حکیم مهر - دبیرکل کانون سراسری انجمن های صنفی پرورش دهندگان مرغ تخمگذار گفت: در حال حاضر به دلیل شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، واحدهای مرغ تخمگذار از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند و ادامه این روند می تواند برای صنعت نگران کننده باشد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «دکتر سید فرزاد طلاکش» درباره وضعیت شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در واحدهای مرغ تخمگذار گفت: اکنون اکثر استان های بزرگ تولید کننده تخم مرغ کشور به جز استان های گلستان، مشهد، فارس، همدان و اراک به بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان آلوده هستند.
وی اظهارداشت: طبق آمارها تاکنون بیش از ۱۶ میلیون قطعه مرغ مادر و تخمگذار در کشور معدوم شده که اگر نگرش فعلی دولت برای مقابله با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان همچنان ادامه پیدا کند، به طور حتم کاری جز حذف مرغ های تخمگذار نخواهیم داشت.
وی تصریح کرد: این درحالیست که وضعیت صندوق بیمه بخش کشاورزی نیز از شرایط مناسبی برخوردار نیست و تولید کنندگان مرغ تخمگذار امیدی به دریافت خسارت های خود ناشی از معدوم سازی تولیداتشان ندارند.
سازمان دامپزشکی اعتباری برای معدوم سازی مرغ های آلوده ندارد
دبیرکل کانون سراسری انجمن های صنفی پرورش دهندگان مرغ تخمگذار یکی دیگر از مشکلات مهم را نبود اعتبارت کافی و عدم مدیریت سازمان دامپزشکی کشور دانست و گفت: سازمان دامپزشکی بودجه مناسبی برای مقابله با این بیماری در اختیار ندارد تا بتواند حداقل عملیات معدوم سازی را به نحوی بهداشتی انجام دهد تا این موضوع مشکلات بیشتری را ایجاد نکند.
نقص در مدیریت، توزیع و نظارت بر خرده فروشی ها عامل گرانی های اخیر تخم مرغ
طلاکش افزود: علاوه بر شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، نبود مدیریت، توزیع نامناسب و نظارت بر عملکرد خرده فروشی ها نیز منجر به گرانی تخم مرغ شد.
وی با بیان این که طی سه روز اخیر تنها ۱۰۰ تن تخم مرغ به کشور وارد شده است، اظهارداشت: اکنون واردات اندکی در حال انجام است که روز گذشته منجر به کاهش ۱۰۰۰ تومانی قیمت تخم مرغ درب مرغداری ها شد و پیش بینی می شود این روند ادامه پیدا کند.
به گفته وی، روز گذشته قیمت هرکیلوگرم تخم مرغ به ۶۰ هزار ریال رسید که به نظر می رسد امروز کاهش بیشتری پیدا کند.
وی ادامه داد: واردات اندک تخم مرغ و کاهش قیمت ها نشان می دهد که نیاز ما به طور کامل در داخل کشور تامین می شود و علت بالا رفتن قیمت به دلیل نبود نظارت در خرده فروشی ها و نبود تعادل در توزیع این محصول است زیرا مصرف تخم مرغ در تهران زیاد است بنابراین قیمت گذاری این محصول در تهران انجام می شود بنابراین با نبود توزیع مناسب قیمت ها افزایش پیدا کرد.
وی با اشاره به این که اکنون استان های پر تولید ما در اصفهان، گلستان، فارس، یزد، قم و مشهد همچنان تولید دارند افزود: روزانه دو هزار و ۵۰۰ تن تخم مرغ به مصرف تهران می رسد که نمی توان بازارش را تغییر داد بنابراین اگر نقصی وجود دارد در مدیریت نظارت بر خرده فروشی ها و تعادل توزیع تخم مرغ است.
با وجود عرضه تخم مرغ سهمیه بندی؛قیمت ها در خرده فروشی ها بالاست
وی گفت: با توجه به توزیع سهمیه بندی تخم مرغ وارداتی در میادین میوه و تره بار و فروشگاه های زنجیره ای، اما این کاهش قیمت درب مغازه ها و خرده فروشی ها احساس نمی شود که این امر نیازمند تشدید نظارت ها در خرده فروشی است.
وی درباره گزارشاتی مبنی بر واردات تخم مرغ از ترکیه و افزایش قیمت این محصول توسط ترکیه گفت: این موضوع صحت ندارد زیرا ترکیه قیمت تخم مرغ خود را کاهش داده تا ما با واردات به آنان وابسته شویم.
به گفته وی، سرانه مصرف تخم مرغ برای هر ایرانی سالانه ۲۰۰ عدد و ماهانه ۱۶ عدد است.