روز یکشنبه 1 مرداد به بررسی موضوع "پیشنهاد انتقال سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت" پرداخت.
به گزارش حکیم مهر، در این برنامه «دکتر پیام محبی» رئیس هیأت مدیره جامعه دامپزشکان ایران، «دکتر آراسب دباغ مقدم»، متخصص بهداشت مواد غذایی و عضو کمیته بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی و «دکتر رسول خضری» عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به ارائه نظرات خود در این خصوص پرداختند.
«دکتر آراسب دباغ مقدم» متخصص بهداشت مواد غذایی و عضو کمیته تخصصی بهداشت و سلامت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی دقایقی مهمان تلفنی این برنامه بود و دیدگاه های خود را در رابطه با موضوع انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت تشریح کرد.
وی اظهار داشت: موضوع ادغام سازمان دامپزشکی با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، را میتوان به دو بخش مهم تقسیم نمود؛ موضوع اول بحث آموزشهای دامپزشکی است و دیگری مسائل اجرایی میباشد. همانطور که مستحضر هستند، در حال حاضر وضعیت دامپزشکی بصورتی است که این دو بخش به صورت دو بخش متفاوت انجام میپذیرد که الزاماً این دو به صورت سازمان یافته و منظم هیچ ارتباطی با هم ندارند.
عضو کمیته بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی افزود: آموزش دامپزشکی به عنوان تنها رشته مقطع دکترا، به عهده وزارت علوم است و به نوعی هیچ سنخیتی با سایر رشتههای وزارت علوم همانند رشته ادبیات، گروه علوم انسانی، گروه فنی مهندسی و غیره ندارد. من از دیدگاه خود، ادغام و یا تحت نظارت گرفتن رشته دامپزشکی را با وزارت بهداشت بسیار مناسب ارزیابی میکنم.
این مدرس دانشگاه در ادامه گفت: اگر بخواهیم از فواید این امر بگوییم، می توان به یکی از مشکلاتی که هم اکنون بر سر راه اشتغال دامپزشکان ایجاد شده اشاره نمایم؛ علی رغم اینکه دامپزشکان میتوانند در بیش از 30 رشته مختلف تخصصی PhD به تحصیلات تکمیلی خود در وزارت بهداشت ادامه دهند، اما پس از فارغ التحصیلی، به دلیل اینکه پایه دامپزشکی دارند و گفته میشود که شما از ابتدا تحت نظارت وزارت علوم هستید، در جذب آنها در وزارت بهداشت ایجاد اشکال مینمایند. البته درست است که این مسئله به عنوان یک قانون و مصوبه نیست، اما متاسفانه این وضعیت به صورت یک رویه نانوشته در دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور در حال وقوع است.
دکتر دباغ مقدم تصریح کرد: بسیاری از مشاغلی که در سالهای قبل، دامپزشکان در معاونتهای غذا و دارو، معاونتهای بهداشت در زمینه زئونوزها و همچنین در زمینه اپیدمیولوژی و غیره به عهده داشتند، هم اکنون به افراد دیگری واگذار شده است که نه تنها صلاحیتهای اولیه را هم نداشتند، بلکه در طول دوره تحصیل خود واحدهای مرتبط با این موضوع را هم آموزش ندیده و نگذراندهاند.
وی افزود: بحث دیگر این است که آموزش دامپزشکی از آموزش پزشکی جدا افتاده است زیرا در تحقیقات علوم پایه، معمولا یک جزء اصلی آن دامپزشکان هستند و بسیاری از این تحقیقات به صورت In Vivo بر روی حیوانات انجام می شود و پارامترهای حیوانی بایستی اندازهگیری، سنجیده و کنترل شوند و با این فاصله ایجاد شده، به نوعی تحقیقات نیز با مشکل مواجه شده است.
عضو کمیته بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی در ادامه اظهار داشت: شکاف آموزشی دامپزشکی از وزارت بهداشت، باعث شده مسائل روز بهداشتی کشور که بیشتر آنها بیماریها و مشکلاتی هستند در زمینه مواد غذایی، زئونوزها، مبارزه با ناقلین و مخازن بیماری ها، نیز به نحو درستی به آموزش دامپزشکی منتقل نشود و در دانشکدههای دامپزشکی در اکثر اوقات مسائلی آموزش داده میشود که به عنوان مسائل روز بهداشت و سلامت کشور مطرح نبوده و چندان کاربردی ندارند.
دکتر دباغ مقدم تصریح کرد: نکته دیگر این است که متاسفانه چون نگاه وزارت علوم به رشته دامپزشکی، همانند سایر رشتههای ادبیات، ادبیات عربی، زبان انگلیسی، زبان های خارجه و غیره که نیاز به آزمایشگاه، بیمارستان، فارم و فیلد ندارند میباشد، در سالهای اخیر در دانشگاه آزاد و وزارت علوم، تاسیس دانشکده های دامپزشکی به شدت و به تعداد زیادی گسترش پیدا کرده است؛ حتی دانشکده های علمی-کاربردی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و کاردانی و غیره در رشته دامپزشکی نیز دانشجو میپذیرند. این مسلما بیش از نیاز سنجیده شده توسط سازمان ذیربط همانند سازمان نظام دامپزشکی میباشد و نهایتا منجر به بیکاری جوانانی است که شش یا هفت سال از عمرشان را در تحصیل علم دامپزشکی گذراندهاند. این مسئله در آیندهای بسیار نزدیک باعث به بار آمدن فاجعه میشود.
دکتر دباغ مقدم در جمع بندی مطالب گفت: بدون در نظر گرفتن بخش اجرایی که زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی میباشد و حتی در آینده هم اگر باقی بماند و یا اینکه کل مسئولیتها و سازمان مستقل دامپزشکی به وزارت بهداشت منتقل شود که خود بحث جداگانهای را می طلبد، بنده به عنوان دامپزشک متخصص بهداشت مواد غذایی و عضو کمیته تخصصی بهداشت و سلامت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران، اینگونه برآورد میکنم که اگر این ادغام به نحوی صحیح و اصولی انجام پذیرد، قطعا در آیندهای نزدیک شاهد ارتقای آموزش دامپزشکی، ارتقای علوم پایه پزشکی و همچنین ارتقای تحقیقات در کشور خواهیم بود.