۲۳ مرداد در گزارشی با عنوان «شیر تو شیر نظارت بر عرضه شیر فله» به ماجرای نبود نظارت کافی هنگام توزیع شیر خام در فروشگاه های محصولات لبنی پرداختیم کهمدیر گروه بهداشت محیط و حرفهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در آن گزارش اعلام کرد: تا امروز تا حد امکان بر ماجرای عرضه شیر خام و فله نظارت کردهایم در حالی که وظیفه کنترلهای مربوط بر عهده دامپزشکی است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روزنامه خراسان رضوی، رئیس شبکه دامپزشکی مشهد نیز در حالی که قبول داشت نظارتهای مربوط بر عهده دامپزشکی است وظیفه نظارت را با این پاسخ به بهداشت تعارف کرد: چه اشکالی دارد وقتی این نظارت توسط اداره بهداشت در حال اجراست همه به هم کمک کنند؟
نظارت دامپزشکی کجاست؟
پس از این گزارش بود که معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با ارائه توضیحاتی به این موضوع واکنش نشان داد. «دکتر محمد رشتی باف» در تشریح قوانین و وظایف دستگاههای متولی در زمینه عرضه شیر گفت: بر اساس مفاد قانون و مصوبات سال ۱۳۵۰، سازمان دامپزشکی کشور وظیفه کنترل بهداشت دام و فرآوردههای خام دامی را به عهده دارد که در همین راستا این وظیفه در زمینه شیرخام از تولید تا مرحله تحویل به عهده مراکز فرآوری است.
وی افزود: طبق بند «د» ماده یک آیین نامه اجرایی نظارت بهداشتی دامپزشکی، فرآوردههای خام دامی کلیه موادی است که در زمان حیات دام یا بعد از کشتار یا صید، از آن به دست میآید، همچنین طبق ماده ۲ همین آیین نامه، نظارت بهداشتی دامپزشکی از طریق صدور پروانهها، بازرسی بهداشتی و کنترل بهداشتی، توسط مسئولان فنی بهداشتی بر محلها و اماکن تولیدی انجام میگیرد و طبق دستورالعمل صدور پروانه مراکز بستهبندی فرآوردههای خام دامی، این فرآوردهها که مشمول دریافت پروانه از دامپزشکی هستند، شامل گوشت قرمز، طیور، آبزیان، آلایش خوراکی دام و طیور و آلایش غیرخوراکی دام است.
شیرخام نباید در لبنیاتیها عرضه شود
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی تصریح کرد: بر همین اساس طبق قوانین، دامپزشکی وظیفه کنترل فرآوردههای خام دامی را به عهده دارد، کنترل از طریق صدور پروانه و به کارگیری مسئول فنی بهداشتی و بازرسی بهداشتی انجام میگیرد. درباره شیر، این کنترل و نظارت از طریق صدور پروانه در مراکز جمعآوری شیر انجام میگیرد و طبق دستورالعملهای سازمان دامپزشکی، کنترل بهداشتی شیر توسط دامپزشکی فقط تا تحویل به مراکز فرآوری (کارخانههای لبنی) قابل انجام است.
محمد رشتی باف افزود: طبق استاندارد ۲۰۸۲، عرضه و فروش شیرخام توسط لبنیاتیها ممنوع است و همه فرآوردههای لبنی که عرضه میشود باید پاستوریزه باشد و با توجه به ممنوعیت عرضه شیرخام غیرپاستوریزه در لبنیاتیها، در استاندارد مذکور هیچ اشارهای نشده است که دامپزشکی شیر را در لبنیاتیها کنترل کند.
کنترل و نظارت فقط تا زمان تحویل به مراکز فرآوری
وی گفت: طبق قوانین و دستورالعملهای سازمان دامپزشکی، دامپزشکی وظیفه کنترل بهداشتی شیر تا تحویل به مراکز فرآوری را به عهده دارد، از طرفی کنترل بهداشتی شیرخام را با صدور پروانه بهداشتی در محل تولید یعنی گاوداری و در هنگام حمل با صدور پروانه بهداشتی حمل خودرو و در مراکز جمعآوری شیر با صدور پروانه بهداشتی مرکز جمعآوری شیر انجام میدهد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی اظهار کرد: در استاندارد ۲۰۸۲، مراکزی که باید روی آن نظارت و کنترل شود عینا ذکر شده است، به عنوان نمونه نظارت در قصابیها و اغذیه فروشیها به صراحت قید شده است، حتی وزارت بهداشت به عنوان مرجع ذی صلاح، عرضه هرگونه لبنیات و شیر غیرپاستوریزه در لبنیاتیها را ممنوع اعلام کرده است، همچنین درخور یادآوری است که دامپزشکی هیچ گونه پروانه فعالیتی برای لبنیاتیها به منظور فعالیت صادر نمی کند. وی افزود: بر همین اساس دام پزشکی وظیفه کنترل بهداشتی شیرخام را در قالب قوانین و بخشنامههای مربوط از تولید تا انتقال به مراکز فرآوری به عهده دارد ضمن این که در این زمینه مستندات قانونی وظایف دامپزشکی در حوزه شیر خام قبلا به کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان ارسال شده است.