حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: مدیر کل دامپزشکی استان اصفهان یکی از فعالان حوزه دامپزشکی است که وضعیت جادههای کشور را یکی از موانع مدیریت درست پستهای قرنطینه میداند. از نظر «دکتر شهرام موحدی» انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت مشکلی را حل نمیکند، چراکه کمبودی در زمینه آموزش دامپزشکی وجود ندارد. وی از انتقال سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت بهعنوان یک اشتباه بزرگ یاد میکند.
حکیم مهر: آقای دکتر، از حال و هوای این روزهای دامپزشکی در استان اصفهان چه خبر؟ آیا تب بیماریها فروکش کرده است؟
بنده در خلال پاسخ به این سوال، یک گلایه دارم که واقعا نمیدانم مخاطب این گلایه چه کسی باید باشد؟ به قول یکی از مردان بزرگ کشور، مسئولیت در حوزه استان اصفهان مانند راه رفتن در میدان مین است. این یک واقعیت است. اتفاقاتی که در استان اصفهان میافتد مانند سایر نقاط کشور است اما واقعا نمیدانم که چرا اینقدر بزرگنمایی میشود؟
ما در حوزه تب کریمه کنگو در استان اصفهان ۴ مورد آلودگی مثبت داشتیم که یک مورد آن متاسفانه منجر به فوت شد. اما نمیدانم چرا این قدر بزرگنمایی شد. شاید میزان آلودگی امسال ما خیلی کمتر از سالهای گذشتهای بوده که درگیر بیماری بودهایم و اتفاقا امسال این بیماری خیلی هم خوب کنترل شد.
من شنیدم که در خیلی از نقاط کشور تب کریمه کنگو دیده شده اما انعکاس زیادی در اخبار رسانهها نداشت اما استان اصفهان تیتر اول اخبار شد. در حوزه آنفلوانزا هم وضعیت به همین شکل بود. درست است که اصفهان درگیر آنفلوانزای فوق حاد پرندگان شد، اما نباید فراموش کنیم که این استان بیشترین تعداد مرغداریهای کشور و بزرگترین تولیدکننده بوقلمون کشور است. در رتبههای بالای تولید تخم مرغ دارد و یک مکان پرورش طیور به صورت ناهمگون شامل بلدرچین، کبک، شترمرغ، جوجههای رنگی و ... است. در کل به نظر من اقدامات حوزه دامپزشکی کشور و اداره کل دامپزشکی در مقابله با آنفلوانزا بسیار خوب بود. ما علیرغم همه مباحثی که انجام شد، از ۳ میلیون قطعه طیور بومی تنها ۳۰ هزار یعنی کمتر از یک درصد معدوم کردیم.
حکیم مهر: البته این نکته را هم نباید نادیده گرفت که به هر حال اصفهان در مسیر مهاجرت پرندههای مهاجر قرار ندارد و یکی از کانالهای اصلی انتقال بیماری، میتواند وضعیت مدیریت قرنطینهها و معضل قاچاق دام و طیور باشد. ارزیابی شما از وضعیت قرنطینهها در کل کشور به چه شکل است و آیا به نظر شما این قرنطینهها از طریق سازمان دامپزشکی به خوبی مدیریت شدهاند یا نه؟
ما زمانی میتوانیم بحث قرنطینههای کشور را مطرح کنیم که جادههای محدودی داشته باشیم و مساحت جغرافیایی کشور مانند خیلی از کشورهای اروپایی که به اندازه یک استان هستند، کم باشد. در آن کشورها جادهها کاملا مشخص و ضوابط و شرایط حملونقل قانونمند است. الان درخصوص رفتوآمدها و کنترلهایی که قاعدتا در حوزه دامپزشکی نیست، درخواست ما از عزیزان نیروی انتظامی این است که به ما کمک کنند. قطعا عزیزان نیروی انتظامی در خیلی از شرایط به ما کمک کردند اما باید یادمان باشد که کشور بسیار پهناور با جادههای بسیار متعدد داریم. پراکندگی فوقالعاده مراکز پرورش دام، طیور، آبزیان و ... نیز مزید بر علت میشود.
به نظر من ما در حوزههای قرنطینه به صورت منطقهای بنا به هزار دلیل خیلی نتوانستهایم موفق باشیم. سازمان دامپزشکی هم قطعا چنین توانی ندارد و در قانون سازمان دامپزشکی و آییننامههایی که وجود دارد، همه جا اشاره شده که سازمان دامپزشکی در حوزههای قرنطینه یا مقابله با یک بیماری در یک منطقه محدود، از نیروی انتظامی کمک بگیرد.
