حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس سابق سازمان غذا و دارو در آخرین مصاحبه خود که البته قدری جنجال هم چاشنی آن شد، شیرهای فله و سنتی را شیرهای برگشتی از کارخانجات خواند و نسبت به مصرف آنها به مردم هشدار داد (اینجا). این مصاحبه بهانهای شد تا به سراغ «دکتر عباس عباسی» مدیر کل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور برویم و نظر ایشان را جویا شویم.
حکیم مهر: آقای دکتر، طی روزهای اخیر، شاهد یک جابهجایی در مدیریت سازمان غذا و دارو بودیم. دکتر رسول دیناروند در آخرین مصاحبه خود به این نکته اشاره کردند که شیرهای فله و سنتی، شیرهای برگشتی از کارخانجات هستند. نظر شما در این خصوص چیست؟
ما شیر فلهای را در قالب تانکر به کارخانهها تحویل میدهیم و این هم نوعی شیر فلهای است. چیزی که اصطلاحا «پک» نشده باشد، از نگاه ما فله است. اگر ایشان استدلالی دارند مبنیبر اینکه شیرهایی که از کارخانجات عودت داده میشوند و ایراد دارند، عرضه کنند. کمااینکه اصلا ما مجوز مراکز عرضه شیر فلهای را صادر نکردیم و در واقع خود آنها یعنی مرکز سلامت و بهداشت محیط کار وزارت بهداشت شورای اصناف صادر کردهاند.
ما هیچ پروانهای برای بستهبندیهای سنتی و عرضه شیر به خواروبار فروشان ندادهایم. ما در جاهایی میتوانیم نظارت کنیم که یا پروانه بهداشتی یا مجوز بهداشتی از دامپزشکی داشته باشند. هر جا این ۲ مجوز وجود داشته باشد، دامپزشکی پاسخگوست.
حکیم مهر: در مورد شیر خام چطور؟
در مورد شیر خام ما مسئول هستیم. همان شیر خامی که میخواهد به بازار عرضه شود. بازار ما در ابتدا کارخانهجات شیر پاستوریزه و مراکز جمعآوری شیر هستند که به آنها گواهی سلامت دادهایم. ما گواهی سلامت حمل را به مراکزی میدهیم که مراکز مقصد آن هم تحت پوشش ما باشد. بنابراین اینکه اگر فردی ادعا میکند شیرهای فلهای در بازار شیرهای وازده هستند که از کارخانجات میآیند، باید استدلال داشته باشند.
حکیم مهر: ایشان همچنین اشاره کردند که این شیرها آلوده به آنتروتوکسین هستند.
اگر استدلال دارند و آزمایش انجام دادهاند و به این نتیجه رسیدهاند که شیرهایی که از کارخانهجات برگشت میخورد، آلوده به سم آفلاتوکسین هستند و اگر مقدار آن بیش از حد مجاز است، باید در همان کارخانه معدوم شود. اصلا چرا به آن مجوز دادند؟ ما که مسئول کنترل کیفی کارخانهجات شیر پاستوریزه نیستیم. ما مسئول دریافت شیر برای کارخانجات شیر پاستوریزه که صادرات انجام میدهند هستیم و واردات آنها بر عهده خودشان است. اگر در کارخانجاتی که جنبه صادرات دارند و از دامپزشکی کد IR گرفتهاند، موردی دارند که آفلاتوکسین در آن مشاهده شده، اشاره کنند تا ما پیگیری کنیم. اما سایر مصارف داخلی به عهده خودشان است و خودشان هم پاسخگو هستند.
حکیم مهر: آیا سازمان دامپزشکی از فروشگاههای عرضه لبنیات سنتی نمونهگیری میکند؟
خیر. ما جاهایی ورود پیدا میکنیم که دارای پروانه از دامپزشکی باشند یا مجوز بهداشتی دامپزشکی را دریافت کنند. اگر جایی خارج از این ۲ باشد، حتما باید با مجوز دستگاه قضایی باشد که از ما بخواهند و ما ورود پیدا کنیم.
حکیم مهر: آخرین آمار پایش شیرخام در سطح کشور از نظر باقیمانده آنتی بیوتیک چقدر است؟
در مورد باقیمانده آنتی بیوتیک در شیر خام، در یک کلام میتوانم بگویم که جای هیچ نگرانی وجود ندارد. همچنین بر اساس تمام پایشهایی که انجام دادیم، هیچ جای نگرانی از بابت آفلاتوکسین وجود ندارد. مردم با اطمینان کامل شیر مصرف کنند و بدانند که خود ما هم مصرف میکنیم و هیچ جای نگرانی در شیر وجود ندارد. به خصوص کارخانجاتی که طی یکی دو سال اخیر با آنها کار میکنیم، خیلی از آنها از لحاظ تغذیه دام که عنصر اصلی غذای دام است، تحت پوشش دامپزشکی هستند و شرایط آنها کاملا تحت کنترل است.
من,دیدم.ک شیری ک اسید بالا هست رو بردن لبنیات سنتی با قیمت کمترفروختن..مصرف کننده بنده خدا اصن متوجه نمیشه..افزودنی بش میزنن.یا شیری ک انتی بیوتیک هست.بعد مصرف کننده میره ماست میزنه از شیر...ماست نمیشه یا شل میشه.انتی ضعیف بوده.میاد میپرسه چی شده.بش نمیگن انتی بوده..میگن موقع مایه کردن ..دمارو تنظیم نکردی...اینارو نمیدونین جدا؟؟