این روزها نیازی به دقتکردن برای مشاهده دوده روی فضای شهر نیست. از کنار هر درخت و گیاهی رد میشوید برگهای سیاه از دوده بیشتر به ما میفهماند که چه رسوباتی بر سرمان میبارد و ما چگونه در حال آسیب هستیم.
به گزارش حکیم مهر به نقل از همشهری، البته برای پاکسازی ما انسانها طبیب و دارو وجود دارد اما سؤال این است که این آلودگی با گیاهانی که مانند ما انسان زبان بیان درد و پایی برای فرار ندارند چه میکند؟ آیا این موجودات زنده هم تحت تنش هستند؟ حیوانات چطور؟ بهویژه حیواناتی که خانگی نیستند و مدام در سطح این شهر آلوده پرسه میزنند؟
حیوانات خانگی وضعیت بهتری دارند
حیوانات بیش از انسانها تحت خطرات و مضرات آلودگی قرار دارند؛ چرا که میزان متابولیسم حیوانات از انسان بالاتر است. بهعنوان مثال هر یک سال فیزیولوژیک ما در سگها 7 سال محسوب میشود. اگر این حیوان یکسال در معرض هوای آلوده باشد سیستمهای فیزیولوژیکش 7 برابر انسان تحتتأثیر قرار میگیرد.
سن ابتلا به بیماریهای ریوی مانند تومور ریه در هوای آلوده تهران قطعا کاهش مییابد. لذا عوارض آلودگی هوا در حیوانات بسیار شدیدتر است. این عوارض در حیوانات خانگی که کمتر در معرض آلودگی قرار دارند کمتر است. البته در روزهایی که آلودگی هوا وجود دارد متعاقبا با طرح زوج و فرد مراجعه افرادی که حیوانات خانگی دارند به بیمارستانها و کلینیکها محدود میشود و این مراکز با افت مراجعهکننده در این روزها مواجه میشوند اما الزاما به این معنا نیست که حیوانات دچار آسیب نمیشوند. حیواناتی که در سطح شهر زندگی میکنند و در معرض مستقیم هوای آلوده هستند با آسیبهای بیشتری مواجه اند. حیوانات خانگی را میتوان در هوای آلوده بیرون نبرد اما قطعا مرگومیر حیواناتی مانند پرندگان شهری که در معرض آلودگی قرار دارند بیشتر است. هرچه جثه این حیوانات کوچکتر باشد تعداد تنفس و متابولیسمشان بیشتر و ضربان قلبشان بالاتر است. لذا آلایندههایی که وارد ریههایشان میشود بیشتر است و طبعا عمرشان کوتاهتر میشود.
«دکتر امید مرادی»، جراح دامپزشک بیمارستان مرکزی:
قلب بیمار حیوانات خیابانی
آلودگی بدونشک روی حیوانات نیز اثر دارد ولی متأسفانه در زمینه میزان آلودگی روی حیوانات تحقیقاتی در کشور انجام نشده تا ببینیم چه میزان تأثیرگذار است. از مراجعات به کلینیک هم نمیتوان متوجه شد که چند درصد بیماری آنها بهدلیل آلودگی هواست. ضمن اینکه مراجعات در این روزها خیلی ملموس نیست. البته ممکن است برخی آدمها بهدلیل تصور ذهنی و نگرانیهایی که از آلودگی و آسیبهایش دارند بخواهند حیواناتشان را برای معاینه بیاورند که اجتنابناپذیر است اما آلودگی باید روی حیوانات تأثیر مستقیم بگذارد تا مشکلی برایشان بهوجود آورد. به همین دلیل است که مراجعات هم خیلی افزایش پیدا نمیکند. آلودگی معمولا اثر کوتاهمدتی ندارد و در حیوانات در طولانی مدت اثر خود را میگذارد. میتوان گفت بیشترین تأثیر آلودگی روی حیوانات مشکلات تنفسی است. اگر از تمام حیواناتی که در تهران زندگی میکنند عکس رادیوگراف گرفته شود در درجات مختلفی مبتلا به برونشیت هستند که از دلایل مهم آن در معرض استنشاق مداوم دود است. بیماری قلبی در گونههای مختلف حیوانات بهویژه در سنین بالا بسیار شایع است.
«دکتر ایمان معماریان»، مدیر کلینیک دامپزشکی در پارک پردیسان:
حیوانات بیمار
میتوان گفت بیشترین تأثیر آلودگی روی حیوانات مشکلات تنفسی است. اگر از تمام حیواناتی که در تهران زندگی میکنند عکس رادیوگراف گرفته شود در درجات مختلفی مبتلا به برونشیت هستند که از دلایل مهم آن در معرض استنشاق مداوم دود است. بیماری قلبی در گونههای مختلف حیوانات بهویژه در سنین بالا بسیار شایع است.