حوزه پرورش ما واقعا باید قانونمند شود؛ مشکل عدیده حداقل استان اصفهان پرورشهای غیر مجاز است که این معضل ضربه زیادی به حوزه بهداشت صنعت دام و طیور میزند. بر اساس قوانین جامع نظام دامپروری که متولی برخورد با واحدهای غیر مجاز را خود وزارت جهاد کشاورزی معرفی کرده است، دوستان ما در حوزه جهادکشاورزی باید کارگروهی با اتفاق دامپزشکی، نیروی انتظامی، استانداریها، فرمانداریها و مراکز غیر مجاز تشکیل دهند تا با متخلفان برخورد کنیم. در استان اصفهان این اقدام انجام شده و در حال پیگیری است. اما خیلی سخت است. زمانی که قصد دارید از فعالیت یک مرکز غیرمجاز پرورش جلوگیری کنید، با تبعات اجتماعی زیادی روبرو میشوید. به هرحال هریک از این مزاکز چندین اشتغال ایجاد کردهاند. در این حوزه مقاومتهایی صورت میگیرد و محدودیتهایی ایجاد میشود که عملا دست کارگروه را میبندد. از طرفی اگر برخورد نشود، تبعات بهداشتی دارد. درواقع یک کلاف سردرگم شده است که به نظر میرسد باید با یک هوشمندی بسیار بالا حل شود.
حکیم مهر: حالا که بحث به مسائل کلان حوزه دامپزشکی کشیده شد، به موضوع انتقال آموزش دامپزشکی نیز بپردازیم. آیا شما موافق انتقال آموزش به وزارت بهداشت هستید؟
با انتقال آموزش دامپزشکی به دانشگاه علوم پزشکی، اتفاق خاصی رخ نمیدهد. ما اساتید بسیار مجربی در حوزه دامپزشکی داریم که نهتنها در کشور سرآمد و نامآور هستند، بلکه در خاورمیانه و جهان حرف برای گفتن دارند. ما در حوزه آموزش کمبودی نداریم که بخواهیم به بخش آموزش دانشکدههای علوم پزشکی ملحق شویم و آنجا آموزش ببینیم. اگر کمبودهایی بود شاید میتوانست به ما کمک کند اما به نظرم در حوزه آموزش کمبودی نداریم و اگر هم داریم در حوزه تخصصی دوستان علوم پزشکی نیست که کمبودهای ما را برطرف کنند.
حکیم مهر: با انتقال خود سازمان دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت بهداشت چطور؟ با این انتقال هم مخالفید؟
به نظر من این بحث بسیار مهم است و باید یک جمع کارشناسی تشکیل جلسه دهند و همه جنبههای مثبت و منفی آن را در نظر بگیرند. به نظر من این کار یک اشتباه بزرگ است. وزارت بهداشت متولی بحث بهداشت و درمان بیش از ۸۰ میلیون جمعیت انسانی با یک گستره بسیار زیاد جغرافیایی است و همین الان دچار مشکلات عدیدهای است. اگرچه با اجرای طرح تحول نظام سلامت که در ۴ سال دولت روحانی انجام شد، پیشرفتهای شگرفی در حوزه وزارت بهداشت و درمان اتفاق افتاد اما همچنان کمبودهای زیادی وجود دارد. انتقال سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت نه به نفع خود سازمان دامپزشکی است، نه به نفع وزارت بهداشت و نه به نفع بهرهبردارانی که از خدمات حوزه دامپزشکی استفاده میکنند.
احساس من این است که جایگاه کنونی سازمان دامپزشکی کشور از لحاظ حقوقی مناسب است، اما آنچه باعث مشکل است، کمبود اعتبارات و شاید نیروی انسانی است و بیشتر از همه عدم شناخت مسئولین ردهبالای کشور از حوزه فعالیتهای دامپزشکی. اگر مسئولان رده بالای کشور شناخت کافی از حوزه دامپزشکی داشته باشند، میتوانند به ما کمک کنند. هرچند که در دوره گذشته و همین چند سالی که دکتر خلج تشریف دارند، فعالیتهای گسترده و خوبی انجام شده و من شاهد حضور دوستان سازمان دامپزشکی در مجامع علمی، مجامع تصمیمگیری کشور یا حتی در کمیسیونهای مختلف مجلس شورای اسلامی هستم.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
برای شما آرزوری توفیق، صحت و سلامت دارم.