حکیم مهر: چند روز پیش و در پی بازنشر گفتگوی «دکتر علیرضا احسانی» متخصص علوم دامی با اگنا درباره آنفلوانزای پرندگان با عنوان «احتمال شیوع آنفلوانزای پرندگان در مزارع باز کمتر است»، «دکتر سید علی غفوری» متخصص بهداشت و بیماری های پرندگان و کارشناس دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور سازمان دامپزشکی کشور با ارسال یادداشتی به حکبم مهر، از دخالت یک متخصص علوم دامی در حوزه بیماری آنفلوانزا انتقاد کرد و به نقد مطالب مطرح شده از سوی وی پرداخت (اینجا).
حالا «دکتر علیرضا احسانی» استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، مجدداً با ارسال یادداشتی به اگنا، ضمن اصرار بر درست بودن نظریات مطرح شده در گفتگوی قبلی خود، مخالفان را به سودجویی متهم کرد و گفت: عده ای حیات شان به شیوع بیماری وابسته است!
به گزارش حکیم مهر، متن جوابیه دکتر احسانی که در اگنا منتشر شده است، به شرح زیر است:
عده ای حیات شان به شیوع بیماری وابسته است/ هجمه های سازماندهی شده به پرورش بومی طیور
استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، حیات عده ای را وابسته به شیوع بیماری های دام و طیور در کشور و سودای سودهای کلان دانست و تصریح کرد: بقا و سود برخی در وجود بیماری نهفته است و شیوع بیماری ها در دام و طیور بازار پرسودی را برای آنها فراهم می کند.
«دکتر علیرضا احسانی» در واکنش به خبر منتشر شده از وی در اگنا با تیتر «احتمال شیوع آنفلوانزا در مزارع باز کمتر است» که از سوی یکی از کارشناسان سازمان دامپزشکی مردود اعلام شد، گفت: بی تردید جاده سلامتی از مسیر شیوه های پرورش ناسالم در صنعت دام و طیور کشور نمی گذرد.
شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگانی نتیجه پرورش با تراکم بالا
احسانی در این جوابیه که به اگنا ارسال کرده است، افزود: تحقیقات علمی متعددی در نقاط مختلف دنیا دلایل اصلی شیوع بسیاری از بیماری های خطرناک در صنعت دامپروری جهان و از جمله آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان را نتیجه پرورش های با تراکم بالا و شیوه های ناسالم پرورش در این مزارع می دانند که برای نمونه برخی از آنها (۱، ۲ و ۳) در زیر ذکر کرده ام.
وی ادامه داد: ناگفته پیداست که تمامی تلاش های فعالان عرصه دامپروری کشور بایستی در دفاع از شیوه های سالم پرورش به کار گرفته شود و نباید از شیوه های ناسالم دامپروری که در دهه های اخیر منشاء و منبع شیوع انواع بیماری هاست دفاع کرد، مگر اینکه هدف دیگری جز سلامتی جامعه و سلامتی دام و طیور مورد نظر باشد.
شیوع بیماری ها در دام و طیور و بازار پرسود
استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، بقا و سود برخی را در شیوع بیماری نهفته دانست و تصریح کرد: شوربختانه، شیوع بیماری ها در دام و طیور بازار پرسودی را برای عده ای فراهم می آورد.
وی افزود: چنانچه در منابع نیز (۱، ۲ و ۳) اشاره شده است، علت اصلی شیوع و همه گیری های مختلف از جمله آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در نتیجه تراکم بالای پرندگان در فضای محدود پرورش و تماس های بسیار نزدیک پرندگان اعلام شده است.
تلفات سنگین آنفلوانزا در واحدها، کمترین تلفات در مزارع روستایی
احسانی اظهار کرد: باز هم شوربختانه، آنچه که در فضای رسانه ای کشور بیشتر تبلیغ می شود متهم کردن مزارع پرورش مرغ باز و روستایی است در حالی که در سال گذشته تلفات بسیار زیاد این بیماری (۳۰ میلیون قطعه مرغ) صنعت پرورش طیور کشور را دچار بحران کرد اما کمترین تلفات در مزارع روستایی اتفاق افتاد که نشان دهنده اشکال اصلی در شیوه پرورش در مزارع صنعتی است.
