حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «دکتر وحید عطارد» ضمن انتقاد از برخی تفکرات جاری در زمینه سویههای واکسن تب برفکی در کشور، صاحبان این تفکر را به یادآوری خاطرات گذشته دعوت میکند. وی در گفتوگو با حکیم مهر، اشاراتی به یک عدم همخوانی در سویههای بیماری موجود و واکسنهای وارداتی تب برفکی میکند.
حکیم مهر: آقای دکتر، بیماری تب برفکی چقدر مهم و جدی است؟
به طور کلی بیماری تب برفکی ۷ سویه دارد که سویههای آن مشمول برخی تحت سویهها هستند. این تحت سویهها در نوع A بسیار فراوان است. A یکی از سویههایی است که قابلیت تغییرات ژنتیکی زیادی دارد، خیلی راحت تغییر شکل میدهد و تحت سویههای مختلفی را ایجاد میکند. بعد از آن O قرار دارد که همین خاصیتها را البته با کمی اعتدال بیشتر دارد. نهایتا سویههای دیگر تب برفکی شامل C و آسیا هستند که اینها هم قابلیتهایی دارند.
فرض کنیم که یک سویه به اسم A05 در کشور در جریان است. اگر ما یک سویه واکسنی مشتمل بر A05 را ایجاد کنیم، قطعا میتوانیم برخی حمایتها برای جمعیت دامی و ایمنیت ایجاد کنیم. باز هم فرض کنیم که من سویه مشابهی را به کار میبرم؛ اگرچه این سویه ممکن است که پوشش داشته باشد، اما در هر حال سویه در گردش من نیست، یعنی عملا ایمنیتی که ایجاد میکند حمایت کننده است، اما در مقابل A05 نیست. این مساله امکان موتیشن و تغییرات ژنتیک را برای سویه A فراهم میکند. به همین علت توصیه شده است که از سویههایی استفاده شود که بتواند از این موتیشن و تغییرات ژنتیکی مخصوصا در یک سویه مثل A جلوگیری کند، اما متاسفانه این کار را نمیکند.
حکیم مهر: بعضی کارشناسان میگویند که میتوان از سویه A22 در واکسن به منظور پوشش تب برفکی استفاده کرد. نظر شما چیست؟
این تفکر یک فاجعه است. A22 حدود ۳۰ سال پیش در این کشور شایع بوده است. یعنی از عراق به ترکیه و از ترکیه به کشور ما آمد. آنهایی که سن بیشتری داشته و گذشته را به خاطر دارند، میدانند که آن زمان، زبان گاوها تا روی زمین کشیده میشد. من در خاطر دارم که وقتی برای نمونهگیری زبان یک گاو را گرفتم، زبانش مانند غلاف از دهانش خارج شد. دوستانی که این توصیه را میکنند حتما آن شرایط را ندیدند. واکسن هرچقدر هم قابلیت این را داشته باشد که تمام ویروسهای زنده را در آن بکشیم، اما باز هم امکان ندارد که ویروس زنده در آن نباشد.
در حال حاضر بهترین کشورهای تولیدکننده واکسن که قادر هستند واکسن را کنسانتره کنند و ویروس را بکشند، هنوز هم میگویند که تعدادی سلول باقی میماند که ویروس زنده در آن وجود دارد. حالا تصور کنید این واکسن وارد کشوری شود که فاقد حمایت است. در رقابت سویه زنده و کشته، قطعا سویه زنده موفق است، هر چند که تعداد آن کم باشد. من قادر هستم که با تزریق صد ویروس تب برفکی، بیماری را ایجاد کنم. تنها با ۱۰ ویروس تنفسی، یک گاو مبتلا میشود. با این توضیحات متوجه خواهید شد که استفاده از این سویهها میتواند چه ریسک بزرگی باشد. سویههای دیگر هم همین حالت را خواهند داشت.
