مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآورده های آن در هر جامعه ای از مهمترین شاخصهای توسعه فرهنگی بوده، همچنین مصرف شیر باعث افزایش توان کاری، طول عمر و پیشگیری از کار افتادگی زودهنگام میشود.
به گزارش حکیم مهر به نقل از تسنیم، «دکتر زهرا عبداللهی» درخصوص شیر و اهمیت مصرف آن در سلامت انسان، اظهار کرد: شیر بعد از آب به عنوان حیاتی ترین ماده موجود در کره زمین شناخته شده است. شیر کامل ترین غذا و سرشار از مواد مغذی است که عمده نیازهای بدن انسان را از کودکی تا کهنسالی تامین میکند. این نوشیدنی حیات بخش، منبع غنی از پروتئین، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه B و A ، قند، چربی و انرژی است و دانشمندان جهان هر روز ابعاد تازه ای از اسرار این غذای کامل را کشف و به جوامع ارائه می دهند.
وی افزود: امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآورده های آن در هر جامعه یکی از مهمترین شاخص های توسعه فرهنگی به شمار می آید. براساس آخرین یافته های علمی در بررسی ارزش غذایی شیر و فرآورده های آن، مصرف سالیانه 200 لیتر از این ماده غذایی ارزشمند علاوه بر افزایش رشد و تضمین سلامت جسمی افراد موجب ارتقای هوش و قدرت فراگیری آنان میشود. افزایش توان کاری، طول عمر و پیشگیری از کار افتادگی زودهنگام از دیگر مزایای مصرف روزانه آن است. این ویژگیها زمانی تحقق خواهد یافت که مصرف شیر در تمام طول زندگی تداوم داشته باشد و مصرف آن در هیچ مقطع سنی قطع نشود.
عبداللهی بیان کرد: شیر با ارزش ترین ماده غذایی است که تقریبا حاوی تمامی مواد لازم و ضروری جهت رشد و ادامه حیات است. میزان مصرف سرانه این کالا با سطح درآمد خانوارها ارتباط مستقیم دارد و اهمیت مصرف شیر تا حدی است که میزان مصرف روزانه آن در یک کشور تا حدی میتواند وضعیت تغذیه، بهداشت و تا حدودی سلامت افراد یک جامعه را نشان دهد.
وی گفت: شیر یکی از مهمترین منابع تامین کننده کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن است، به ویژه در دوران کودکی و نوجوانی که استخوان بندی بدن در حال رشد است، شیر میتواند به صورت مکمل غذایی هر نوع کمبود مواد مورد نیاز بدن را جبران کند. اهمیت های ذکر شده در مصرف شیر موجب شده تا سازمانهای بین المللی همچون سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، سازمان جهانی بهداشت (WHO) و صندوق بین المللی کودکان (UNICEF) نسبت به مسائل مربوط به شیر و فرآوردههای آن توجه زیادی نشان داده و از آن به عنوان یکی از شاخصهای تامین حداقل احتیاجات غذایی جوامع استفاده کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت عنوان کرد: متاسفانه مصرف سرانه شیر در کشور ما بسیار کمتر از میزان مطلوب و استاندارد موجود است. نتایج مطالعات مصرف غذایی خانوارهای ایرانی بیانگر آن است که سرانه مصرف از 130 گرم در روز به 190 گرم افزایش یافته است، اما همچنان از مقدار توصیه شده در سبد مطلوب غذایی کمتر است. با توجه به پیامدهای ناشی از عدم مصرف کافی شیر و لبنیات از جمله پوکی استخوان، سو تغذیه، کندی رشد، کاهش بهره هوشی، بیماری های لثه و دندان، کوتاهی قد و ناراحتیهای پوستی، ضرورت تبیین ارزش غذایی شیر و ترویج فرهنگ مصرف آن تا رسیدن به استانداردی مطلوب (متوسط سرانه جهانی 165 کیلوگرم در سال) حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: اهمیت مصرف مواد لبنی زمانی بیشتر آشکار میشود که بدانیم کلسیم پس از آهن، دومین ماده ای است که در ایران کمبود آن در رژیم غذایی افراد مشاهده شده است. همچنین شیر به لحاظ ارزش پروتئینی از اهمیت ویژه ای در بین مواد غذایی برخوردار است و به لحاظ اقتصادی نیز برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن استفاده از شیر مقرون به صرفه است. همچنین میزان ارزش غذایی یک لیتر شیر به لحاظ وجود مواد مغذی در آن، بیشتر از 200 گرم گوشت است.
عبداللهی درخصوص اقدامات دولت برای توجه به این ماده ارزشمند غذایی، تاکید کرد: یکی از اقدامات دولت در جهت افزایش مصرف شیر، توزیع شیر در مدارس است که با هدف ترویج فرهنگ مصرف شیر در کودکان به اجرا گذاشته شده است. استمرار اجرای این برنامه و تامین اعتبارات آن میتواند نقش مهمی در افزایش مصرف شیر و فرهنگ سازی مصرف آن در کودکان کشور داشته باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه با توجه به اهمیت مصرف شیر و مواد لبنی، یکی از اهداف کلان در سند ملی تغذیه و امنیت غذایی افزایش میانگین مصرف شیر و مواد لبنی است، تصریح کرد: دستیابی به این هدف علاوه بر فرهنگ سازی و آموزش، مستلزم حمایت از مجموعه اقداماتی است که از مزرعه تا سفره باید انجام شود و شیر و لبنیات سالم و متناسب با قدرت خرید مردم در دسترس قرار گیرد.