این استاد دانشگاه و متخصص علوم دامی، گفت: آنچه در دهه های اخیر اتفاق افتاده تبلیغ شیوه ای از پرورش ناسالم است که هم برای پرندگان و هم برای انسان زیانبار است، بنابراین انتظار سلامتی از شیوه های ناسالم پرورش، بیهوده ای به نظر می رسد.
آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، استخوان لای زخم صنعت طیور
استاد دانشگاه تربیت مدرس، سود کلان شرکت های بزرگ خارجی و افرادی که حیاتشان به وجود بیماری وابسته است را اصلی ترین عامل در این زمینه اعلام و اظهار کرد: این شرکت ها و افراد با تبلیغ گرسنگی در دنیا و تحریک مصرف کنندگان به مصرف بیشتر برای ایجاد بازارهای پرسود در سودای سودهای نامشروع خود هستند.
وی همچنین به برخی سوگیری های ابهام برانگیز از سوی کسانی که بقا و بازار خود را در وجود بیماری های مختلف در صنعت دامپروری می دانند، اشاره و تصریح کرد: این بیماری ها و شیوع همه ساله آن به استخوان لای زخم صنعت دامپروری کشور تبدیل شده است.
ایجاد نگرانی های کاذب در میان مردم و مسئولان برای سودجویی
این متخصص علوم دامی کشور، افزود: از سوی دیگر، ایجاد نگرانی کاذب در میان سیاست گذاران و حتی مردم عادی برای ایجاد نیازهای کاذب به مصرف بیشتر پروتئین حیوانی، رقابت و سودجویی های ناسالمی را در این صنعت به وجود آورده است.
احسانی برخی آمارهای رسمی در کشور را نشانگر وجود اضافه وزن در بین بیش از ۷۰ درصد جمعیت دانست و افزود: هم اکنون صنعت مرغداری کشور بطور کامل متکی به واردات است.
شیوه های پرورش مناسب، راه برون رفت از نابسامانی ها
وی ادامه داد: از نظر نهاده های ژنتیکی و نژادهای مرغ در صنعت پرورش و هم از نظر تغذیه و نهاده های خوراکی و حتی شکل ساختمان ها و شیوه های پرورش، بطور کامل به واردات وابسته ایم.
این استاد دانشگاه تربیت مدرس، افزود: بنابراین شیوه های پرورشی که مناسب با شرایط اقلیمی و اقتصادی و اجتماعی کشور باشد، می تواند راه برون رفت صنعت طیور از بسیاری نابسامانی های کنونی باشد.
آغاز تولید سویه های مرغ گوشتی و تخم گذار در مزرعه باز
وی بر شیوه های پرورش مرغ مزرعه باز یا free range تاکید و از آغاز تحقیقات و تولید سویه های مرغ گوشتی و تخم گذار مناسب این شیوه پرورش در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس خبر داد.
احسانی اظهار امیدواری کرد که تلاش های اینچنینی برای حفظ شیوه های پرورشی بومی کشور و تکیه بر مزیت های پرورشی بومی تداوم یابد و با هجمه های غیر اصولی و گاه سازماندهی شده و گاه از روی ناآگاهی مواجه نشود.
وی در پاسخ به منتقدانی که شیوه پرورش مزرعه باز را نادرست می دانند و نسبت به آن انتقاد می کنند، تصریح کرد: به عضو هیات علمی دانشگاه و متخصص علوم دامی و دامپروری کشور که تحقیقات علمی منتشر شده در مجلات معتبر جهانى (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28295717) و همچنین تجربیات عملی فراوانی در این زمینه دارم، صلاحیت لازم در صنعت دامپروری را نیز دارا هستم.
احسانی گفت: امیدوارم با همکاری تمامی متخصصان، دانشمندان و فعالان صنعت دامپروری کشور، شیوه های پرورش سالم تر جایگزین شیوه های پرورش کنونی شود.
منابع:
1. http://www.pnas.org/content/110/21/8399?goback=.gde_4150696_member_243974145
3. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.460.2490&rep=rep1&type=pdf