حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: نظام سلامت کشور از دیرباز درگیر یک کلاف سردر گم به نام نظارت بر بهداشت مواد غذایی بوده که همواره همپوشانیهای زیادی در آن به چشم میخورد. برخی نمایندگان خانه ملت معتقد هستند که انتقال این وظیفه به سازمان استاندارد، برای همیشه این مشکل را حل کرده و به دلیل ایجاد نوعی رقابت، کیفیت نهایی خدمت را نیز بالا خواهد برد. «علی اکبری» عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با این توجیه که یک ارگان نباید بر عملکرد خویش نظارت کند، این تصمیم را کاملا منطقی میداند.
حکیم مهر: ارزیابی شما از فرصتها و چالشهای احتمالی مصوبه انتقال بخش نظارت بر مواد غذایی از سازمان غذا و دارو به سازمان ملی استاندارد چیست؟
به هر حال این جابه جایی، مصوبه مجلس شورای اسلامی است. به نظر من اگر مقداری رقابت چاشنی مباحث نظارتی شود، خیلی هم بد نیست. کمااینکه سابق بر این، این انتقاد وجود داشت که چرا تولیت نظام سلامت و همه بخشهای مرتبط با آن در یک ارگان متمرکز شده و این مساله مانع از نظارت صحیح شده است. به عبارتی یک ارگان که نباید بر عملکرد خودش نظارت کند. به همین دلیل تصمیم بر این شد که بخش نظارت به سازمان استاندارد منتقل شود.
حکیم مهر: نگرانی وزارت بهداشت نیز دقیقا همین است. آنها میگویند چطور ممکن است که یک سازمان غیر تخصصی، نظارت بر بخش تخصصی بهداشت را برعهده داشته باشد؟
انتقال نظارت به سازمان استاندارد، در بعضی جاها به هیچ عنوان نافی مسئولیت وزارت بهداشت نیست، اما به هر حال تصمیمی است که مجلس گرفته است و باید بر اساس همین تصمیم رفتار شود.
حکیم مهر: به نظر شما تصمیم درستی بود؟
اداره استاندارد تعاریفی دارد و این تعاریف بر مبنای شاخصههایی صورت گرفته است، لذا این اداره نظارت خود را بر مبنای همین تعاریف و شاخصهها صورت میدهد تا بهترین نتیجه را اخذ کند. بخش زیادی از این تصمیم بر مبنای همین اصل گرفته شد و به نظر من تصمیم کاملا درستی بود؛ یعنی اگر سازمان استاندارد بتواند شاخصهای خود را به خوبی تعریف کند، رقابت ایجاد میشود و مدیریت بهتری صورت میگیرد.
حکیم مهر: آیا سازمان ملی استاندارد تجهیزات و امکانات کافی برای انجام این وظیفه خطیر دارد؟ به هر حال بحث سلامت جامعه مطرح است و حساسیتهای ویژهای روی آن وجود دارد.
البته که باید تجهیزات لازم را مهیا کند. جدای از تجهیزات، اداره استاندارد نیازمند برخی آموزشها نیز هست. یعنی صرف تجهیزات کافی نیست و مجموعه ابزار، امکانات، تقویت نیروی انسانی و حتی جلب مشارکت بخش خصوصی تا جایی که به حاکمیت لطمهای وارد نکند، لازم است و باید برای آن ظرفیتسازی صورت گیرد.
حکیم مهر: چقدر احتمال دارد که ترکشهای این تصمیم به سازمان دامپزشکی برسد و در آینده بخشی از وظایف و اختیارات این سازمان هم به اداره استاندارد منتقل شود؟
نقش سازمان دامپزشکی و بعضی دستگاههای دیگر یک نقش حاکمیتی است و جنس آن متفاوت است. نظارت بر بهداشت مواد غذایی تا ورود به سفره مردم یک بخش است و قبل از آن مشخصات دیگری دارد که این دو بخش با هم تلاقی ندارند. مثلا کسی که قصد واردات داروی دامپزشکی دارد، این مساله مربوط به سازمان دامپزشکی است و نظارتها و مدیریت آن با دامپزشکی خواهد بود، نه سازمان استاندارد. اما جایی که مربوط به کسب و کار میشود، سازمان استاندارد باید اعمال مدیریت کند.
حکیم مهر: یعنی از نظر شما احتمال انتقال اختیارات سازمان دامپزشکی به سازمان استاندارد کمرنگ است؟
بله. به نظر من جای هیچ نگرانی در این زمینه برای سازمان دامپزشکی وجود ندارد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
...................
اگر استانداردهای سازمان استاندارد اجرایی شود در بخش مواد غذایی تمام بنگاههای تولیدی را باید تعطیل کرد.اینجور صحبتها فقط به درد خبر ۲۰:۳۰ می خورد و بس