بعضا میگویند که این سویه از کشور دیگری وارد شده است. بله، درست است؛ در کشورهای دیگر مخصوصا در کشورهای شرق آسیا هم همین اتفاقات میافتد. سویههای جدید وارد آنها هم میشود، اما باید این را هم باور کنیم که در اثر سیستم غلط کنترل بیماری در کشور ما، این مشکلات پیش میآید. در واقع ما نتوانستیم یک سطح ایمنی مناسب، همگانی و مرتب ایجاد کنیم که بتواند سویههای در گردش را پوشش دهد و از حرکات و تغییرات ژنتیکی ویروس مخصوصا ویروس A جلوگیری کند. اگر ما یک ویروس در گردش داشته باشیم، به راحتی قابل کنترل است. اما زمانی که ۳ ویروس A ، O و آسیایک داریم، امکان ندارد که با این شکل مبارزه، بتوان بیماری را کنترل کرد. چطور امکان دارد در مقابل ویروسی که تا این اندازه قابلیت تغییرات فوقالعاده شدید دارد، یک جمعیت متفرق ایجاد کرد؟ بنابراین استفاده از این سویهها بسیار خطرناک است. یعنی باید دقیقا چیزی باشد که در گردش است و این مگر با پایش مرتب نمونهها امکانپذیر نیست.
حکیم مهر: ملاک پایش مرتب چیست؟
این نیست که ۱۰ ویروس را بفرستید و بر مبنای این تعداد قضاوت کنید، بلکه باید حداقل در مقابل ۵۰۰ واحد بیماری که بیماری در آن اتفاق میافتد، حداقل ۵۰ درصد نمونه بگیرید که بتوانید بگویید در این ۵۰ درصد ممکن است سویهای را پیدا کنم. پس با استفاده از ۱۰ نمونه امکان ندارد بالای هزار کانون بیماری را پوشش داد و تغییرات را مشاهده کرد. بنابراین من شخصا توصیه میکنم که از یک تحتسویه یک شکل استفاده شود و تفرق در واکسن را کنار بگذاریم. این گونه را همراه با پایش مستمر استفاده کنیم که اگر تغییری در سویه ایجاد شد، بلافاصله متوجه آن شویم. متاسفانه ما همیشه پشت ویروس حرکت میکنیم. یعنی ویروس بیماری ایجاد میکند و آسیبها را میزند، بعد ما واکسن میزنیم. در صورتی که اگر پایش مرتب داشته باشیم، همیشه جلوی ویروس هستیم. قبل از ورود ویروس واکسن را زدهایم و سد ایمنی را ایجاد کردهایم.
حکیم مهر: واردات واکسنهایی که سویههای آن ارتباطی با این تب برفکی ندارد، چه خطراتی میتواند در پی داشته باشد؟
در نامههایی که به شرکتها نوشتند و در مناقصههایی که سویهها را اعلام میکنند، این کار صورت گرفته است. تعدادی از آنها همخوانی دارد و تعدادی هم ممکن است همخوانی نداشته باشد. در هر حال من به دنبال رد کردن کارهایی که انجام گرفته نیستم. اما به طور کلی تفرق در سویههای موجود در واکسن میتواند مشکلزا باشد. نه اینکه کاری صورت نگرفته، بلکه اقدامات صورت گرفته است. واکسنها چک شدهاند، اما تفرق در واکسن آینده را با خطر روبرو میکند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
در انگلیس تونی بلر اومد سر صحنه معدوم سازی گاوهای مشکوک به BSE!!!
مقایسه کن با کشور ایران!
پارسال وزیر جهاد و دیگر مقامات مرتبط با تولید تخم مرغ اونقدر روی تلفات ناشی از آنفلوانزا سرپوش گذاشتند که خود رئیس جمهور گفتند چرا راستش را به مردم نمی گوئید!
دامپزشکی ما دنبال تکریم خبرنگاران و شرکت در مراسمات و تهیه مجموعه تصاویر برای خبرگزاریهاست چه کار به مسائل بی اهمیتی مثل انواع سویه های FMD داره!